Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Békéscsabán elemzik a makói CT képét

Makó - Ügyeleti időben – szakorvos híján – a makói kórház betegei közül a sürgős ellátásra szorulók CT-eredményeit a békéscsabai kórházban elemzik. Azért nem Szegedre küldik a képet, mert a makóival csak a csabai informatikai rendszer egyezik meg. Ez a nyugati országok kórházaiban bevett gyakorlat.
Békéscsabán értékelik október óta az ügyeleti idő alatt Makón készült CT-felvételeket. Minderről a hivatalos megállapodást a Diósszilágyi Sámuel kórház és Rendelőintézet, valamint a csabai Réthy Pál kórház-rendelőintézet között ma írja alá a két intézmény igazgatója, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Vantara Gyula békéscsabai polgármester.

Makón készülnek a CT-felvételek - Békéscsabán távleleteznek.
Fotó: Karnok Csaba

– Azért döntöttünk így, mert az ügyeleti időben kórházunkban ezáltal nem kell mindig szakorvost foglalkoztatni, viszont a több mint 55 millió forint értékű képdigitalizáló rendszert ebben az idősávban is használni szeretnénk. Így interneten keresztül el tudjuk juttatni a betegekről készült képeket a Békéscsabán szolgálatban lévő szakemberhez, aki azonnal értékelheti az eredményeket – fogalmazott Baráth Lajos. A makói kórház főigazgatója utalt rá: több munkaállomást is kialakítottak, ezeken keresztül lehetővé tették a vizsgálatok távleletezését, rugalmasabbá és gyorsabbá válhattak a konzultációk – a betegek semmiféle hátrányt nem szenvednek a változtatásokkal kapcsolatban.

Megkérdeztük: miért nem a fizikailag is közelebb eső szegedi klinikával kötött szerződést a makói intézmény? Kiderült: az ok nem pénzügyi, hanem technikai eredetű. Több, egymással párhuzamosan fejlesztett képdigitalizálási technológia is forgalomban van hazánkban, ám egymással csak az azonos cégtől származók teljesen kompatibilisek, ha a távleletezéskor különböző gyártók termékeit használják, a képek részei, vagy akár az egész is elveszhet, mire a célhoz ér. A pontosság pedig szó szerint élet-halál kérdése a tomográf eredményének elemzésénél.

A városi kórházból csak ügyeleti időben kell Békés megyébe küldeni a CT eredményét.
Fotó: Karnok Csaba

– Várható, hogy egységes szabványokat vezetnek be, így elképzelhető, hogy a jövőben a szegedi kollégák is segíthetnek a munkában, de addig az ügyeleti órákban a szakvéleményeket Békéscsabáról küldik – tette hozzá Baráth.

A makói kórház szakorvosaitól megtudtuk: makói radiológus délután 4-től reggel 8-ig nem dolgozik, ám súlyos belső vérzés, vagy törés gyanújával nem késlekedhetnek. A beteg számára pedig kockázatos lehet súlyos esetekben a Szegedre szállítás is.

Olvasóink írták

 • 7. triatlonos 2007. november 29. 18:31
  „Valaki nem mond igazat!
  Ma reggel a Szegedi Körzeti TV-ben egyértelműen kifejtették, hogy azért végzik a kiértékelést Csabán, mert Szegeden ez a terület magánkézben van, és sokkal drágábban végeznék! Ez egy világos beszéd, tehát nem technikai, hanem gazdaságossági okai vannak! Ez előre vetiti az árnyékát annak, hogy mire lehet számitani a közeljövőben! Most is komoly baleset van a 43-ason, kiváncsian várom, hogy hol történik a kiértékelés?”
 • 6. Lala 2007. november 27. 10:14
  „Nesze neked magyar egészségügyi reform!!!!”
 • 5. Straubert 2007. november 27. 09:45
  „Hiába van esetleg műszeres felszereltség , ha nincs aki azt hozzáértéssel kiértékelje. Mindegy, hogy nappal van, vagy éjszaka.
  A személyi-diagnosztizáló feltételeknek is meg kellene lenni .”
 • 4. bespin 2007. november 27. 09:33
  „bocs , digitalizálást akartam írni "diga..." helyett”
 • 3. bespin 2007. november 27. 09:30
  „Ennek a technikának minimum 10 éve működni kellene országos szinten.Ami pénzeket elköltenek az e.ü. intézmények a diagnosztikai kiegészítőkre /filmhívó,film,vegyszer,ezek raktározása, stb./,abból már régen meg lehetett volna oldani a digatalizálás, megfelelő és szabványos rendszerét.
  Persze szükséges filmes, hőpapíros stb. diagnosztikai képalkotás is, de nem olyan mértékben, mint amennyire jelenleg használva van.
  A jelenlegi archiváló programok szabványok közé vannak szorítva, csak a megfelelő illesztésről kellene gondoskodni nem azonos programok esetén.”
 • 2. El Nyomottka 2007. november 27. 08:43
  „Ez mind szép és jó, de én azért kíváncsi lennék ennek a gyakorlati működésére is! Ismerve az egészségügyi intézményeken belüli kaotikus adatáramlást, vannak sejtéseim...”
 • 1. joy 2007. november 27. 06:51
  „Végre egy jó hír arról, hogy épésszel használják az elektronikus informatikát, internetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török határsértőket fogtak Csanádpalotán

Csanádpalota - Egy negyvenkét és egy harmincöt éves török határsértőt fogtak el a nagylaki határőrök… Tovább olvasom