Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 26°C Még több cikk.

Bekukkantottunk az új levéltárba

- A könyvtár vagy a múzeum funkciója a hétköznapi ember számára egyértelmű, a levéltárral azonban más a helyzet. Nos, ez nem a posta kihelyezett intézménye: itt nem leveleket, hanem írott emlékeket őrzünk, ezeket kutatjuk - mondta Urbancsok Zsolt igazgató szombaton délután, amikor a Szirbik Miklós Egyesülettel közös szervezésben civileknek is bemutatta a makói levéltár új, tavaly év végén átadott Petőfi parki épületegyüttesét.
Az érdeklődők – közel kéttucatnyian – nem csupán tájékoztatást kaptak, de be is barangolhatták a levéltárat, beleértve a korszerű raktárakat is, és jó néhány érdekes dokumentumot láthattak.

Mint megtudtuk, Makónak a törökvész előtti időkből nincsenek iratai, hiszen azok a hódoltság idején elpusztultak. A levéltár egyébként összesen annyi iratot őriz, hogy azok egymás mellé téve két kilométert és száz métert tennének ki, közülük a legrégebbi pedig 1682-ből való. Urbancsok Zsolt azt is elmondta, hogy mi miatt érdemes felkeresnünk a levéltárat. – Például ha egy bizonyítványt elvesztettünk és másolatot szeretnénk róla, vagy ha egy ház építésével kapcsolatos dokumentumokat, engedélyeket, tervrajzokat keresünk – vetette fel. A legnépszerűbb kutatási téma persze a családtörténet – ehhez is minden segítséget megkap, aki kíváncsi rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisebb grillfesztivál is jól sikerült

A kisebb grillfesztivál is jól sikerült
Kisebb, csöndesebb és szerényebb volt az idei grillfesztivál Makón, mint az elmúlt pár évben, de azért a hangulatra és az ínycsiklandó finomságokra most sem lehetett panasz. Tovább olvasom