Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Belvíz fenyegeti Lesit

Makó - Folyamatosan belvízveszély fenyegeti Makó legmélyebben fekvő településrészét, Lesit. Az utóbbi években a medréből többször is kilépő Maros hordaléka ugyanis úgy feltöltötte az árteret, hogy az magasabb, mint a gát túlfelén lévő lakott terület. Az ügyben tenni kell, a munkálatokra 14 millió forintot nyert a napokban az önkormányzat.
Az utóbbi években többször is súlyos belvízveszély fenyegette Makó legmélyebben fekvő területét, Lesi városrészt. Tegnapi ottjártunkkor – míg Makó egésze száraznak mondható – Lesiben tengelyig gázoltunk a tócsákban, mintha a városra az utóbbi napokban esett összes csapadék itt gyűlt volna össze. Az itt lakóktól megtudtuk: folyamatosan attól kell tartaniuk, hogy megjelenik a nedvesség, volt olyan porta, amelyiknek a kertje heteken át állt vízben, a falakat is átázás fenyegette.

Gödör hátán gödör

Nem könnyű Makóról a vasúti töltésen át Lesibe átjutni, a kanyargós ösvény rendkívül rossz állapotú útban folytatódik. Ha az autós nem figyel oda, a kiálló kockaköveken és a tovább vezető Tinódi utca gödreinek szélén súlyosan megütheti a jármű alját. Megtudtuk: a most elnyert pályázati forrásból futja majd az utca aszfaltozására is.

– Nem tudni, hogy áttör-e a víz vagy nem a következő hetekben, hónapokban, sosem lehetünk nyugodtak a belvíz miatt – osztotta meg aggodalmát lapunkkal Nagy Tamásné. A lakók mellett több kertészet és egy fémhulladék-kezelő cég telephelye is „vízveszélyben" van.

Megtudtuk: a probléma oka a városrész geológiai helyzete, ugyanis nem az a baj, hogy Makó legmélyebben fekvő pontja, hanem az, hogy Lesi utcái mélyebben fekszenek az ártér szintjénél is. Eredetileg a Makót a Marostól védő gát túlfelén alacsonyabb volt a talajszint, ám az utóbbi évtizedekben a medréből többször is kilépő folyó hordaléka feltöltötte az árteret, így minden áradáskor a fizika törvényszerűségeinek megfelelően a gát túloldalán fakadóvizek keletkeznek. Lapunk hasábjain is többször megfogalmazódott: ez ellen a városvezetésnek is tennie kell.

Felvételünkön is látszik, mennyire alacsonyan fekszenek a házak. Fotó: Illyés Szabolcs

– Nem feledkeztünk meg Lesi ügyéről – nyilatkozta lapunknak Buzás Péter polgármester. Most tudtuk meg, kaptunk pénzt a városrész belvíz-veszélyezettsége enyhítésére. A forrást az unió szolidaritási alapjából, a területfejlesztési tárcán keresztül nyertük el, ez összesen tizennégymillió forintot jelent, a fejlesztéseket ebből önerő nélkül megvalósíthatjuk.

A pénzösszegből belvízelvezető csatornát valósíthat meg a város, a munkálatokat a jövő év első hónapjaiban megkezdhetik. A pénzből az útburkolatok hibáinak kijavítására is lehetőség lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó az MSZP makói fórumán

Makó - Bombariadó zavarta meg kedd este Makón az MSZP és a kormány Nagy párbeszéd című rendezvényét, melynek keretében Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Tovább olvasom