Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Belvízkár a téglagyárnál is

A makói téglagyár melletti bányagödrök felől özönlik a víz a környező szántóföldek irányába, a mélyebben fekvő területek felé patak csörgedezik. A termelők kára jelentős, de a téglagyáré is. Az üzem az önkormányzathoz fordult.
A víz az egykori téeszút burkolatán is átfolyik – mutatja Szekeres Zoltán és Gera Tímea. Fotó: Gyenes Kálmán
Hegyvidéki esőzések utáni látkép fogadja az utazót a makói téglagyárat elkerülő bekötőúton: víz csörgedezik a betonlapokon keresztül. A patak a gyár felőli, vízzel teljesen elborított területről jön, és az út túlfelén szabályos patakmederben csordogál tovább, hogy a „délebbre" eső szántókra ömöljön. Hat-nyolc parcella került víz alá a város északkeleti határában.

– Majdnem négyhektárnyi földem van a téglagyár mellett, és gyakorlatilag semmit sem termelhetünk ezen a földön – panaszolta Szekeres Zoltán. – Utánajártunk, honnan jön ez a víz, és kiderült: a gyárhoz tartozó bányagödrökből szivattyúzzák ki, tehát nem is felszíni, hanem a föld mélyéből jövő nedvesség rontja az amúgy sem rózsás helyzetet. A földünk ugyanis még a partosabb részeken is annyira telített nedvességgel, hogy teljesen használhatatlan. Ami szerves vagy műtrágyát szétszórtam ott, mindet kimosta.

A makói Gera Tímea hozzátette: a gyár felől özönlő víz a gabonájában tett kárt, az őszi termést teljesen elmosta, de most úgy tűnik, a tavaszi vetést is megakadályozza a víz. A környező parcellákban leginkább fokhagymát termelnek, ami szintén nem „élte túl" az elárasztást. A környékbeli gazdákkal együtt összefogtak, de nem könnyű megoldást találni a helyzetre.

– A víz a gyár felől érkezik, de a terület az önkormányzaté, igazából senki sem tehet arról, hogy ilyen nagy mennyiségben tör elő a földből. Talán egy gátat lehetne építeni a gödör köré, de ennek a költségeit senki sem vállalja. A mi kárunk, a kiesett termény ára pedig több százezres – mondta Szekeres Zoltán.

– Sajnos mi sem tudunk mit kezdeni a rendkívül nagy mennyiségű vízzel, ami jelentősen hátráltatja a termelést, hiszen egyelőre a szivattyúzás ellenére sem tudunk agyagot kitermelni – fogalmazott a helyzettel kapcsolatban Varga Sándor, a Szema Makói Téglagyártó Kft. ügyvezető igazgatója. – Csatorna kiépítésére lenne szükség, de ehhez nagyon sok pénz kellene, remélem, az önkormányzattal együtt hamarosan találunk megoldást. Nem tehetünk mást, mint hogy a szivattyúkkal keringetjük a vizet, hiszen amit eltávolítunk, rögtön visszafolyik, ám a kéményünk alatt is egyméteres vízzel kell számolnunk. Ez nem veszélyezteti az építmény stabilitását, mégis a környező földeken okozott kár sokszorosával kell számolnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan javulhat a makói tévé vétele

Megoldódhat a makói városi televízió vételi minőségének gondja – mint megírtuk, akik kábelen… Tovább olvasom