Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bérfeszültség a makói gumigyárban: a szakszervezet a nyilvánossághoz fordult - a cégvezetés állítja, tárgyalnak

Makó - A jövő évi béremelés miatt aggódik a legnagyobb makói munkáltatónál, a Continentalnál a vegyipari dolgozók ott működő, legnépesebb helyi szakszervezete. A cégvezetés szerint ez indokolatlan.
A Délmagyarországot ismét megkereste a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete azzal, hogy a makói dolgozók érdekében a nyilvánossághoz forduljon. Mint emlékezetes, idén nyáron ők hívták fel a figyelmet arra, hogy a kánikulai időszakban méltatlan körülmények között kell dolgozniuk a kazánnál foglalkoztatottaknak. Akkor a konfliktus megegyezéssel zárult.

Mostani közleményük szerint a Continental megkülönbözteti a váci és a makói üzemben dolgozókat a várható béremelés szempontjából; a makóiak kevesebbet kapnának, ráadásul valójában érdemi béremelés helyett csak a jövedelem átalakításáról van szó, egyes bérelemek alapbéresítéséről. Székely Tamás szakszervezeti elnök lapunknak azt mondta, szeretnék elérni, hogy ne legyen megkülönböztetés, a jövő évi, érdemi béremelésről pedig a jelentős tagsággal rendelkező VDSZ bevonásával döntsenek. Makón egyébként megközelítőleg 2300-an dolgoznak, Vácott 6-700-an.

A Continental lapunk érdeklődésére azt közölte, a makói gyárában november óta egyeztetnek a szakszervezetekkel a béremelésről és a makói üzemben a vácival azonos feltételekkel ajánlanak kétkomponensű béremelést. Egyrészt szó van egy, a magyar átlagos béremelés feletti bértömegemelésről, másrészt ezenfelül további alapbéremelésről, amely – a bérszerkezet átalakításából eredően – a fix bérrész növeléséből ered a fizetés mozgó részének csökkenésével. Az egyeztetések ígéretük szerint januárban folytatódnak.

Hangsúlyozták, a váci üzemben ezeket a feltételeket már elfogadták, így 2018 januárjában életbe is lépnek. A közlemény szerint Makón több szakszervezet van; a VDSZ korábbi állítása szerint a makói munkatársak elutasítják a váciak által már elfogadott feltételeket, de a másik makói szakszervezet, ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete indokoltnak látta közvetlenül, hitelesen felmérni a dolgozói álláspontokat. Ez várhatóan 2018 januárjában elkészül, és ennek megfelelően fogják folytatni a megbeszéléseket. A cégvezetés szerint a szakszervezet lapunkhoz eljuttatott megnyilvánulása így valótlan és feszültséget keltő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 3,7 milliárdot kapott a Maros-parti város - Makón ez volt a fejlődés éve

Idén 3,7 milliárdot kapott a Maros-parti város - Makón ez volt a fejlődés éve
Kifejezetten sikeres volt 2017 Makó számára a fejlesztések szempontjából - értékelte az esztendőt Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere. Tovább olvasom