Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Beszállítókat keres épülő makói gyárának a Givaudan

Makó - Beszállítókat keres Makón épülő gyára számára a svájci Givaudan, a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatai megrendelésére ízesítőnyagokat előállító cég igényeivel kedden ismerkedhettek meg a térségben működő vállalkozások.
A partnerek kiválasztásánál előbb a gyár működtetésével kapcsolatos szolgáltatások területére, majd az alapanyag-beszállítói kör fejlesztésére koncentrál a vállalat – mondta Tóth Ferenc, a cég kommunikációs munkatársa, a Korona Információs és Szolgáltató Központban rendezett vállalkozói fórum kapcsán.

A Givaudan minőségi, szolgáltatásnyújtási és költséghatékonysági szempontok alapján dönt arról, mely helyi vállalkozásokkal köt hosszú távú megállapodást – tette hozzá a szakember.

A makói ipari parkban tavasszal elkezdődött 170 millió svájci frank értékű beruházás a tervek szerint halad, a kivitelezési munkák 2012 elején fejeződnek be, a próbaüzem a jövő év második negyedévében kezdődik el. Az új gyár előreláthatólag 2013-ban éri el teljes kapacitását, munkalehetőséget kínálva háromszáz embernek a régióban.

Az üzem allergénmentes étkezési ízesítőkeverékeket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket gyárt majd, elsősorban sós csomagolt élelmiszerekhez. Ezekhez kizárólag feldolgozott mezőgazdasági vagy élelmiszeripari összetevőket használnak föl por, kivonat vagy granulátum formájában.

A cég 2012-től ütemezett áthelyezéssel tervezi az Egyesült Királyságbeli Bromborough-ból és a svájci Kemptthalból Makóra költöztetni a sós ízesítőanyag gyártását.

A svájci tőzsdén jegyzett Givaudan S.A. a világ egyik vezető aromaanyag- és parfümgyártója, termékeit az élelmiszer- és kozmetikai iparban egyaránt felhasználják. A svájci Vernier központú társaság árbevétele 2010-ben 4239 millió svájci frank volt, s világszerte 86 helyszínen 8600 munkatársat foglalkoztat.

Olvasóink írták

 • 13. májer 2011. augusztus 18. 14:59
  „EZ Makónak 300×500ezer forint munkahely teremtési támogatást jelent, amit ki kell fizetni a Givaudan-nak.
  Mikor térül ez meg a városnak?”
 • 12. Apátfalvi** 2011. augusztus 17. 21:28
  „Komolyan mondom, ez már elkeserítő, egyenesen minősíthetetlen... :(

  Idejön egy világcég, 300 embernek munkát adva, erre meg a hozzászólások legnagyobb részét fikázásként okádták ide az íróik. Elképesztő.

  Nem baj, ha nem tetszik, nem kell itt dolgozni. 300 ember viszont remélhetőleg megtalálja a számítását, ti meg menjetek oda ahova akartok, és csináljatok amit akartok... Ami itt megy, az már az un. magyar mentalitáshoz szokott olvasót is elborzasztja.”
 • 11. jha 2011. augusztus 17. 21:28
  „Azért jön el Ny-Eu-ból, mert ott magasak a bérek és - kapaszkodjanak meg a kedves olvasók - nincsenek szakmunkások!

  Sajnálom, hogy már megint nem tudunk örülni annak, hogy idetelepül egy cég és 300 munkahelyet teremt. Gondolom, akik bőszen fikázzák a céget, hazai vállalkozók, akik tisztességesen adóznak, munkaheylet teremtenek, bejelentik a munkásaikat és persze betartanak minden környezetvédelmi, munkavédelmi előírást. Ha az Audi vagy a Mercedes jött volna Makóra, nyilván az ellen is lenne kifogás. Kár, hogy nem gondolkodás és intelligencia és a véleménynyilvánítások színvonala alapján kapjuk a fizetésünket. Kívánom, hogy az örök ellenkezők ne járjanak jól abból, hogy fejlődik a gazdaság.”
 • 10. zoltanszabo 2011. augusztus 17. 17:58
  „Miért jönnek el pl Angliából ? v. Svájcból ??
  Esetleg még arra gondolok--talán a kínai bérek miatt ??Míg a 2 előző országokan a bérek--nyugatiak-- addig itt 1 munkás --3 helyett dolgozik, 1/4 annyi bérért. VAGY NEM ??,
  Miért gondolunk mindég rosszra ? örülni kellene a 300 új munkahelynek ! Csak 2013 ig is megkellene élni valamiből !!!”
 • 9. Francois 2011. augusztus 17. 13:37
  „Néhány ember úgy látszik, nem tudja, mit jelent az allergénmentes szó, csak irkálják a véleményeket, amivel csak azt bizonyítják, hogy .......... Az allergénmentes azt jelenti, hogy nem tartalmaz olyan anyagot, ami allergiát okozna, szóval egészséges anyagokat fog gyártani a cég....bár a beszállítok tuti nem Makói és környéki gazdák lesznek........ Világosság tárulj fel! :DDD”
 • 8. mauglii 2011. augusztus 17. 12:51
  „Ilyen alapon semmit se ennél meg Nórikán. :)”
 • 7. Nórikám 2011. augusztus 17. 12:30
  „3: honorus: akkor mégsem képtelenség amire gondoltam? Pont ez jutott eszembe, nyilván betiltották őket valahol, azért jönnek ide. Épp tegnap olvastam egy csomó olyan dologról, ami igen káros az egészségünkre, és szinte minden élelmiszerben benne van. A fiam, épp a napokban hívta fel a figyelmemet, nem akar több margarint látni a konyhámban! Én magam is hallottam-olvastam , hogy nagyon egészségtelen. Sőt egyik ismerősöm -aki ott dolgozik, ahol gyártanak margarint- közölte, ha egyszer bemennék oda, örökre elfelejteném a margarint. Nem is veszek azóta.”
 • 6. zongorista 2011. augusztus 17. 11:33
  „Ez egyszerűen hihetetlen........
  De ha jól tudom, hódmezőlázárhelyen is lesz valami multihamburgeres......
  Kommunikáció és tettek - szöges ellentétben....”
 • 5. Racoon 2011. augusztus 16. 21:41
  „Arról nem is beszélve, hogy az út túloldala is az ipari park része, mivel két éve bővítették.”
 • 4. Francois 2011. augusztus 16. 21:16
  „És 20 év múlva itt forgatják a következő reklámot:D Judit egyik fejét hagyományos samponnal mostuk a másikat pedig......:Valakinek már eljutott a tudatáig mért is jön ide ez a gyár?!”
 • 3. honorus 2011. augusztus 16. 20:05
  „Sőt arról sem beszélve hogy azért költözik el Angliából a üzemet mert ott betiltották azokat az adalékanyagokat amiket a svájciak használnak.
  Esetleg egy oknyomozó cikk arról, hogy igaz-e a pletyka miszerint a svájciak leültek tárgyalni a gumigyáros németekkel és megyegyeztek a leendő bérekről?????? Nehogy többet fizessenek mint a gumigyár mert akkor véletlenül a doplgozónak is jó lenne!!!!
  Nos újságírók itt a feladat.... <moderálva>!!!!”
 • 2. dmonlájn 2011. augusztus 16. 17:58
  „Arról nem is beszélve, hogy most jól megadóztatják az ételízesítőket! gratulálok OV és bandájának!”
 • 1. dmonlájn 2011. augusztus 16. 17:57
  „Arról nem is beszélve, hogy nem is az ipari parkban épül! de minden más rendben van! (Az ipari park a Királyhegyesi út túloldalán van), Ne áruljátok el senkinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülinapra készül az ifjúsági klub Makón

Egyéves születésnapjára készül a makói ifjúsági klub. A cigaretta- és alkoholmentes szórakozóhely ötlete bevált, a nyitva tartást már bővíteni is kellett. Tovább olvasom