Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Bevált a makói könyvtár új kölcsönzési rendszere

Jól működik a makói József Attila Könyvtárban az egy éve átadott számítógépes kölcsönzési rendszer, amit jövőre a külön épületben működő gyermekrészlegben is bevezetnek.
Kölcsönzéskor már csupán a vonalkódot olvassa le a könyvtáros Makón. Fotó: Frank Yvette
– Bár az olvasók egy része eleinte idegenkedve fogadta, az elmúlt egy évben mindenki megszokta a makói könyvtár új, számítógépes kölcsönzési rendjét – mondta lapunknak az igazgató, Mátó Erzsébet. Az új rendszertől azt várták, hogy egyrészt áttekinthetőbb, gyorsabb lesz a kölcsönzés, másrészt jóval kevesebb lesz a késedelmesen visszahozott dokumentum – a gép ugyanis napi késedelmi díjat számít fel. A számítógépes kölcsönzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az elektronikus úton zajló kölcsönzés nem csupán a könyvtárosok munkáját könnyítette meg – akik immár nem az olvasójegybe körmölik a kikölcsönzött könyvek adatait –, de jól jártak az olvasók is, hiszen egyetlen gombnyomással megállapítható, hogy a hiányzó, másnál lévő könyv mikor kerül vissza, amit elő is jegyeztethetnek. Ami pedig a rendszeres késlekedőket illeti, számuk jelenleg mindössze harminc-negyven fő. Töredéke a korábbi létszámnak, a beiratkozottak alig egy százaléka.

A számítógépes rendszer bevezetése közel kétmillió forintba került. Új komputereket és egy speciális szoftvert vásároltak. A könyvtárban hat éve kezdték el a könyvek és különböző dokumentumok adatbázisának összeállítását. Ez a munka a felnőttkönyvtár után most a régi városháza emeletén működő gyermekrészlegben folytatódik. Az új könyveket, dokumentumokat már eleve elektronikus adatbázisban tartják nyilván, de a régi állomány leltározása is jól halad, a felével már elkészültek. A számítógépek és a szükséges szoftver már itt is megvan az átálláshoz – a gyermekkönyvtár tagjai várhatóan a jövő év közepén kapják kézhez új, vonalkódos olvasójegyeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél kilométert tett meg kínok között a lány

Sokkoló részletességgel írták le megmentésének körülményeit azok, akiktől a megkötözött,… Tovább olvasom