Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Bevált az adóslista Maroslelén

Maroslele - Néhány hét alatt harmadával csökkent a helyiadó-tartozások összege Maroslelén azt követően, hogy az önkormányzat a falu honlapján, illetve a helyi újságban közzétette azok nevét és címét, akik elmaradtak a kommunális adó befizetésével.
Úgy tűnik, elérte célját a maroslelei adóslista: Martonosi György polgármestertől megtudtuk, hogy nyilvánosságra hozatalának hatására közel harmadával, 20,5 millióról 14 millióra csökkent a helyiadó-tartozások évek alatt felgyülemlett összege a faluban. Mint megírtuk, a képviselő-testület még a múlt év végén döntött úgy, hogy közzéteszik a helyi újságban és a falu honlapján azok nevét, címét, akik elmaradtak a kommunális, az iparűzési vagy a gépjárműadó befizetésével. Ebben Hódmezővásárhely mintáját követték, ahol a hasonló lépésnek köszönhetően a tartozók kétharmada rendezte hátralékát.

Maroslelén elsőként a kommunálisadó-hátralékosok listáját tették közzé összesen 110 névvel; a múlt év végi összesítés szerint egyébként 354 embernek volt befizetési elmaradása valamilyen helyi adónemben. A lista megjelenését követően 40-en rendezték elmaradásukat. A falu első embere hangsúlyozta: nemcsak azok kerülnek le a listáról, akik fizetnek, hanem azok is, akik megállapodást kötnek az önkormányzattal a részletfizetésről. Bár a falu azt is megtehetné, hogy egyszerűen végrehajtást kér az adósok ellen, a cél inkább az, hogy az érintettek legalább a kapcsolatok vegyék fel a hivatallal. Helyi adóbevételekre ugyanis nagy szükség van Maroslelén: csak a kötelező intézmények fenntartásánál 40 millió forintos a forráshiány.

A maroslelei képviselő-testület hamarosan megtárgyalja az adóslista tapasztalatait, és várhatóan döntést hoz a másik két helyi adónem hátralékosainak közzétételéről is. Bár a faluban elterjedt a híre, hogy az önkormányzat ellen vizsgálat indult az első lista közzététele miatt, Martonosi György ezt cáfolta.

Olvasóink írták

 • 10. apa22 2012. február 22. 17:36
  „Na végre, van igazság! Ezt is letagadja Polgármester "Úr" ?
  http://hvg.hu/gazdasag/20120221_peterfalvi_adoslista”
 • 9. kakukkfű 2012. február 16. 04:56
  „Az érdekes az, ezeket is, meg a "nyolc éveseket" is Ti, Mi, Én választottuk meg. Nem kellett volna. Talán keresni kéne olyanokat, akik tudják, honnan jöttek, és hol maradnak. A NÉP közül, és a NÉP között. A NÉP hagyja magát most is ostorozni, vezekel bűneiért, a rossz választásért!”
 • 8. apa22 2012. február 14. 23:02
  „Tisztelt Kakukkfű!
  Látom tényleg nagyon képben vagy ,csak az a baj,hogy mindaz amiről te beszélsz az egy normális államra igaz,nem egy ilyen tolvajok országára! Itt semmi nem úgy működik,ahogy az kellene. Miben mutatkozik meg,hogy a legtöbb adót fizetők országa vagyunk? Abban, hogy egy szarházi politikus havi 1-2mill között keres havonta és ingatlanok,termőföldek garmadai vannak a tulajdonaikban, míg azoknak akik még valahol dolgozni tudnak,havi 100 ezerből kell megélniük! Én értelek,hogy kötelező adó blablabla,csak valami visszafelé is jönne,de semmi! Külföldön dolgozóknak hivatalosan és évi 6-7 ezer euró jár vissza! Ebben családi és adó tartozik bele. Érted mit szeretnék mondani? Falugyűlésen pedig fűt-fát megígérnek,csak ne égesd őket ott. Hidd el kérdőre vonják! Hazudoznak, úgy mint a cikk utolsó mondatában is! Erről ennyit.Jó nagy pöcegödröt ástak már maguk alá, lassan bele fognak esni!”
 • 7. jha 2012. február 14. 21:49
  „Kamuneni! Az önkormányzatok nincsenek állami tulajdonban, ez óriási tévedés! Bizonyos önkormányzati intézmények fenntartását vette át az állam az önkormányzatoktól, de még így is elég sok dolga van egy önkormányzatnak.
  Tipikus, hogy fogalmuk nincs az embereknek arról, hogy épül fel a költségvetés, legyen az állami vagy önkormányzati... Csak szidják a rendszert, de jobbat, építő kritikát nem tudnak megfogalmazni.

  És mielőtt ismeretlenül elhordanak mindennek: nem dolgozom az önkormányzatnál, fideszes sem vagyok (sőt), egyszerűen képben vagyok a közgazdaságtanról és az állam működési mechanizmusairól...

  Személyes véleményem szerint pedig lista kellene azokról, akik elkerülik az adófizetést (azért nem fizetnek, mert nem akarnak) és nekik sem orvosi ellátás, sem oktatás, sem támogatott közlekedés, sem tűzoltás, mentő, rendőri intézkedés... vagy ha mégis, akkor kiszámlázni mindent és ráterhelni ingatlanra vagy a vagyonára... Meglátnánk, mennyire lenne dicsőséges akkor nem fizetni az adót.”
 • 6. kakukkfű 2012. február 14. 20:17
  „Tisztelt apa22!

  Éppen azért van szükség az ilyen listákra, hogy azok, akik évek óta nem fizetik a mások által befizetett adókat, ezután befizessék. Akkor majd jut az utak javítására, közvilágításra, stb. Nehogy már azokat sajnáljuk, akik nem fizetnek (pedig tudnának), mert nem érdemlik. Igenis kellenek az ilyen "szégyen listák", ha kell, akár országos. Tudnék pár ötletet.
  A segílyeket meg a polgármesteren kell számon kérni, falugyűlésen, fogadó órán. Persze ha van bátorság hozzá. Bár itt könnyebb osztani az észt.”
 • 5. apa22 2012. február 14. 00:06
  „Kakkukkfű!
  Miért is kéne fizetniük? Nézd már meg a falu összképét! És ne gyere azzal, hogy máshol se jobb a helyzet,mert más falu senkit sem érdekel! Szar közutak(már ahol nem földes az utca! ), főutcán kívül éjszaka csak a helyi lakosok tudnak tájékozódni,olyan sötét van, dologtalan alkoholistákat látnak el segéllyel! És ezt mind azok pénzéből,akik eddig tisztességgel fizették az adót és munkahellyel rendelkeznek,vagy rendelkeztek! Nem gondolja valaki,hogy egyszer besokallnak az emberek? Miért csak mi,mondhatják jogosan! Ezeket olyantól tudom,aki 60 éve ott él! A szégyen listát úgy kellene kezdeni, hogy MAGYARORSZÁG!”
 • 4. kakukkfű 2012. február 12. 22:29
  „Valaki itt vagy nagyon sokat tud, és jól értesült, vagy nagyon keveset, és csak játssza az agyát. Az ombutsman nem büntet, hanem megállapítja valamely intézkedés jogszerűtlenségét, intézkedik a jogkövető magatartás helyreállításáról.
  És miért nem kéne helyi adót fizetni, mert KamuNeni úgy gondolja? Valami konkrétat is tudsz, vagy csak írogatsz össze vissza.”
 • 3. KamuNeni 2012. február 10. 08:00
  „Mivel az onkormanyzatok mar allami kezben vannak, nem kell kulon helyi adot is fiezetni mert mostmar benne van a jovedelmi adoban amit az allam kap es abbol fedezi a helyi onkormanyzatok kiadasait. tehat folosleges a lista is. ha en rajta lennek elso lennek es buszken, mert egy rablo Robin Hood tarsadalomban nem szegyen nem fizetni adot!!”
 • 2. jha 2012. február 09. 15:25
  „Remélem, NEM bünteti meg senki ezért a polgármestert, vagy a hivatalt. Ahogyan az APEH (NAV) közzéteszi az adótartozással rendelkezők listáját, ugyanígy, mint adóhatóság, az önkormányzat is megteheti ezt. Aki szociális helyzete miatt nem tudja kifizetni, az kérhet részletfizetést. Igen, van, akinek ez az összeg is sok, de sokan vannak a listán, akik megtehetnék és mégsem fizetnek.”
 • 1. papika56 2012. február 09. 12:02
  „én meg remélem az ombucman JÓÓÓL MEGBÜNTETI a polgármestert ezért !!!!!
  Sokan nem kötözködésből nem fizetnek --ha nem mert NINCS MIBŐL !!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferencszálláson hólapátolással köszönték meg a tűzifát

Önkéntesek is szép számmal dolgoztak az elmúlt napokban azon, hogy a makói kistérség településein ne okozzon gondot a havazás. Tovább olvasom