Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Bezár a kiszombori idősotthon

Kiszombor - Napokon belül megszűnik a huszonhárom férőhelyes, bentlakásos idősotthon Kiszomboron. A történtekért néhányan az önkormányzatot okolják, pedig a falu csak az épületet adta bérbe annak az alapítványnak, amelyik az otthont működtette.
A lakóknak kivétel nélkül sikerült új helyet találni a közeli intézményekben. Az épület további sorsa egyelőre kérdéses.

Kiszomboron napokon belül megszűnik a huszonhárom férőhelyes, bentlakásos idősotthon. A Rákóczi utcai intézményben még tizenkilenc lakó van, de ők is csomagolnak – mindenkinek sikerült helyet találni a megyei önkormányzat által működtetett közeli otthonokban, idősotthont ugyanis a megyének kötelező fenntartani.

Kiszomboron tizenhárom évvel ezelőtt nyílt idősotthon az önkormányzati tulajdonú egykori iskolaépületben, amelyet előbb egy munkaközösség vett bérbe a falutól, amit később átadott egy alapítványnak. Jelenleg a Csongrád Megyei Mentál Gondozó Alapítvány az épület gazdája. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Arany Margit lapunknak azt mondta: az otthonba komoly pénzt fektettek, és azért jelentették be, hogy már nem tudják tovább működtetni, mert komoly adósságaik halmozódtak fel. – Szakmai kifogás senkiben sem merült fel a munkánkkal kapcsolatban, az öregeket mindvégig tisztességesen gondoztuk – hangsúlyozta az elnök. Most öt alkalmazottjuk munkája szűnik meg. Korábban hét embertől váltak meg, akik közül utána hárman ingyen, önként dolgoztak Zomboron.

Üres lesz a ház, amelynek sorsa ismeretlen.
Fotó: Szabó Imre

A kiszombori polgármester, Szegvári Ernőné a történtek kapcsán azért kereste meg lapunkat, mert az érintett hozzátartozók közül többen az önkormányzatot hibáztatták azért, mert az otthon nem működhet tovább. Mint mondta, a gondozottakat maga is sajnálja, hiszen tudja, hogy az idős ember már nem szívesen hagyja ott a megszokott környezetét, ám a falu nem tudja vállalni a további üzemeltetést.

Kiszombornak van egy másik, tíz férőhelyes idősotthona is. Az öregek ellátására a múlt évben saját forrásból 9,3 milliót költöttek, ami az intézmény 28,8 milliós költségvetésének 32,2 százaléka. Egy másik, több mint kétszer akkora intézmény fenntartása már nem fér bele a keretbe. Ráadásul az épületet fel kellene újítani, hogy megfeleljen az előírásoknak, ami további 15-20 milliós kiadást jelentene.

Variációk

Szegvári Ernőné polgármester elmondta: szóba jöhetett volna még, hogy a képviselő-testület újra bérbe adja az épületet egy másik üzemeltetőnek változatlan funkcióval. Ám ez azért kockázatos, mert ebben az esetben az önkormányzatnak előbb önként vállalt feladatként magára kellett volna vállalnia a fenntartást, és ezt adhatta volna át a majdani működtetőnek. Ám ha valamiért az új társaság is feladta volna az üzemeltetést, a falu nyakába szakadt volna az intézményfenntartás gondja. Az épület eladása azért esett kútba, mert az ingatlant a hivatalos értékbecslés során mindössze 17 millióra értékelték, a testület azonban nem járt volna el a jó gazda gondosságával, ha az épületet mindössze ennyiért adja el – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

  • 3. ani 2008. március 18. 14:13
    „én itt dolgoztam. nagyon szerettem a lakókat .jelenleg gyeden vagyok , ,hamarosan mentem volna vissza dolgozni. hozzájuk. nagyon szép otthonház volt s a lakók meleg családias légkörben-szeretetben élték mindennapjaikat.lelkiismeretesen gondoztuk őket. én is rettenetesen sajnálom őket. én csak a -munkahelyem-ők a megszokott otthonukat veszitették el.sosem feledem el őket.”
  • 2. anonim 2008. március 14. 19:44
    „Elszomorító dolog,hogy egy idősotthon tönkre mehet. Szerencsétlen idős emberek, nem volt nekik elég, hogy már egyszer el kellett hagyni az otthonukat. Most megint költözzenek. Öregségükre rángatják őket. Dolgoztak, megöregettek, éldegéltek nyugdíjasként,jött a betegség, őnmagát ellátni képtelenség,család elfoglalt, megoldás: idősotthon, valaki/k/ felelőtlensége miatt csőd. Ez szörnyű, senkinek nem kívánom, hogy ilyen helyzetbe kerüljön.”
  • 1. egy volt gondozott hozzátartozója 2008. március 14. 08:39
    „Kedves Szabó Imre! Ha felkeresi Kiszomboron a másik otthont,arról is egy érdekfeszítő cikket tudna írni!Ez egy átmeneti gondozási központ,ahol elvileg 1, maximum 2 évet tölthet el a gondozott úgy,hogy bekerülésekor beadja más /végleges/otthonba a jelentkezését,vagyis várólistára kerül.Mégis vannak olyanok,akik hosszú évek óta itt vannak!Hogy is van ez akkor?Érdemes ellátogatni oda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágoriné megköszönte

Makó - Sajtótájékoztatóján megköszönte a makói térségben élőknek a magas részvételt és az igenek… Tovább olvasom