Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Bezárják a családok átmeneti otthonát

Makó - Márciusban bezárják a családok átmeneti otthonát Makón. A város évente 8 milliót költött saját pénzéből erre a szállóra. 2008 óta ezek az intézmények csak az ellátási körzetből érkező nők befogadására kapnak állami támogatást. Pedig akit bántanak otthon, annak célszerű messzebb búvóhelyet találni.
A hajléktalanok nappali melegedőjével együtt március elsejétől bezárja a családok átmeneti otthonát is a makói önkormányzat. Erről kedden döntött a képviselő-testület. Az intézményben akkor kapott helyet szülő a gyerekével, ha egyébként nem volt elég pénze albérletre sem, vagy épp menekülni kellett otthonról. Ilyen esetekről gyakran lehet hallani a televízióban, vagy a családon belüli erőszakról szóló rendezvényeken. A makói előterjesztés indoklásában az áll, hogy a 2000 óta működtetett 14 férőhelyes Teleki utcai otthon kihasználtsága 20–40 százalékos volt, és az önkormányzatnak a kevés állami normatíván felül eddig közel 60 millió forinttal, évente 8–10 millióval kellett kiegészítenie a működésre jutó pénzt. Most épp egy anya és egy gyermek lakik itt – de öten gondoskodtak róluk.

Korábban az ország más vidékeiről is érkeztek ide anyák a gyermekeikkel, így tudtak elrejtőzni. 2008-ban viszont a Magyar Államkincstár ellenőrizte ezt az ellátást, és úgy foglalt állást, hogy ezek az otthonok csak a körzetükből érkező ellátottak után kaphatják meg a normatív támogatást. Eszerint aki a makói kistérség határain kívülről jön, azt ugyan befogadhatja a makói otthon, de a város saját pénzéből fizeti az ellátást. Holott ha valaki ilyen segítségre szorul, az államnak mindegy lenne, hogy melyik településen kerül be az otthonba, a támogatást oda kell adni. Meglehet, sok volt az intézményi férőhely a feladathoz képest, de így, hogy bezár egy intézmény, a helybeli érintettek sem tudnak élni a segítséggel.

Hódmezővásárhely közgyűlése korábban eldöntötte, kihasználatlansága miatt bezárja az anya–gyermek szállót. Ám arra az esetre, ha helybeli család szorulna rá ilyen segítségre, a megyei jogú város önkormányzata szolgáltatási szerződést kötött a szentesi kistérséggel. Ehhez 8 település képviselő-testületének beleegyezése kellett, ami csak második nekifutásra jött össze. Január óta 3 férőhelyes szobát tartanak fenn a szentesi intézményben arra az esetre, ha vásárhelyi család jönne. Az ellátásukra kapott normatívát Vásárhely ebben az esetben átadja, és fizet még annyit, amennyi az állami támogatáson felül kell a feladatra. A szoba egyelőre üres.

A kérdés most Makón is az, hová mehet, akinek sürgősen mennie kell otthonról, és nem bírja megfizetni az albérletet. Rózsa Istvánné, az Egyesített Népjóléti Intézmény igazgatója azt mondja, meg fogják találni a megoldást. Lehet, hogy az egyébként szépen rendben tartott házat fölajánlják a helyettes szülőnek – ő is a krízishelyzetbe került családok problémáját segít megoldani.

A makói döntésnek az is a következménye, hogy – a hajléktalanok nappali melegedőjénél dolgozók állásaival együtt – 9 munkahely szűnt meg az ENI-nél, ahol eddig 110,5 álláshely volt. Az otthonból elküldött 4 dolgozó között akad 52 éves nő, aki korábban két esztendőn át járt budapesti foglalkozásokra, hogy megszerezze ezt a képesítést. Pedig – mint mondja – ha tudja, hogy idővel a város megszünteti ezt az intézményt, inkább a bolti pénztárosi tanfolyamot választja.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. deszkás 2011. február 24. 19:01
  „KGB666! Azért olvass utána ennek a cocilizmusnak kommonizmusnak a tetejébe a jelenlegit IS belekeverni mert amit irtál nagyfokú tájékozatlanságra ( szépen irtam igy nem tudod moderáltatni) enged következtetni.”
 • 20. scott1 2011. február 23. 17:07
  „démonlány!
  Akkor mégsem játszott szerepet a kihasználatlanság (20-40%) amire az önkormányzat hivatkozott, vagy az MSZP kormány alatt az ÁSZ által letiltott - a kihasználtságban segítő - máshonnan jövők? Azt állítod, hogy a helyi balos önkormányzat hazug indokkal zárja be intézményét és rakja az utcára az alkalmazottakat, azért hogy falazzon a jobboldali kormánynak? :))) Szerintem lazíts egy kicsit!”
 • 19. dmonlájn 2011. február 23. 16:10
  „13. kgb666 2011.02.21. 15:38

  amint látod egyedül maradtál! ez is központi költségvetésből jön - az meg fityesz! de hát ezt válaszottátok, és a vezéretek sz@rik a fejetekre, ha nem keresel 300.000 Ft felett!”
 • 18. Nicky8404 2011. február 22. 10:26
  „A rászoruló családok majd beöltöznek az új fürdőbe...”
 • 17. KamuNeni 2011. február 22. 08:53
  „20-40%-os. Szerintem ha egy szazalekos volt akkor is megerte. Mert annak akinek kellet az volt a vilag legjobb helye.

  Ha neked is azt mondanak hogy.."ohhh csak te vagy az egyetlen aki hasznalja ezt igy aztan bezarjuk, tudjuk hogy neked nincs sehova menned senkihez se fordulni de sajnos tobb asszonyt nem vernek a varosban, tobb gyereket nem vernek a varosban, tobben nem felnek az eletukert ha haza mennek" Most az annak az egy szemelynek az eletet jelenti.

  Ki volt az a hulye aki ezt megszavazta ha mar egyszer mukodott? 8 Millio nem sok penz mikor milliardokat herdal el a varos viragra meg parkositasra. Jo kell az is de egy olyan embernek aki rettegve megy haza az szart se er!!!

  Az idiota megcsinalja, meg bizots diszvacsorat es vall veregetest is csinaltak egymasnak. (a sok idiota) es most meg nem erdekli oket azok akiknek epp a legnagyobb szuksege lenne ra.

  Kepzeld el van tiz rettego a varosban es valaki ad neked egy menhelyet. Miert epp neked? miert nem a masiknak? Mennyi erteket jelent az neked hogy epp neked adtak?

  A vilagot. Ezek az idiotak meg egy alairassal tonkre teszik a vilagodat. Na mindegy
  Ugyse ertene senki ott.”
 • 16. makovaros 2011. február 21. 20:11
  „15 nem az mszp miatt szűnik mg mert nem adnak állami támogatást. ugyanúgy ahogy nem ad járda építésre közmunka programra semmire nem add hazudtak mondjanak le.”
 • 15. tökömkivan 2011. február 21. 18:58
  „Megcsináltuk:) Igen MSZP!”
 • 14. Silvio_Dante 2011. február 21. 16:35
  „Újabb emberek lettek munkanélküliek, lehet újabb családok kerülnek bajba! S hol vannak a kormány és a polgármesterünk által ígért állások? Nem hittem volna, hogy egy Európai ország képes lesz egy Afrikai ország szintjére süllyedni, de már ott tartunk.”
 • 13. kgb666 2011. február 21. 15:38
  „Makón kommunizmus van:) Hisz ez az egyetlen város ahol nem volt rendszerváltás. A fürdő sikerét is erre alapozzák. Nosztalgiázzon a szocialista diktatórikus Makón. Dőlni fognak a vendégek.”
 • 12. szilléri 2011. február 21. 15:35
  „Négy dolgozó erre a feladatra nagyon sok !
  Ettől eltekintve tényleg szükség lenne ilyen intézményre.

  Az ENI 110 állás szintén soknak tűnik.

  Persze az is kérdés miért nem a bürökrácián PHivatal9 kezdik a racionalizálást ?”
 • 11. kgb696 2011. február 21. 15:15
  „7 Istenem ilyet is csak egy fidesz szimpatizáns tud Írni! :)”
 • 10. makovaros 2011. február 21. 15:10
  „Na ezt is meglehet köszönni a fidesznek most is lehetne menni tüntetni a fidesznek le kéne MONDANIA mert alkalmatlanok a vezetésre.”
 • 9. scott1 2011. február 21. 14:06
  „queenmargareth a mostani kormány mely intézkedésére zárják be az intézményt?
  "2008-ban viszont a Magyar Államkincstár ellenőrizte ezt az ellátást, és úgy foglalt állást, hogy ezek az otthonok csak a körzetükből érkező ellátottak után kaphatják meg a normatív támogatást."
  Ezt követően 2011-re a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy ilyen keretek között ezt nem finanszírozza tovább és másra csoportosítja át ezt az összeget... de aki akarja az akár szemmel is követheti az ingatlan további sorsát, ami mindössze 40 méterre van a fürdőtől.”
 • 8. Ludrew 2011. február 21. 13:57
  „7: Az átmeneti otthon fenntartásához szükséges állami normatívát juttató szervek költségvetését határozza meg a Fidesz, lévén ő van kormányon.”
 • 7. Pipacs50 2011. február 21. 13:32
  „Miért a Fidesz? Makón a polgármester és a képviselő testület is szocialista!”
 • 6. bo 2011. február 21. 12:58
  „Így is kell csinálni! Nagy nyilvánosság előtt adni és ígérni. A háttérben pedig megfullasztani a népet, hadd dögöljünk éhen! :-(”
 • 5. 3evesférfi 2011. február 21. 12:51
  „Az eszébe se jutott senkinek hogy valamelyik mszp-s szemet vetett az ingatlanra? Ezek a hírek járják(lehet csak pletyka)”
 • 4. zoltanszabo 2011. február 21. 12:29
  „Szerintem is szükség van egy olyan házra--lakásra ha valaki bajba kerül tudjanak neki segíteni., mindegy honnan jön.
  Zárják be,legyen tiszta,hogy bármikor lehessen használni. Ide nem kell 5 fős személyzet. Minek ! A kulcs az ENI-nél, ha valakinek kell ott keresse.
  1 anya + 1 gyerek --mi kerül 8-10 millió Ft-ba ???? ez az egy szoba ????Fűtés-villany ,víz : gondolom nem milliós tétel ?? Vagy ha a város bérelne egy albérleti szobát szegényeknek, az se kerülne milliókba !
  Vagy én másra is gondolok itt ..... .Télen ? hajléktalan él ott?”
 • 3. queenmargareth 2011. február 21. 12:10
  „tessék, fidesz. gratulálok. ez a munkaerő felvétel?????
  Nemcsak a dolgozók, szegény családok!!!Nem érdekel, hogy kimoderálják:rohadjon meg az egész banda, hogy ezen spóról!!!”
 • 2. Egyolvasó 2011. február 21. 12:06
  „Meg egész magyarország lakossága, hogy hagyja.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem zárják be a makói kórházat

Szóba sem került, hogy bezárnák a makói kórházat, Baráth Lajos főigazgató szerint az intézmény 99 százalékban megfelel a kormány egészségpolitikai elveinek. Tovább olvasom