Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bezárt a Páger Antal mozi

A Makói Ipartestület úgy döntött: végleg bezárják a Páger Antal Filmszínházat – az utolsó tekercs január 31-én futott le a végét járó vetítőgépen. A filmkezelő-technika mellett a fűtésrendszer is felmondta a szolgálatot, a rekonstrukció tízmilliókba kerülne, és a mozi már évek óta csak veszteséget termelt.
Ma este már hiába indul bárki is mozizni a Páger Antal Filmszínházba. Fotó: Gyenes Kálmán
A Makói Ipartestület döntése értelmében egyelőre mozi nélkül marad a város, a Páger Antal Filmszínház működtetése ugyanis meghaladta a fenntartó anyagi kapacitásait. Kiss Mihály, a testület elnöke elmondta: nem látták értelmét a mozi további üzemeltetésének, elkerülhetetlen lett volna egy átfogó rekonstrukció, ami több tízmillióba került volna.

– Drasztikusan lecsökkent a mozilátogatók száma, a legutóbbi slágerfilm makói premierjére már csak öten voltak kíváncsiak. Mindez persze számokban is kifejezhető: a filmszínház évente csaknem kétmillió forintos veszteséget termelt. A vetítőgép már évekkel ezelőtt elromlott, egy új beszerzése pedig csaknem tízmillió forint. Ezért Csanádpalotától kértük kölcsön azt, ami eddig működött, de az is a végét járja.

A végleges döntés meghozatalát egyértelművé tette, hogy az ingatlan fűtésrendszere is felmondta a szolgálatot, aminek felújítása szintúgy további tízmilliós költséget tenne ki, ez még támogatók mellett is meghaladja anyagi lehetőségeinket, ezért úgy határoztunk, hogy február elejétől nem üzemeltetjük tovább a mozit – summázta Kiss Mihály.

A fűtésrendszer hibája miatt valószínű, hogy más célokra sem használható az épület, ami így feltehetően hosszú időn keresztül üresen áll majd. Eddig konferenciákra és istentiszteletekre vették igénybe a mozitermet, ezután erre sem lesz lehetőség.

A bezárás már csak egy munkahelyet érintett, a mozigépész ugyanis félállásban látta el a feladatát, az elmúlt években el kellett bocsátani a korábbi személyzetet. A gépészt végkielégítéssel bocsátják el.

Megtudtuk: a városnak van koncepciója egy egy-két éven belül megvalósítható szórakoztatócentrum kiépítésére, amiben helyet kapna egy új mozi is – a kor technikájával. A terveket a Makona Iroda már egy éve elkészítette. Az új filmszínház működtetését szívesen vállalná a testület – fogalmazott Kiss.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz autóval megállni

Bizonyos napszakokban szinte lehetetlen parkolóhelyet találni Makón az orvosi rendelők, a kórház, az… Tovább olvasom