Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bicikliút Deszktől Klárafalváig

Deszk, Klárafalva - Megkezdődött a Deszk és Klárafalva közötti kerékpárút építése. A deszkiek pályázati pénzből, önerő nélkül valósíthatják meg a 120 milliós beruházást, ami heteken belül elkészül.
Szeptember elejétől akár Szeged belvárosából is bárki korszerű kerékpárúton tekerhet el egészen a Maros klárafalvi szakaszáig. A bicikliút utolsó részének kivitelezési munkálatait a hetekben kezdték el, és Simicz József deszki polgármester elmondta: a falunapokon, szeptember elején szeretnék átadni a kerekezőknek.

– A Deszk és Klárafalva között húzódó kerékpárútra a közlekedési tárcától nyertünk 120 millió forintot, ami önerőt nem igénylő támogatás. A pénzt a szegedi kistérség tagjaként kapta a község. A valamivel több mint 5 kilométer hosszú szakasz műszaki kivitelezése eddig semmilyen akadályba nem ütközött, úgy tűnik, tartható az ütemterv – fogalmazott a deszki polgármester.

A deszki falunapokra már készen lesz az új kerékpárút. Fotó: Karnok Csaba
A deszki falunapokra már készen lesz az új kerékpárút. Fotó: Karnok Csaba

Simicztől megtudtuk: máris többen érdeklődnek a lehetséges túraútvonal iránt, hiszen akár családok is felkerekedhetnek, hogy Szegedről Deszken át Klárafalváig eljussanak. Itt két lehetőség is van lekanyarodni a Maros-partra.

– A biztonságra is nagyon figyelünk, máris elkülönítettünk egy polgárőrökből álló akciócsoportot. Ők egy esetleges közúti baleset esetén azonnal a helyszínre vonulnak, és biztosítják, hogy a karambolt elkerülők ne hajtsanak rá a 43-as mellett húzódó szakaszra – tette hozzá Simicz. A kerékpárút Nagylakig tartó folytatását várja Fekete József, Klárafalva polgármestere, aki elmondta: a tervek szerint a makói kistérség valósítja meg a beruházást.

A Klárafalva felé vezető út hatalmas, nyári forgalmában egyébként gyakran okoznak torlódást a kövekkel, homokkal megrakott munkagépek, hiszen az építés több szakaszon is egyszerre folyik.

Olvasóink írták

 • 13. satobbi 2008. október 08. 08:50
  „"...polgarorokbol allo akciocsoport..." ez tenyleg vicces. Mintha egy hollywood-i forgatasrol jonne Mr. Simicz.
  A fotobol itelve, nagyon kozel van az autouthoz, en nem ereznem sem magam, sem csaladom kerekparozasat biztonsagosan. Mert a vegen meg lecsuszik egy auto az utrol elut egy szabalyosan kerekparozot es az autost felmenti a Tisztelt Birosag, mondvan, szabalytalanul haladt a biciklis es elutotte az autost. Es akkor johet az akciocsoport......”
 • 12. magyarok 2008. augusztus 29. 14:47
  „király lenne ha makóig megcsinálnák az utat...”
 • 11. Beast 2008. augusztus 23. 15:52
  „"elkülönítettünk egy polgárőrökből álló akciócsoportot" :))))
  EZ A HÉT VICCE!

  Komolyra fordítva: azért ilyen közel tekerni a főúthoz igen veszélyes. Mentem már sötétben Szőregről Deszkre és annyira szembevilágítanak a kocsik, hogy nem látni, hogy valaki jön-e szemben velünk.”
 • 10. Nyalánk 2008. augusztus 21. 07:53
  „Ha legalább a környékbeli magyar autósok előzékenyebbek lennének és átengednék ők a gyalogosokat, és legalább ők betartanák az 50-et lakott területen, legalább ők beengednék az útra rákanyarodni igyekvőket már sikereket érnénk el. De az a baj, hogy már sokan a román közlekedési morált teljesen átvették. Legalább mi akik erre lakunk és ismerjük a problémát mi lennénk szolidárisak a földijeinkkel.
  Én mindig betartom a sebesség korlátozást a lakott településeken és nem érdekel ha a kamion a seggembe mászik. Mindig beengedem a 43-asra rákanyarodni igyekvő másik autóst lemondva az elsőbbségemről. Ja és ha tudom akkor az úton átkelőknek is adok esélyt csak az a baj, hogy annyira meglepődnek, hogy meg sem tudnak mozdulni!
  1-1 lámpás átkelőre, illetve szigorúbb rendőri fellépésre lenne szükség Ferencszálláson, Klárán meg Deszken!”
 • 9. Ágika88 2008. augusztus 19. 12:12
  „Joe85!

  Én ezt nem tudtam, de elhiszem.”
 • 8. Joe85 2008. augusztus 19. 10:52
  „Ágika88!

  Lámpás gyalogosátkelőhelyek lettek ígérve a lakosságnak az érintett településeken!”
 • 7. Ágika88 2008. augusztus 18. 16:28
  „Kedves McGregor!

  Én szerintem hiába festenék fel a gyalogos átkelőt, és hiába raknának ki táblákat, nem foglalkoznának vele. (talán egy nagyon kevés százalék lenne, aki megállna pl. a zebránál). Ugyanúgy percekig kéne várakozni, hogy át tudj jutni a túloldalra.

  Ja és még azt bírom, amikor nem lehet eltaláni, hogy át akar-e engedni a kamionos, vagy nem, és akkor elmegy ott mellettem, aki az út szélén áll, és jól meghúzza a dudáját.
  Na ilyenkor odaállítanám a kamionja elé és hadd hallgassa!”
 • 6. dilingó 2008. augusztus 18. 09:50
  „Ha egy kis összeget még áldoznának rá, akkor Makóról és kőrnyékéről kerékpárral hamarabb lehetne Szegedre érni mint autóval!
  Javítaná a balesti statisztikát, mert ugye a magyar autós okozza a legtöbb balesetet ezen az útszakaszon!”
 • 5. Joe85 2008. augusztus 17. 10:19
  „McGregor, teljesen egyetértek veled! Azt még vedd hozzá, hogy a cikk hazudik, hiszen a kerékpárút nem éri majd el Klárafalvát, csak a klárai parkolóig csinálják (gyakorlatilag ameddig most dolgoznak). Ergo kerékpárút a semmibe. Tényleg fontosabb volt, mint az, hogy a településeken a gyerekek és persze a felnőttek is biztonságosan át tudjanak kelni a 43-ason. Nem tudom hány embernek kell még meghalnia. :S”
 • 4. McGregor 2008. augusztus 16. 20:32
  „Persze, hogy szükség van rá. Csak azt nem értem, hogy a két települést kettészeli Magyarország egyik legforgalmasabb útja és arra nincs néhány 10 ezer forint, hogy felfessék a gyalogos átkelőt és kirakjanak néhány táblát. Ferencszálláson és Klárafalván ugyanis a kijelölt átkelők száma "0" (nulla)
  120 millió forint van "túraútvonalra" (persze az is kell), de nem az lenne a fontosabb, hogy a helyi lakosok biztonságosabban tudjanak átkelni a 43-ason ? Ha az kész akkor nyomathatják a kerékpárutakat.”
 • 3. gyu 2008. augusztus 16. 18:49
  „McGregor, valószinűleg jóval többen fogják használni. Ferenc és Klára csak néhányszázfős falvak. Klára talán másfél ezres is van, de nagyságrendileg ekkorák...
  Ehhez képest nekem pl. jóval könyebb lesz erre hazajárnom Szegedről Kiszomborra, mint kerülve Kübekháza felé. (A töltést most hagyjuk ki a sorból, vannak esetek, amikor az nem alternatíva.)

  Evvel persze nem azt mondom, hogy az ottani gyalogátkelőhelyekre nincs szükség (bár emlékeim szerint abból nincs kevesebb, mint amennyit értelmesen használni is lehetne), csak azt próbálom sugalmazni, hogy erre _is_ szükség van.”
 • 2. McGregor 2008. augusztus 15. 17:14
  „Ez nagyon szép és jó. Biztosan legalább annyian fogják használni, mint amennyien az "ÉVEK ÓTA NEM LÉTEZŐ" ferencszállási és klárafalvi gyalogos átkelőket használnák(pedig azokat ennek az összegnek a töredékéből meg lehetett volna valósítani).”
 • 1. 4 2008. augusztus 15. 08:12
  „Remélem elér egyszer Makóig ez a kerékpárút.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer forint a bombariadót okozó nyomravezetőjének

Makó - Százezer forintos díjat tűzött ki Lukács János megyei rendőr-főkapitány annak, aki segít… Tovább olvasom