Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Biogázüzem épül Klárafalván

Mintegy 470 millió forintnyi uniós támogatást nyert egy biogázüzem megvalósítására a klárafalvi Németh Tollfeldolgozó Kft. A beruházás a nyáron kezdődik, és 2007-től már évente 300 hektárnyi energianövényből és sertéstrágyából állítanak elő itt villamos áramot.
Az Európai Unió egyik központi forrásához, a határ menti gazdasági kapcsolatok megvalósítását támogató Interreg 3/A projektjéhez pályázott sikerrel a klárafalvi Németh Tollfeldolgozó Kft.

– Régiónkban termelő beruházás ekkora, csaknem 470 millió forintos támogatásban még nem részesült – fogalmazott a nyertes projekttel kapcsolatban Marosvári Attila, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke. – A pályázat sikeréhez jelentősen hozzájárult, hogy a megvalósítandó üzem a tervek szerint leköti majd a környező térség növénytermelésének többletkapacitását, és a beszállítók közé számíthatnak majd a határ túlfelén, Temes megye északi térségében gazdálkodó vállalkozások, termelők is. A programhoz hozzátartozik, hogy az üzemeltetőnek együtt kell működnie a Szegedi Tudományegyetem élettudományi kutatóival is, akik kísérleteket végezhetnek az üzemben, így az uniós támogatás egyszerre szól a termelésnek és a kutatásnak is.

A támogatás mellé 40 százaléknyi önerőt kell biztosítania a beruházó cégnek.
Németh Sándor, a Németh Tollfeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója a beruházással kapcsolatban azt mondta: a környékbeli termelőkkel már jóval korábban egyeztettek. A szerves alapanyagokat egyébként egy több mint 2100 köbméteres fermentorban alakítják át biotechnológiai eszközökkel gázzá, ami egy generátort mozgató motort hajt meg. Az így képződő elektromos áramot a dél-alföldi szolgáltató vásárolja fel.

– A tervek szerint évente 2-300 hektárnyi termőterületről származó energianövényt tudunk itt feldolgozni – mondta az ügyvezető. – Az üzem működtetése csupán két-három új munkahelyet teremt, hiszen szinte teljesen automatikus, de kisebb kutatófermentorokat biztosítunk majd a tudományegyetem szakemberei számára, akik itt végezhetik kísérleteiket.

Építenek egy 3100 köbméteres utótárolót is. Az üzem egésze a kft. ipari parkjában épül fel, a kivitelezés a tervek szerint idén nyáron kezdődik, és közel háromnegyed évig tart, így a jövő nyáron már indulhat is a próbaüzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyal Alpár szelvényei

Névjegykártyája szerint faesztergályos és életművész a Zöldek Pártja által a 7. választókerületben… Tovább olvasom