Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Biztonságosabb lett a makói Honvéd

Makó - Kilenc személyt vettek őrizetbe, és tizenkét körözöttet fogtak el a makói rendőrök az elmúlt hónapban. A gyakoribb rendőri jelenlétnek és a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően harmadával csökkent a bűnözés Honvéd városrészben. Az önkormányzat most tíz számítógéppel segíti a kapitányságot, és egy 11 millió forintos bűnmegelőzési projektre készül.
Egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy rettegnek a Honvéd városrészben élők Makón. Megírtuk, hogy rendszeresek a lopások a környéken, az ott élők azt mondták, rettegnek otthonaikban. A cikkünk által is feltárt problémát kezelendő, razziára indult a rendőrség, amelynek eredményeként harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a városban.

Legutóbb nyolc éve volt hasonló, a közbiztonság érdekében tett ellenőrzés Honvédban. Lukács János, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, az akkori programot használták most is: a helyi és a megyei rendőrök az önkormányzat munkatársaival együtt dolgoztak azon, hogy megerősítsék a közbiztonságot. Az akcióba a polgárőrök is bekapcsolódtak. Amíg néhány munkatársuk a városban ügyelt a rendre, jutott rendőr nemcsak nappal, hanem éjszaka is Honvédba – tudtuk meg a polgárőr-egyesület vezetőjétől, Nagy-György Józseftől.

Guvat László honvédi képviselő is tapasztalta a fokozottabb rendőri jelenlétet: mindennap találkozik a környéken rendőrautóval. Baranyi Sándor képviselő körzete szintén Honvéd városrészbe tartozik. Szerinte az utóbbi időben érezhetően csökkent a bűnözés a környéken. – Az emberek újra elkezdtek hinni abban, hogy az, aki megkárosította őket, a rendőrségnek köszönhetően megkapja büntetését
– jegyezte meg a képviselő.

Rom és félelem volt az úr a Honvéd városrészben. Fotó: Segesvári Csaba
Rom és félelem volt az úr a Honvéd városrészben.
Fotó: Segesvári Csaba

Palicz András városi rendőrkapitány elmondta, a lakosság az esetek többségében nem elég nyitott a rendőrséggel szemben. Munkájuknak köszönhetően azonban az utóbbi időben nőtt az emberek rendőrök iránti bizalma. Sokszor nem merik nevén nevezni az elkövetőt, mert félnek tőle vagy a családjától. Ezzel azonban csak megnehezítik a rendőrök munkáját, akik több információ birtokában hatékonyabban tudnak dolgozni.

A sikeres bűnmegelőzési akció során kilenc személyt vettek őrizetbe, és tizenkét körözöttet fogtak el, de ez a munka még nem ért véget. Az önkormányzat 8 millió forintos pályázati támogatással összesen 11 milliós bűnmegelőzési projektre készül – nyilatkozta lapunknak Buzás Péter polgármester. A pénz hetven százalékát az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatán nyerték. Ebből az összegből készül majd hazánkban egyedülálló Településkép-védelmi Etikai Kódex és szomszédfigyelő, lakossági jelzőrendszer. A kampányba a rendőrség mellett helyi iskolák és civilszervezetek is bekapcsolódnak. A pályázaton kívül az önkormányzat – karácsonyi ajándékként – tíz darab számítógépet adományozott a kapitányságnak.

Olvasóink írták

 • 3. lacipapa68 2008. december 14. 20:59
  „Bocs:rendvédelmi”
 • 2. lacipapa68 2008. december 14. 20:57
  „Az az érzésem,hogy ez "rendkívüli" rendőri jelenlét csak demonstráció a endvédelmi szervek részéről.Három hónap múlva csak csak ritkán téved arra rendőrjárőr...”
 • 1. dodó 2008. december 13. 19:53
  „"...Az emberek újra elkezdtek hinni abban, hogy az, aki megkárosította őket, a rendőrségnek köszönhetően megkapja büntetését ..."

  Leírom pontosan, mire gondolt a képviselő!

  ...Az emberek MÉG MINDIG HISZNEK abban, hogy az, aki megkárosította őket, a rendőrségnek köszönhetően megkapNÁ büntetését, HA NEM CIGÁNY LENNE!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó - Piacon maradni bármi áron

Makó - A világgazdasági válság első jele az volt Makón, hogy a gumigyárból elküldöttek közül többen azonnal jelentkeztek dolgozni Mágoriék zöldségfelvásárló telepén. Tovább olvasom