Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bocsánatot kértek Pitvaroson

Jó hangulatban és összetartással ünnepelte falunapját a hét végén Pitvaros. A hagyományosan augusztus 20-a előtti hét végén, Szűz Mária búcsúnapjához kötődően megtartott ünnepségsorozat első napján, szombaton pörköltfőző verseny, helyi és szomszédos településekről érkezett kulturális csoportok műsora, majd utcabál és tűzijáték várta a bő kétezer érdeklődőt – vasárnap ünnepi szentmisét és búcsút tartottak.
A falu polgármestere, Dégi György lapunknak meghatottan mesélte, hogy a jelentős részben Csehszlovákiából, azaz, a Felvidékről kitelepített magyarok leszármazottaiból álló község lakóitól a rendezvényt nyitó megemlékezésen most először kért bocsánatot egy szlovákiai politikus – Gúta polgármestere – az akkori eljárás miatt. A második világháború után Gútáról került a legtöbb magyar – nem önszántából – Pitvarosra. A faluban egyébként tíz százalék a szlovákok aránya, az együttélés példásan baráti – a helyi szlovák pávakör műsorát például egyforma szeretettel fogadta mindenki.

A falu első embere azt is elmondta: jövőre egy közös falulakodalmat is rendez a település falunapkor – ám úgy, hogy az egybekelő pár valóban férj és feleség lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén több iskolást támogatnak Makón

Idén a korábbinál is több iskolás gyermek családját segíti Makó városa. Most a második osztályosok… Tovább olvasom