Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Boglárka Makón maradna

Olaszországba viszik péntekig a kilencéves Zatykó Boglárkát, aki pedig nem akar ott élő édesanyjához utazni, inkább az apjával maradna Makón – ráadásul orvosi kezelés alatt áll. Az apát, Zatykó Attilát a kislány kálváriája az ugyancsak makói Zombori Sebastian meghurcolására emlékezteti.
Boglárka édesapjával – már csak péntekig lehetnek együtt. Fotó: Szabó Imre
Zatykó Attila kilenc évvel ezelőtt ment ki Olaszországba dolgozni, egy esztendővel azután, hogy megnősült. Magyarországon maradt felesége nem sokkal később kislányt szült neki, majd kiköltözött hozzá Sairanóba. Boglárka az óvodát már ott, háromévesen kezdte. A szülők viszonya azonban hamar megromlott. A jelenleg Makón élő férfi volt felesége – mert három éve külön élnek, két esztendeje pedig el is váltak – a mai napig volt főbérlőjükkel él együtt, Olaszországban. Zatykó Attila idén – azt követően, hogy elmondása szerint odakint sok mindennel megfenyegették – júliusban hazaköltözött, és magával hozta a kislányt is.
Ezzel viszont jogsértést követett el, mert a válópert követően az olasz bíróság – az édesapa szerint vitatható körülmények között, például környezettanulmány készítése nélkül – az anyának ítélte Boglárkát. Zatykó Attila ennek tudatában sem adta vissza a kislányt: úgy gondolja, nála jobb helyen van, több szeretetet, gondoskodást kap, ezért itt, Magyarországon bírósági eljárást indított annak érdekében, hogy hozzá kerülhessen.

Az első tárgyalást az ügyben október végére tűzték ki. Csakhogy időközben felszólították: adja vissza Boglárkát az anyjának. A férfi kétségbeesésében fordult lapunkon keresztül a nyilvánossághoz. Boglárka története a motor- és autóalkatrész-kereskedést üzemeltető, illetve karosszérialakatosként dolgozó Zatykó Attilát a nyáron ugyancsak Makóról, az édesapjához, Németországba került Zombori Sebastian kálváriájára emlékezteti – mint mondja, annyiban legalábbis, hogy a kislány feje fölött is anélkül döntöttek a hatóságok, hogy őt magát megkérdezték volna, mit szeretne.

Boglárka már csomagol – utaznia kell. Fotó: Szabó Imre
Márpedig Boglárka, mint nekünk ő maga is elmondta, Makón szeretne maradni az édesapjával. Azt mondta, az anyukáját is szereti, de ott gyakran kiabáltak vele, az élettársát pedig egyáltalán nem kedveli. Itt ezzel szemben jól érzi magát, barátokat is talált. Édesapja azt is elmondta nekünk, hogy a kislány magyarországi tartózkodásának legalább átmeneti meghosszabbítása azért is indokolt volna, mert Boglárka régóta húzódó alhasi panaszai miatt orvosi kezelés alatt áll – jelenleg emiatt iskolába sem járhat – és meg kellene várni a kezelés befejezését. Az apa ennek érdekében a napokban megpróbált tárgyalni az anyával, illetve annak jogi képviselőjével, ám nem járt sikerrel.

Minderről természetesen az édesanyát is szerettük volna megkérdezni, olaszországi számát azonban hiába hívtuk, csak egy géphang közölt velünk annyit olaszul, majd angolul, hogy a telefon jelenleg nem elérhető, próbálkozzunk később.

Mindettől függetlenül most úgy tűnik, Boglárkának, akár tetszik neki, akár nem, utaznia kell – mutatja, csomagjait már el is kezdte összepakolni. A jogerős végzés szerint Zatykó Attilának péntekig az édesanya egykori lakhelyére, Mezőhegyesre kell őt vinnie, onnan viszi majd az asszony őt Olaszországba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaki akadálymentesítés

Nagylakon három év alatt a falu minden önkormányzati középületét akadálymentessé tették –… Tovább olvasom