Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Böllérrel együtt is olcsóbb a disznóvágás

Makó - Egy negyvenezer forintba kerülő élő sertést levágva a szalonna és egyebek mellett 25 kiló csontozott karajhoz és 34 kiló sonkához juthatunk. Ugyanez a hús a boltban hetvenezer forintba kerül. Tehát megéri disznót vágni, de nagyon sok múlik a bölléren és a jószágon is.
Egy negyvenezer forintba kerülő élő sertést levágva a szalonna és egyebek mellett 25 kiló csontozott karajhoz és 34 kiló sonkához juthatunk. Ugyanez a hús a boltban hetvenezer forintba kerül. Tehát megéri disznót vágni, de nagyon sok múlik a bölléren és a jószágon is. Ha zsíros állatot választunk, jelentősen csökkenhet vállalkozásunk nyeresége.

Ha úgy döntünk, hogy disznót vágunk, és 270 forintos, a piacon átlagosnak nevezhető kilónkénti áron veszünk egy 150 kilogrammos hússertést, 40 ezer 500 forintot fizetünk. Ideális esetben egy ekkora állatból 25 kilónyi csontozott karaj, 34 kilónyi sonka és 12 kilogrammnyi lapocka, valamint húsz kilónyi zsír és szalonna bontható. A multik akciói közt sehol sem találni 1000 forintnál olcsóbb húst – így már csak a karaj és a comb a pulton közel 70 ezer forintba kerülne. Ám a füstölt szalonna kilóját is 900 forint körüli áron adják. Ha egy százötven kilós jószág „alkatrészeit" a boltban vesszük meg, több mint százezer forintot fizetünk, míg az otthoni vágás költségei a disznóvétellel együtt is alig haladják meg az ötvenezret.

Sok múlhat egy jó szakemberen.
Fotó: Frank Yvette

A disznóvágásba mégsem szabad amatőr módon belefogni. Ez a munka egy család számára egész napos elfoglaltságot jelent. Szükség van pörkölőre, gázpalackra, rengeteg vízre. Négy-öt éles késre, rövidebbekre és hosszabbakra, bárdra a csont hasításához. Asztalokra, hogy a szétszedett hús hamar kihűljön – elég nagy helyre – edényekre, műanyag ládákra a pakoláshoz. Üstre az abáláshoz, a zsír kisütéséhez. Ha a belet és a gyomrot is felvesszük: ultrára, a mosáshoz erős gyomorra és türelemre. Ha sajtot, hurkát, kolbászt készítünk, töltőre, nagy tűre, spárgára, emellett bélre, fűszerekre. Aztán hozzáértésre. Tudni kell, mire van szüksége a családnak, ehhez képest érdemes jószágot választani. Általánosságban elmondható: a megtérülés rátája annál rosszabb, minél zsírosabb az állat.

Ha a család csak a segédmunkához ért, böllér is kell. Bár hivatalosan ilyen foglalkozást senki sem űz, azt azért megtudhatjuk, hogy a leszúrt, mázsált sertés minden kilója után 50-60 forint közé eső összeget is elkérhet. A füstölés kilónként szintén ugyanennyi, a sonka, a csülök és a szalonna súlyával számolva tízezer forint alatt így nem kalkulálható a „munkadíj". Persze, sok helyen nem fogadnak böllért, mert a család tudja, mit hogyan kell csinálni, a hűtőládák korában pedig nincs szükség feltétlenül füstölésre.

A házi vágás olcsóbb, mint boltban venni húst – de munkásabb, mint ahogyan azt sokan gondolják. Fotó: Frank Yvette

Sok ház udvarán perzselik, bontják a hízót ezekben a napokban, mégis furcsa félelem lengi körül ezt a népszokást: az általunk megkérdezett tucatnyi fogyasztó és böllér egyike sem vállalta névvel a megnyilatkozást – félnek ugyanis a feljelentéstől. A házi vágások ugyan nem nevezhetők „feketének", hiszen nem értékesítik a húst. Ám számla mégsem keletkezik a böllér esetében, így legalábbis szürkének minősül az ügylet.

Pedig a disznót nevelő gazda is jobban jár, ha házi vágásra veszi meg tőle valaki a jószágot: az utóbbi hónapokban drámaian esett az élő állatok ára, ami jóval, közel 50 forinttal alacsonyabb, mint egy esztendővel ezelőtt. A hivatalos felvásárló a rosszabb kinézetű sertések kilójáért 190, az átlagos állatokért pedig 240-250 kilogrammot ad. A makói Tóth Gyula szerint is egyre több magánszemély vásárol vágni való disznót.

– Hivatalosan nem tudok róla, hogy Makón, vagy környékén bárki is bontana sertést házaknál – tette hozzá a felvásárló.


A vágóhíd szerint tovább drágul a bolti hús

Makón több, engedéllyel rendelkező vágóhíd is üzemel, ám egyedi megrendeléseket egyikük sem teljesít. A Rákosi úton üzemelő Füstöltkolbász Kft. az egyik legkorszerűbb technológiával dolgozza fel a sertéshúst. – Óránként hetven állat vágására alkalmas a technológiánk, így magánszemélyek gyakorlatilag egyáltalán nem keresnek fel bennünket, mi vásároljuk fel a termelőktől a sertéseket – mondta lapunknak Sípos Jenő cégvezető. – Az energiaár-változásoknak köszönhetően a következő hetekben némi drágulásra számíthatunk a sertéshús esetében. A nagyüzemi sertéstartóktól nettó 270-280 forintos kilónkénti áron szerezzük be az élő állatokat.

Olvasóink írták

 • 7. mészáros istván 2008. január 08. 17:25
  „árulni a húsokatt is pumacimapumacima”
 • 6. greencat 2008. január 07. 13:27
  „40500Ft egy 150kg-os hízó itt a cikkben és az otthoni vágással együtt alig haladja meg az 50000Ft-ot!!
  Akkor a böllér nincs is fizetve??? Mert ebben az árban jó, ha benne van a fűszerek, meg a gázpalack ára!
  Belekerül az 60000Ft-ba is összesen!!”
 • 5. Józsi 2008. január 07. 13:22
  „Szerintem ..Hamarosan ez után is adózni kell, mint régen, ... be kell szolgáltatni a disznó felét.....Majd megyünk a padlásra disznót vágni sunyiba...:)”
 • 4. greencat 2008. január 07. 13:16
  „A félbevágott sertés ára 400-450 Ft körül mozog! Nem azt nézzük, hogy mennyit ad érte a felvásárló, hanem azt, hogy háznál mennyiért kínálják, mert 250Ft/kg és 300Ft/kg között mozog az élő sertés ára!
  A cikkhez még annyit: kimondott húsjellegű hízónál már nagyon jó ha 52-55%-os a húsarány!
  Madártej! Háztájiban is lehet érni, ha kimondott húsjellegű az a hízó, de 2/3-ad hús az már túlzás, és ebben egyetértek veled!”
 • 3. Haspárti 2008. január 07. 12:49
  „A gazdáknak nem sok lehetőségük van: vagy leadják 190!!!!!!!!Ft-ért élő sertésüket, vagy megpróbálnak vevőt keresni megtisztított, fébevágott állataikra 250-300 Ft körüli áron. Mert saját célra max. 2-3 sertésre van 1 családnak szüksége évente hűtő és bendőmérettől függően.
  Valaki azért megmagyarázhatná:
  190 Ft az élő sertés kilója.
  Hogy lesz ebből 900 Ft-os szalonna?
  Ebben azért nem a parasztok, de nem is a böllérek a bűnösek.”
 • 2. Sunyi Ló 2008. január 07. 10:29
  „És a disznók mit szólnak ehhez?”
 • 1. madártej 2008. január 07. 08:48
  „Hamisak a számok. Kizárt dolog, hogy háztájiban nevelt disznó 150 kilós súlyban 2/3-ad hús, 1/3-ad hulladék arányban vágódjon. Miközben a 2 sonka 34 kiló, a csontozott karaj ,meg 25 kiló. Mese, de jól hangzik, aki most vágna életében először házilag disznót.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három fiatal pár építkezhet a makói ingyentelken

Makó - A helyszínen tudta meg három makói pár, hogy melyik telken építhetnek házat. A portát a makói önkormányzat ingyen ajánlotta fel, öt jelentkezőből hárman teljesítették a feltételeket. Tovább olvasom