Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bombariadó: százezres kárt okozott három makói diák

Makó - Kedden állítják bíróság elé azt a fiút, aki a gyanú szerint Marosleléről múlt kedden felhívta barátaival együtt a makói rendőrséget, azzal, hogy egy helyi iskolában bomba fog robbanni. Emiatt másnap reggel 5-kor ki kellett nyittatni, át kellett vizsgálni az összes intézményt. A „riadóval” okozott kár meghaladja a százezer forintot.
Kedden állítják bíróság elé Szegeden azt a 14 éves fiút, aki a múlt hét első tanítási napjára bombariadót jelentett be a rendőrség telefonszámán. Kedd este 7 előtt nem sokkal jelezte a makói kapitányságnak, hogy az egyik helyi iskolában robbanóanyagot helyezett el, nem mondta meg, hogy melyikben. Információink szerint egy hetedikes diák, Ádám ujjlenyomatait találták meg azon a maroslelei telefonkagylón, ahonnan a hívás érkezett. A gyerekkel kapcsolatban sem a hatóságok, sem az iskolák nem szolgáltattak ki adatokat. Megtudtuk a nevét, és becsöngettünk a család maroslelei házába, ám nem nyitottak ajtót.

– A nyomozás gyorsan lezajlott, már másnap reggel eljutottak kollégáink ahhoz a makói iskoláshoz, aki feltehetően a bejelentést tette. A fiút kérdőre vonták, aki beismerte és gyerekcsínynek nevezte tettét. Ezt megelőzően azonban már megkezdődött az összes makói iskolaépület átkutatása – foglalta össze Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A telefonfülke, ahonnan felhívták a makói kapitányságot. A szerző felvétele
A telefonfülke, ahonnan felhívták a makói kapitányságot.
A szerző felvétele

A csínyt hárman eszelték ki. Az ujjlenyomat birtokosa, Ádám állítja, hogy nem ő szólt a kagylóba, ő csak visszatette azt a helyére. Mindannyian különböző iskolákba járnak. A kedden bíróság elé álló fiú sulijának, a Szent István Egyházi Iskola és Gimnáziumnak az igazgatója, Szűcs Péter elmondta: ha a bíróság vétkesnek mondja, természetesen az iskola is szankcionálni fogja a tanulót, erről azonban többet nem akart mondani.

Próbára bocsáthatják

A közveszéllyel fenyegetés vétsége esetén a büntetési tétel két évig terjedő szabadságvesztés. Ám fiatalkorú esetén a bíróság próbára bocsáthatja az elkövetőt – ami valószínűsíthető a bombariadós fiú kapcsán is, annál is inkább, mivel információink szerint büntetlen előéletű.

– A szünet utolsó napján, este 9-kor jött a telefon, hogy valaki bombariadót jelentett be, és a rendőrség kérte, hogy másnap reggel 5-kor az összes makói iskolaépületet nyittassuk ki, a tanulók pedig szigorított beléptetési rendben juthatnak csak az épületekbe. Eléggé megkavarodott így minden, ráadásul elég nagy munka volt a beléptetés, átvizsgálás megszervezése – idézte fel Almási Pál, a makói önkormányzati általános iskolák igazgatója.

Palicz András makói rendőrkapitány szerint számtalan változó alkotja azt a képletet, ami alapján kiszámíthatóak a téves riasztások miatt felmerülő költségek. A legjelentősebb összeget ilyenkor az átvizsgálást végző szakembergárda óradíja jelenti, ami több helyszín esetén sokszorozódik. Makón egyelőre nem számolták ki a summát, de minden bizonnyal több mint százezres tételről van szó. Megtudtuk: a bíróság saját hatáskörében dönt róla, a szülőkre rója-e a felmerülő költségeket. A büntetőeljárás alapja egyébként hivatalosan közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden kezdődik a robbantással fenyegetőző makói tini pere

Makó - Kedden áll bíróság elé az a 15 éves fiú, aki robbantással fenyegetett meg egy makói iskolát… Tovább olvasom