Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bombát találtak Ferencszálláson - egy hétig még ott marad

Ferencszállás - Várhatóan egy hétig Ferencszállás határában lesz az a második világháborús bomba, amelyet hétfő délután találtak a falu határában. Szalaggal kerítették körbe, a rendőrség fokozott ellenőrzést ígért.
Mindössze 200 méterre van a lakott területről az a második világháborús bomba, amit hétfőn délután csatornatisztító munkások találtak Ferencszállás határában. A polgármester, Jani János lapunknak elmondta: a katasztrófavédelem szakemberei úgy tájékoztatták, hogy második világháborús, szőnyegbombázások során használt robbanólövedékről van szó. A Julianus étterem mögött, egy szántóföldön, a 43-as és a töltés közötti, kevesek által bejárt területen fellelt bomba jelenleg is kikandikál a földből. Szalaggal kerítették el az érintett területet.

Információink szerint hasonló bombákból naponta kerül elő a földből néhány. A rendőrség az ilyen eseteket, mint Szenti Szabolcstól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a magyar honvédség tűzszerészszolgálatának jelenti, és ők döntik el, azonnal a helyszínre sietnek és elviszik, illetve felrobbantják a háborús relikviát, vagy csak később intézkednek. A bomba jelen esetben B kategóriás minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy 30 napon belül jönnek érte – úgy tudjuk azonban, hogy erre egy héten belül sor kerül.

A bombát csatornatisztító munkások találták. Fotó: DM/DV
A bombát csatornatisztító munkások találták.
Fotó: DM/DV

A polgármester addig is közleményt adott ki a helyi, minden postaládába eljutó önkormányzati hírlevélben. Ebben kérte, hogy bár közvetlen életveszély senkit nem fenyeget, a körülkerített területet ne látogassa senki, hozzátéve: a rendőrség és a határőrség sűrített ellenőrzéssel biztosítja a helyszínt.

Olvasóink írták

 • 8. babeli 2011. szeptember 08. 21:00
  „Ma felrobbantották valami homokbányában, a makói tv mondta. Durván 67 éve volt a világháború, és alig múlik el hét, hónap, hogy ne találnának, még mindig, lőszert, aknát, bombát, hol itt, hol ott az országban. Még jó, hogy békében élünk.”
 • 7. tóninéni 2011. szeptember 08. 09:13
  „Bízom benne a szakemberek tudják miért hagyták ott. Gyerekkoromban én is találtam egy kézigránátot . A szomszéd gyerekekkel a tanácsháza szertárához dobáltuk .Nem lett semmi baj de jobb az óvatosság.”
 • 6. Öcsisajt 2011. szeptember 08. 08:43
  „Nekem is volna ötletem arra, hogy hol kéne azt a bombát hatástalanítani! Nem is egy ötletem volna!!!”
 • 5. sajtkukac 2011. szeptember 08. 06:05
  „szerintem vigyék a falu elején található romos ház udvarára (bár már az épület el van bontva), és ott robbantsák fel, hátha eltűnik végleg az a "vendégcsalogató" látvány, ami fogadja az oda érkezőket”
 • 4. fattboy 2011. szeptember 07. 20:16
  „25-30 éve találtak már Ferencszálláson szárnyas bombákat 14 darabot.akkor is csatorna tisztításnál fordította ki a gép”
 • 3. Beroesz 2011. szeptember 07. 11:21
  „Lehet, hogy nem kellene pontosan megadni a bomba helyét, mert valami meggondolatlan gyerek kimegy és hazaviszi.”
 • 2. Blitz 2011. szeptember 07. 11:17
  „A fotó alapján nem bomba,hanem tüzérségi akna.Egyébként ha az orrészét ha nem birizgálják,ütögetik hatástalan,de azért még veszélyes lehet.Jóllehet,hogy az oroszok hagyták ott.Szőnyegbombázásról szó sincs,hisz a II.világháborúban Ferencszállás stratégialiag fontos szerepet nem játszott.Szeged az már igen.Egy bomba méretében és súlyban min.50 kg.”
 • 1. bo 2011. szeptember 07. 07:50
  „Ha a képről jól látom tarlót égettek ott. Ha azt kibírta, kibírná a szállítást is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: a legtöbb önkormányzat várhatóan kérni fogja a fenntartói szerepet

Mindenféle félretájékoztatással szemben az elmúlt hónapokban egyenes irányban haladtunk - jelentette ki Hoffmann Rózsa kedden Makón. Tovább olvasom