Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Bontják a szecessziós házat

Megkezdődött a makói Istók-ház ikerpárjának bontása, a telek a város fürdőjébe tervezett tanmedence kialakításához szükséges. A helyzet ellen protestáló építészek nyilvánosan nem vállalják véleményüket, de többen úgy tartják: a bontással Makó jelentős értéket veszít.
A fürdő tanmedencéjének kialakítása miatt megkezdték az évszázados épület bontását Fotó: Schmidt Andrea
A tető már a múlté, az évszázados, elvásott gerendák a díszes-szecessziós, emberfejet, növényi ornamentikát mintázó stukkóknak támasztva pihennek, de az egykor minden bizonnyal városszerte ismert homlokzat egésze tegnapra már eltűnt. Mint arról lapunk egyik áprilisi számában is beszámoltunk: a Szent János tér 17. szám alatti épületet a város lebontásra jegyezte elő, a szomszédos ingatlanokkal együtt megvásárolta, hogy telkükön helyet kaphasson a Makovecz Imre tervei alapján épülő tanmedence, a makói fürdő legújabb, címzett támogatásból megvalósuló beruházása.

A bontást akkor is ellenezte a város több építésze, ám a nyilvános véleményt ők nem, csak Szabó Sámuel, az önkormányzat pénzügyi bizottságának egyik tagja vállalta. Azt mondta: szerinte a sarki épület védett, valóban fennmaradásra érdemes, hiszen a valamikori belvárosmag hangulatát idézi.

„Most már olyan szakaszba ért a Szent János tér 17. számú épületének bontása, hogy az már visszafordíthatatlan. Építhetnek a helyére
Nem áll védelem alatt

A Szent János tér 17. szám alatti épület nem áll helyi védelem alatt – adta tudtunkra az önkormányzat jegyzői hivatala. A korábban hatályos általános rendezési terv egyébként nem rendelkezett arról, hogy ezt az épületet nem szabad lebontani.  
bármekkora tornyos-kupolás pancsolót, a döntés meghozói elloptak valamit a jövőtől. Évek múlva majd úgy fogunk emlékezni városunkra, mint ahogy tesszük akkor, amikor a kártyanaptáron rácsodálkozunk a Csipkeházsor helyén egykor állt csodálatos polgárházakra, vagy a Korona melletti utcasorra" – osztotta meg véleményét a www.marosnet.hu honlapon a „szakrajz" azonosítóval bejelentkezett hozzászóló, akit személyesen is megkerestünk, de elmondta: valószínű, hogy egyetlen makói építész, így ő sem vállalja nyilvánosan a véleményét a bontással kapcsolatban.

– Az előző cikk óta öt építész is megkeresett, hogy legyek szószólójuk, hiszen az a vágyuk, hogy az új fejlesztések ne üssenek el jelentősen a belváros összképétől, így reméljük, hogy a most lebontandó épület utólagos rekonstrukciójára is sor kerülhet, vagy az új homlokzatot a korábbi stílusában képzik ki – mondta Szabó Sámuel, aki szerint Makó fejlesztéseinek kialakításában is részt kellene vennie a város polgárainak, hiszen ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban úgy tűnik, nem kérték ki az emberek véleményét. Emellett rámutatott: hazánk is aláírta az Európai Építészeti Örökség Védelméről szóló egyezményt, melynek szellemisége a régi korok emlékeinek védelmét emeli ki mindenekelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékeső lapunk makói strandbuliján

Fergeteges hangulatban telt a Délvilág szombati fürdőpartyja Makón, ahol szerencsés olvasóink… Tovább olvasom