Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Botrányos búcsú a régi vezetőktől

Makó, Csongrád - Szabálytalanul vezethették a korábbi makói alpolgármester szabadság-nyilvántartását, ezért kell most a városnak kifizetnie 4,2 millió forintot – feltételezi a Fidesz. A jegyző visszautasítja a vádat. Csongrádon hasonló összeg jár a leköszönő fideszes alpolgármesternek.
„Utoljára még jól megtömik a zsebüket a bukott baloldali politikusok" – ezzel a címmel küldött lapunknak sajtóközleményt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség makói szervezete. A párt Makó, Apátfalva, Magyarcsanád és Földeák leváltott vezetőinek végkielégítését, szabadságuk megváltását sokallja, szerinte „a milliós útravalók sértik az emberek jó ízlését". Makó előző polgármesterének, Buzás Péternek végkielégítésként háromhavi munkabére, bruttó 1 millió 565 ezer forint jár. Az önkormányzati választásokat Makón is megnyerő kormánypárt helyi szervezete azonban inkább Marosvári Attila korábbi alpolgármester szabadságmegváltását tartja felháborítónak. Az ő 180 napnyi ki nem vett szabadsága utáni kifizetés 4 millió 260 ezer forintos terhet jelent összesen a városnak. A párt elképzelhetetlennek tartja, hogy Marosvárinak ennyi szabadsága bennmaradt. A közlemény úgy fogalmaz, „a legvalószínűbb az, hogy az alpolgármester nem vezette, vagy vezettette szabályosan, a törvényeknek megfelelően a szabadságairól szóló nyilvántartást, azaz ebben az esetben megsértette a vonatkozó munkajogi szabályokat". A Fidesz azt ajánlja Marosvárinak, a pénzt ajánlja fel, „például arra, hogy a közelgő karácsony alkalmával a makói rászoruló gyermekeknek karácsonyi ajándékot adjon a város".

Megkerestük Marosvári Attilát, aki azt mondta, nem reagál a Fidesz közleményére, de minden nyilvántartást szabályosan vezetett. – Az én munkámat megköszönték a makóiak. Nem gondolom, hogy most, egy ilyen méltatlan támadás miatt kellene először megszólalnom – mondta lapunknak Buzás Péter.

– Természetesen mindig pontosan vezettük a szabadság-nyilvántartást, Marosvári Attila tényleg annyi szabadságot vett ki, amennyi ebben szerepel, és ezt mindenki pontosan tudja ebben a házban – reagált kérdésünkre Bánfi Margit, a város jegyzője.

A polgármesterek és alpolgármesterek munkájáról szóló törvény szerint 3 havi munkabérnek megfelelő végkielégítés jár azoknak, akiket nem választanak újra. Emellett 39 nap szabadság jár nekik egy évben.

Csongrád: ugyanaz, csak a Fidesznél

Csongrádon a háromnegyed éves gazdálkodás beszámolójáról szóló előterjesztés táblázata közli, hogy az előző polgármesternek, Kőrösi Tibornak bruttó 1 millió 563 ezer forint végkielégítéssel és 123 nap után 2 millió 912 ezer forint szabadságmegváltással, Gyovai Gáspár alpolgármesternek 1 millió 449 ezer, illetve 187 nap után 4 millió 105 ezer forinttal tartoznak. Hozzászámítva a 27 százalékos egészségügyi járulékot, összesen 12 millió 738 ezer forintot fizet ki Csongrád. Bedő Tamás polgármester azt mondta, a kifizetést törvény írja elő, intézkedtek róla. Ő ahhoz képest tartja soknak a bennmaradt szabadságot, hogy – Pap Gabriella alpolgármesterrel együtt – hárman voltak a városvezetésben, könnyebben megoldhatták volna a helyettesítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szedi a csatornadíjat az Alföldvíz

Bár eredetileg úgy volt, hogy az új szennyvízbekötéssel rendelkező háztartásoknak az év végéig nem kell csatornadíjat fizetniük Makón, az Alföldvíz mégis számláz, az érintettek pedig háborognak. Tovább olvasom