Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Bővítik az újvárosi plébániát Makón

Makó - Korszerűsítik, és kibővítik a makói újvárosi katolikus egyházközösség plébániáját. Az épület már meglévő része számítógépekkel felszerelt tanulószobával, csoportos foglalkozásokra alkalmas térrel és egy nagyobb kápolnával bővül. Az új részlegen pedig akadálymentesített közösségi teret alakítanak ki.
Jövő tavaszra, kora nyárra tervezik átadni azt a felújított és új közösségi térrel ellátott plébániát, melyet a Dél-alföldi Operatív Program keretében nyert Európai Uniós pályázatnak köszönhetően valósítanak meg Újvároson. A közel 40 millió forintos támogatásból kibővítik a már meglévő épületet: tágasabb kápolnával, egy többfunkciós közösségi térrel, teraszos udvarral fog gazdagodni. - A nagyobb rendezvények alkalmával kicsinek bizonyult a plébánia közösségi terme, ahol például a Cserkészcsapat és a Nagycsaládos Egyesület találkozóit is tartjuk, valamint a téli időszakban a szentmiséket. Emellett nem állt rendelkezésünkre megfelelő nagyságú terem a különböző adományok tárolására és osztására sem - magyarázza Horváth Tímea, a Szent László Plébánia munkatársa. A pályázatnak köszönhetően a teljes plébánia épületét felújítják, és új eszközökkel, bútorokkal látják el.

Jövő tavaszra, kora nyárra tervezik átadni azt a felújított és új közösségi térrel ellátott plébániát.
Jövő tavaszra, kora nyárra tervezik átadni azt a felújított és új közösségi térrel ellátott plébániát.

A munkálatok már javában zajlanak, felhúzták a falakat, hamarosan a tetőszerkezet is elkészül. Az épületegyüttes jövő évi átadását követően feladatait, küldetéseit is bővíteni szeretné a Szent László Plébánia közössége. A plébánia régi épületrészében számítógépes tanulószobát, korszerű irodahelyiséget, és a csoportos foglalkozásoknak megfelelő termeket alakítanak majd ki. Az új épületben pedig a nagyobb rendezvényeket, találkozóknak biztosítanak helyet. A tanulószobában szaktanárok segítenének a hátrányos helyzetű gyermekek korrepetálásában. Az idősebb korosztályt többek között környezetvédelmi, egészségügyi előadásokkal, szűrésekkel fogják várni. Az újvárosi katolikusok célja, hogy plébániájuk vallási hovatartozás nélkül szolgálja ki a környékbeli lakosok igényeit, gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt biztosítsanak közösségi programokat.

A jövőbeli tervek mellett az elmúlt évek hagyományait is folytatni kívánja az egyházközösség. Idén elmaradt, de 2013-ban egy megújult, nagyobb Szent László-napi rendezvény megvalósításán gondolkodnak. A város ezen részén lakók már több éve itt gyűlnek össze nyaranta kikapcsolódni, ezért mindenképpen számítanak rá az emberek. Ezen kívül nem maradhatnak el a különböző plébániai programok, karitatív megmozdulások sem, mint például a játékos gyermekfoglalkozások, ruha- és élelmiszergyűjtések.

A plébánia felújításán kívül a temploméra is nagy szükség volna. Beázik a templom mennyezete, omladozik a vakolat, és a szigeteléssel is problémák vannak. Lassan nélkülözhetetlen lesz egy alapos aláfalazás és tetőszerkezet-javítás. A templom 2013-ban tartandó százéves évfordulójára ezeket a munkálatokat is szeretnék elkezdeni, ezért forrás hiányában adományokat gyűjtenek. Tavaly január óta több mint 1,5 millió Forint gyűlt össze az erre a célra elkülönített számlán, de a munkálatok elkezdéséhez ez az összeg csak némi kiegészítés lehetne, a többit pályázati és egyházmegyei juttatásokból alapoznák meg.

Olvasóink írták

 • 9. scott1 2012. november 02. 06:27
  „T. lizi23!
  Nem is akarják megismerni a valós helyzetet, van aki arra sem hajlandó, hogy mielőtt véleményt formál (hangulatot szít) a cikket elolvassa. A politikusok a témával kapcsolatos beemelésével pedig önös célból, a téma politikai irányba történő elvitele a cél és a hangulatkeltés.
  Nem szabad komolyan venni azt - miközben nincs olyan nagyobb egyház Magyarországon, aki nem végezne karitatív munkát a hajléktalanoknak - aki számon kéri az egyházakon ezt a munkát, de semmi kivetnivalót (sőt) nem talált azon időszak politikájában, amelyben a munkájukat, ingatlanjukat (vagy mindkettőt) elvesztő emberek tömegesen kerültek az utcára...
  További sok sikert a munkájukhoz!!!”
 • 8. lizi23 2012. november 01. 20:59
  „Aki egy kicsit is ismeri az újvárosi katolikus plébániát, az szerintem nem írogat olyasmit, hogy az egyház dúskál a pénzben.Ez a plébánia a város egyik legszegényebb plébániája. Nem tudom, hogy a nagyobb plébániák, püspökségek milyen anyagi helyzetben vannak, de az biztos, hogy ők nem dúskálnak a pénzben, éppen ellenkezőleg.. . Ennek ellenére ez az egyházközség mindig is igyekezett segíteni a hátrányos helyzetű embereken, hajléktalanokon, szegény gyerekeken stb.
  A számítógépes tanulószoba is éppen erre a célra fog elkészülni, azoknak a gyerekeknek szeretnének ezáltal segíteni, akik pl. fűtés vagy villany nélkül tanulnak otthon vagy éppen a helyzetükből adódóan tanulási nehézségeik vannak stb.
  A plébániának van egy Karitász csoportja egyébként akik rendszeresen néhány önkéntes lelkes fiatal által segíteni próbálnak a szegény embereken, hajléktalanokon a városban élő hajléktalanokért és a szegényekért aggódó jó szívű makói lakosok adományai által. A plébánia önkéntesei biztosan örülnének, ha mindazok a hozzászólók, akik ennyire aggódnak a hajléktalanokért tennének is valamit értük és csatlakoznának esetleg önkéntesként a csoport munkájához, ugyanis ahogyan a cikkből is kiderült függetlenül a vallási meggyőződéstől mindenki számára nyitottá próbálják majd tenni a közösségi teret.
  Abban pedig biztos vagyok, hogy ezt az egyház pályázta meg és nem a " kő gazdagnak" titulált Makó. Adódott egy pályázati lehetőség, amivel ez az egyházközség mert élni és nyert. Nem értem, hogy miért kell mindenben a rosszat feltételezni. Talán örülhetnénk is esetleg annak, hogy szépül és bővül városunk egyik plébániája.
  Akinek bármilyen észrevétele van a cikkel kapcsolatban szerintem bátran keresse fel a plébánia hivatalt, ismerve az ottani munkatársakat, önkénteseket szívesen elbeszélgetnek majd ezekről az észrevételekről.”
 • 7. cindi 2012. november 01. 20:08
  „Svájci bicska helyett műanyag kés vagy Pali. Meg van akadva lemez?”
 • 6. dédi8 2012. november 01. 19:38
  „Hogy mire ad az Unió pályázati pénzt, azt kérjétek számon a szocikon: 2006-ban ugyanis ők határozták meg, hogy mire kapjuk meg a forrásokat 2014-ig. Sajnos nem munkahelyteremtést és fontos szolgáltatások bővítését adták meg. Ezért van dögivel pénz kerékpárútra és egyéb hülyeségekre, például Hagymatikumra!
  A kormány 2010-ben megpróbált pénzeket átcsoportosítani más célokra. Az úgynevezett uniós szakemberek egész egyszerűen nemet mondtak.
  Mielőtt hőzöngenétek tájékozódjatok!”
 • 5. scott1 2012. november 01. 19:25
  „vmagdi, mi a gond?
  Nincs igazam abban, hogy uniós pályázatból épül, tehát akkor a gazdag egyház pénzéből csinálják meg? Ezek szerint a "kő gazdag Makó", olyan szinten dúskál a pénzben, hogy luxusfürdőt és lombkorona sétányokat épít kínjába a mi pénzünkből miközben a lakosságának egy jelentős része elmenekül a városból a kilátástalanság miatt? Vagy az a pénz a fán termett és nem a mi befizetésünkből építenek költséges fenntarthatatlan és veszteséget termelő valamiket a városba?
  Menj el az építkezésre és fejtsd ki a véleményedet arról, hogy a te befizetésedből épül és nem akarod, hogy az egyház karitatív tevékenységéhez uniós pályázati pénzekre pályázzon... mennyivel jobb lesz majd minden, ugye? Addig is gyújts egy gyertyát ezen a meghitt egyházi ünnepen, egy kis világosság neked sem árt!”
 • 4. vmagdi 2012. november 01. 18:14
  „persze hajlektalan szallora nem illik unios palyaztot beadni, hogy jonne ki? kuszaszem mar tunderkertnek irta le brusszelnek kishazankat ahol mar csak a szamitogepekbol van hianyossagunk.”
 • 3. vmagdi 2012. november 01. 18:11
  „esetleg a hajlektalanok megsegiteserol is olvashatnank? vagy olyan csunya hideg van nem megyunk ki az utcara.
  Scott megmondanad az unionak honnan van penze? van egy penzt termo fekete erdeje es msot szuretelik esetleg begyujtk mint a gombat? Csak csendben megsugom az unionak toled tolem tolunk van penze no meg a tobbi unios polgartasunktol. Keszits egy programot (ez lehet a zabhegyezes is, ugy sem merik fol igazan) , legyen hozza valamennyi onero (ezt szinten mi adjuk az egyhaznak ugye a kozosbol) aztan majd ha elfogadhatonak itelik brusszelben akkor x szazalekot ad az unio a ... nem akarom felsorolni az osszes unios orszag adofizetoinek penzebol.
  Annyira vicces kormany kommunikacio ez az "UNIOS PENZ" , mintha az csak ugy elojonne valahonnan mondjuk Merkel uri geller matricas taskajabol”
 • 2. scott1 2012. november 01. 17:23
  „SZÉGYEN, hogy van aki úgy hőzöng, hogy közben fogalma sincs a valóságról, de még csak arra se hajlandó, hogy elolvassa a cikket ugyanis akkor tudatába lenne azzal, hogy ez is uniós pályázati pénzből épül! Vagy, ha mégis csak elolvasta arra se képes, hogy amit olvasott felfogja...”
 • 1. Poslabény 2012. november 01. 16:05
  „SZÉGYEN, hogy az egyházak dúskálnak a pénzben a kórházakat meg leépítik és bezárják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telephellyé fokozzák le a makói kórházat - és a vásárhelyit

A makói kórház jogutód nélkül megszűnik, a vásárhelyi telephelye lesz - áll a hagymaváros képviselő-testületi ülésén ismertetett levélben. A csavar, hogy a vásárhelyi kórházat is telephellyé minősítik le. Tovább olvasom