Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Brikettel, fával készülnek a télre

Makón – főként a helyben gyártott kandallók sikere miatt – a tűzifa a legnépszerűbb hagyományos fűtőanyag, bár a szenet is sokan keresik. A tüzelőtámogatásban részesülők idén összesen nyolcmillió forint értékben vihetnek szilárd tüzelőt haza az önkormányzat támogatásával.
Egy átlagos családi ház fűtése a hideg időszakban összesen hatvan mázsa szenet igényel. Fotó: Segesvári Csaba
Közeledik a fűtési szezon, ez érződik a makói Bárányos sori tüzép-telepen: bár igazán nagy forgalomra hétfőtől számítanak inkább, már jöttek néhányan tüzelőt vásárolni. A telep vezetője, Pintér Lajos megjegyzi: kevesen vannak, akik előrelátó módon, már a hideg beköszönte előtt gondoskodnak a tűzrevalóról. Egyébként is az a szokás, hogy nem egész télre, hanem csak néhány hónapra vásárolnak szenet vagy fát az emberek, aztán ha elfogyott, vesznek még pár mázsát abban a reményben, hogy hamar tavaszodik. Becslése szerint egyébként egy átlagos, hatvan négyzetméteres családi ház nagyjából hatvan mázsa szénnel fűthető egész télen át.

A szén is drágul

Ami az árakat illeti: egy mázsa barnaszén 2310 forint, a kazánszén mázsája 3630 forint, a hazai brikett 3610, a cseh 3490 forintba kerül mázsánként. A tűzifa egyébként lassan drágább lesz, mint mondjuk a barnaszén. A tüzelőtámogatásban részesülők idén összesen nyolcmillió forint értékben vihetnek szilárd tüzelőt haza az önkormányzat támogatásával.

Pintér Lajos azt mondja, évek óta tart és várhatóan idén is erősödni fog a városban az a tendencia, hogy a szén és a fa egyre népszerűbb a földgáznál. Pedig jelenleg nagyjából azonosak az árak – igaz, ismét várható a gázárak újraszabályozása. Sokan azt mondják, a hagyományos fűtés – például egy jó cserépkályha – más hőérzetet ad, mint a gáz, mások viszont azzal érvelnek, hogy kényelmesebb a konvektort feltekerni, mint szenet hordani meg salakolni. Persze az is igaz, hogy a kályhában, kazánban a fa vagy a szén mellett elég a háztáji hulladék egy része is, ami azért jelenthet némi megtakarítást.

Makó egyébként speciális helyzetben van a hagyományos szilárd tüzelőanyagok tekintetében: sokkal több tűzifa fogy, mint másutt, mert nagyon népszerűek a városban gyártott, mással nem fűthető kandallók. Jelenleg viszont, bár hétfőre már várnak új szállítmányokat, éppen fából van kevesebb. Korlátozott a kitermelés, ráadásul egy-egy nagyobb esőzés napokig lehetetlenné teszi az erdőkben a kivágást – magyarázza az okokat a telepvezető. Idén ráadásul az erőművek nagyon sok fát felvásároltak jó áron, ezért a lakosságnak várhatóan kevesebb jut majd – komolyabb hiányra azonban nem kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reklámspotokért is pénzt kér Makó

Egyre több reklámfilmet forgatnak Makón, ezért szeptembertől a főtéren készülő produkciók után… Tovább olvasom