Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Büfépulttól egyenesen a polgármesteri székig

Csaknem annyi szavazatot kapott a helyhatósági választáson Kövegy új polgármester asszonya, mint a másik három induló együttvéve. A rendkívüli siker őt is meglepte. A rokkantnyugdíjasként élő, korábban nevelőként dolgozó Galgóczkiné Krobák Mária Anna gyakran a családi vállalkozás büfépultjánál is besegített, így személyének ismertsége is hozzájárult az eredményhez.
Galgóczkiné Krobák Mária Anna többször besegített az Otthon büfében. A pultos munka is ismertté tette a nevét. Fotó: Illyés Szabolcs
Jó hangulatú, összetartó közösséget szeretne kialakítani Kövegyen a falu újonnan megválasztott polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária Anna. Ezért mindent meg is tesz, hiszen a hivatalba kerülését követő egy hónapon belül idősklubot szervezett, teleházat adott a fiataloknak és számos ötlet lapul még a tarsolyában. Bár nem kövegyi őslakos, személyes ismerőseinek száma nem csekély, hiszen családi vállalkozásuk, a fia tulajdonában lévő Otthon büfé is sokak számára ismertté tette a nevét. Elmondta: többször is besegített a büfépultnál, bár eredeti szakmája mind a közigazgatástól, mind a vendéglátástól távol esik. Ezért nem is engedte, hogy a kocsmában fotózzuk le.

– Sajnos az utóbbi években rokkantnyugdíjasként kellett élnem, ám korábban nevelőként dolgoztam. Tizenöt éve költöztünk Kövegyre, nagyon megszerettem ezt a csendes, idilli kis falut. Sok ötletem van a közösség hangulatának és az itt élők lehetőségeinek megváltoztatására, amit sokan díjaztak. Bár korábban egyáltalán nem vettem részt a politikában, még képviselőnek sem indultam, ismerőseim kérésére, biztatására döntöttem úgy, hogy indulok a polgármesteri címért – mondta az önkormányzat vezetője.

A választási eredmény faluszerte meglepetést hozott. Galgóczkiné Krobák Mária Anna elmondta: ő is nagyon meglepődött, hiszen kis híján annyi szavazatot kapott, mint a másik három jelölt együttvéve. Ami azért is érdekes, mert a jelöltek között volt Takács Zoltán, aki 16 éven át vezette a települést, és a korábbi polgármester menye, Takácsné Hám Hajnalka is.

– Nyilván sokaknak nem tetszett, hogy tavaly megszűnt a postahivatal, az óvoda és az idősek otthona. Bár nyilván elődömnek jó oka volt a döntések meghozatalára, én már akkor is elleneztem a bezárásokat. Ám úgy vélem, nem a múlttal, hanem a jövővel kell törődni, ennek a kulcsa pedig egy összetartó, jó hangulatú közösség, aminek a megteremtéséért minden erőmmel dolgozni szeretnék – mondta a polgármester asszony.

Sokan szabadidejüket sem kímélve az ötletek mellé álltak, állnak. A helyi fiatalok csapata vállalta, hogy a volt posta épületét kitakarítják, kifestik, és teleházat hoznak létre. Az elmúlt hetekben társadalmi munkával sikerült virágosítani az önkormányzati hivatal előtti tér egy részét, hiszen a polgármester szándéka egy szép, parkosított faluközpont létrehozása. A szinte teljesen lecserélődött képviselő-testület tagjaival közösen törik a fejüket az egy éve üresen álló önkormányzati épületek hasznosításán is. A román uniós csatlakozástól és az erre vezető gyorsforgalmi út megépülésétől remélik a község gazdaságának fellendülését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra veszélyben a makói zsinagóga

Tovább romlik a négy esztendeje felújított makói ortodox zsinagóga állapota: az épület vizesedik. Az… Tovább olvasom