Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Büszke csanádpalotaiak

Csanádpalota - A csanádpalotaiak büszkék, hogy településük városi rangra emelkedett – a Búbos sörözőben néhányan még koccintottak is a jó hírre. A legtöbben további fejlődést, s új munkahelyeket remélnek a változástól.
Csanádpalotán mindenki, felnőtt és gyerek egyaránt hallott róla, hogy településük tegnap óta nem falu – ezt tapasztaltuk legalábbis, amikor az utca emberét kérdeztük Csongrád megye legfiatalabb, 10. városában. A Szent István utcában lakó Gáspár József éppen füvet nyírt háza előtt, amikor megszólítottuk. – Mostantól még inkább ügyelünk arra, hogy szép legyen az utca, a kert – mondta nem titkolt büszkeséggel, amikor arról kérdeztük, mit szól Csanádpalota „előléptetéséhez". A 32 esztendős gumigyári munkás mindenekelőtt jobb körülményeket, s új munkahelyeket remél az elnyert címtől, és azt, hogy a fiatalok könnyebben boldogulhassanak.

Áldomás. Novodonszki Antal, Benke János és Baranyi László a Búbos sörözőben koccintott annak örömére, hogy immár városi polgárok. Fotó: Karnok Csaba
Áldomás. Novodonszki Antal, Benke János és Baranyi László a Búbos sörözőben koccintott annak örömére, hogy immár városi polgárok. Fotó: Karnok Csaba

A – most még – községháza előtti, Kelemen László téri parkban vidám gyerekcsapat játszott – mint a velük lévő Badicsné Szikszai Zsuzsa pedagógustól megtudtuk, ők a helyi néptánctáborosok. Amint megkérdeztük őket, ki hallott a városi cím elnyeréséről, 5-6 kéz mindjárt a magasba emelkedett. A legbeszédesebbnek talán a 9 éves Kriván Beatrix bizonyult, aki azért elárulta: neki igazából mindegy, hogy Csanádpalota falu vagy város, ő ugyanúgy szerette eddig is, mint most. Amikor arról faggattuk a mosolygós szőke kislányt, mit gondol, mi a különbség egy falu és egy város között, elsőként az jutott eszébe: egy városban sokkal több a bolt és nagyobbak, mint egy faluban – van olyan falu, ahol ilyesmi egyáltalán nincs is.

Városban gondolkodnak és várják a fejlődést. Fotó: Karnok Csaba
Városban gondolkodnak és várják a fejlődést.
Fotó: Karnok Csaba

A városi cím elnyerése a főtéri Búbos sörözőben már kora reggel óta téma volt. Az egyik vendég, Benke János nyugdíjas lemezgyári munkás ottjártunkkor azt mondta, természetesen nagyon örül, hogy immár városi polgár, és noha csodát természetesen nem vár a változástól, hisz abban, hogy Palota tovább fog fejlődni. Volt persze az ismerősei között olyan is, aki csak legyintett, mondván, hogy ettől nem változik semmi, ő azonban biztos benne, hogy így még több pénzt tud majd szerezni az önkormányzat beruházásokra. Így vélekedett két cimborája, Novodonszki Antal és Baranyi László is – és hogy mindezt komolyan is gondolták, bizonyságul koccintottak a városi cím elnyerésének örömére.

Olvasóink írták

 • 7. redstar 2009. július 03. 08:09
  „2.szirilli:"...még honvédban is többen laknak,..."És milyen válogatott népek!Azért a honvéddal kár volt előjönni, kis Kolompárom...:-))))”
 • 6. redstar 2009. július 03. 08:07
  „Ahogy elnézem, a Búbosban akár a denevérek evolúciós fejlődésére is koccintanának...száradjon ki, aki nem talál okot az ivásra..:-)))
  Ja, hogy mellékesen város lett?Hurrá.”
 • 5. Susiené 2009. július 03. 00:26
  „Az Kiszombor baja hogy nem pályázott a városi címre.Nyitva az út mindenki előtt.Palota pályázott és nyert.Ha savanyú a szőlő akkor nem kell enni belőle.Mi örülünk neki,akik itt élünk és kéretik nem ünnepet rontani a sok szkeptikusnak!”
 • 4. greencat 2009. július 02. 22:57
  „Kiszombor lakossága 1000-l több,akkor már pályázhatnának is;):)”
 • 3. bo 2009. július 02. 20:46
  „Akkor ne olvasd!:-))))”
 • 2. Szirilli 2009. július 02. 18:15
  „Én köszönöm szépen, de nem akarok több hírt Csanádfalváról :))
  még honvédban is többen laknak, mint ott :D”
 • 1. greencat 2009. július 02. 15:21
  „Jellemző:) a kocsmában kell ünnepelni, így kell ezt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztési tanfolyam Makón

Makó - Tízórás újraélesztési tanfolyam indul a hét végén Makón – az önkormányzati intézményekből 2-5 főnek kötelező részt vennie rajta. Tovább olvasom