Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Büszke sajtjaira a makói tanyavilág utolsó juhásza

Makó-Rákos - Az egykor népes makói tanyavilágban Dani János úgyszólván az utolsó juhász – rajta kívül csak a testvére terel nyájat a vidéken. Azt mondja, családi hagyományként folytatott mesterségének lassan bealkonyul, pedig finom, hagyományos módon készülő sajtjai nemegyszer nyertek díjakat.
Már az üköregapja is juhász volt a Makó-Rákoshoz tartozó Bogárzón élő Dani Jánosnak. Mint mondja, beleszületett ebbe a hivatásba, de természetesen szakképesítést is szerzett juhászatból, ami – hangsúlyozza – nem azonos a juhtartással. Ő a tanyavilág úgyszólván utolsó juhásza, rajta kívül csak a testvére folytatja a mesterséget a vidéken. Tanyájáról 130 tejelő típusú, magyar cigája fajtájú juhot hajt ki nap mint nap.

A juhászélet amúgy nem sokkal lett könnyebb ahhoz képest, amilyen az üköregapa idején volt: évi 365 nap munka ünnepnapok nélkül – mondja. Az állatokat reggel négykor kell először megfejni, és hattól tízig legeltetik őket. Azért addig, mert tíz után már meleg van, és nem ennének a jószágok – és terelni is kell őket, mert különben alig legelnek, kevés tejet adnak. Délután következik még egy fejés. Tavasszal egy-másfél litert adnak az állatok, ilyenkor legfeljebb néhány decit. A közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy a juhok igénytelenek, igenis törődni kell velük – teszi hozzá.

Dani János 130 juhot legeltet nap mint nap. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Lesz-e, aki folytatja a tradíciót? Dani János azt mondja, a juhászat a végóráit éli. Egyre kevésbé éri meg az állattartás, a nagyüzemek bezártak, az idősek kiöregedtek, a fiatalokat pedig ma már egészen más érdekli. Bár a gyapjúnak nincs jó ára, ő büszke házi készítésű, hagyományos juhsajtjára és túrójára, amellyel díjak sokaságát nyerte már el, és amelynek kedvéért messze földről is ellátogatnak tanyájára – a napokban például egy Békés megyei motorostalálkozó résztvevői. A szíve mélyén azért kicsit mégis bízik abban, hogy nem ő lesz az utolsó juhász: négy fia közül talán lesz legalább egy, aki átveszi tőle majd a botot.

 A saját készítésű sajt a legjobb. Fotó: Karnok Csaba
A saját készítésű sajt a legjobb.
Fotó: Karnok Csaba

Elpusztult jószágok, odaveszett takarmány

A portán még mindig látni az emlékezetes nyári vihar nyomait. Néhol hiányos a tető, de még szembetűnőbb, hogy vannak a jégverésben megsérült jószágok. Dani János szomorúan mondja: 30 juh sérült meg többé-kevésbé az ítéletidőben, köztük több bárány is. Sok már elpusztult közülük, de a többiek gyógyulására sincs sok remény. És ami még nehezebbé teszi a helyzetet: az ítéletidő a takarmánynak szánt termést is elpusztította a környező földeken.

Olvasóink írták

 • 7. Sgábor 2011. április 18. 15:01
  „Érdeklődni szeretnék hogy van e eladó anya és kos juhok?”
 • 6. 140 2010. augusztus 27. 09:42
  „#4,
  Ott van még a közelben, palotán Szikszai Pista is. Ő is cigájákat tart, ha jól tudom.”
 • 5. AN 2010. augusztus 27. 09:30
  „zolcsi44,
  Mennyibe kerülnek a sajtok, és hol lehet hozzájutni?
  Írd már meg lécci, mert ha lehet, én is vennék.”
 • 4. Black&Red 2010. augusztus 27. 01:17
  „A sajtnak ez jó reklám volt:) De azt nem hiszem, hogy Ő lenne a tanyavilág utolsó juhásza:)
  Tőle pár száz méterre laknak Mészárosék, ott is van nyáj nem kevés, sőt a füldeáki út mellett is van egy tanyán pár száz legelésző nyáj, igaz nem sajt gyártással foglalkoznak, de mégis csak juhászok!!”
 • 3. 3évesférfi 2010. augusztus 26. 21:27
  „Hát ennek lehet is ára, nem sok van belőle.”
 • 2. zolcsi44 2010. augusztus 26. 17:54
  „Gratulálok Dani urnak, valoban nagyon finomak a juh sajt féleségei. Igaz kicsit drága.”
 • 1. spyder01 2010. augusztus 26. 14:13
  „szép!!további sok sikert!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kotró-rakodóval védte a várost

Gépével együtt önkéntesként három és fél napon át dolgozott Csanádpalotán Tóth József, amikor leszakadt az ég, és belvíz fenyegette a várost. Tovább olvasom