Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Buzás Anna: nagyon nagy a baj

Makó - A Demokratikus Koalíció alternatív tanévnyitóján mondott beszédet Buzás Anna. A makói polgármester lánya az ELTE jogi karán tanul. Azt mondja a legnagyobb feladata, hogy megértesse a fiatalokkal, hogy az, ami ebben az országban történik - és nem csak az oktatásban - az elfogadhatatlan.
- Szeptember elején Niedermüller Péter és Gyurcsány Ferenc mellet beszédet mondtál a Demokratikus Koalíció alternatív tanévnyitóján a Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Hogyan kerültél oda?
- Az alapításkor léptem be a Demokratikus Koalícióba, így számomra természetes, hogy a lehető legtöbb rendezvényükön részt veszek. Az alternatív tanévnyitó olyan aktuális kérdésekre fókuszált, amelyekben mi egyetemisták vagyunk leginkább érintettek. Felkértek, hogy osszam meg gondolataimat a felsőoktatás mai helyzetéről, én pedig örömmel vállaltam el a felkérést. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, a Demokratikus Koalíció elnöke és alelnöke mellett mondhattam beszédet.

A Demokratikus Koalíció alternatív tanévnyitóján mondott beszédet Buzás Anna.
A Demokratikus Koalíció alternatív tanévnyitóján mondott beszédet Buzás Anna.


- Azt mondtad "súlyos bajban, válságban van az oktatás", tényleg ekkora a baj? Miért gondolod ezt?
- Valóban ezt mondtam. Így is gondolom. Az Orbán-kormány oktatáspolitikája teljesen elhibázott és súlyos károkat okoz. Botrányos például, hogy "reformok" címén alapvető szabadságjogokat csorbítanak. A diákoktól elveszik az esélyegyenlőséget. Az érettségizők nem tanulhatnak lakóhelyükhöz legközelebb, ugyanis a vidéken a legnépszerűbb szakok - jog és gazdaságtudomány - keretszámait megnyirbálták, ezzel diákok ezreit zárták ki a felsőoktatásból. Nem beszélve arról, hogy hatalmas tandíjakkal terhelik meg őket. A Fidesz a pár ezer forintos tandíj ellen népszavazást kezdeményezett, most pedig százezreket követelnek a hallgatóktól. A hallgatói szerződés pedig tovább rontja a helyzetet, ezzel ugyanis az Orbán-kormánynak sikerült visszatérnie a középkorba, és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy egyre több fiatal hagyja el az országot, és egy részük vissza sem kíván térni. Mindezek tükrében, nagyon nagy a baj.

- Felszólalsz a diákok röghöz kötése ellen, az önrendelkezési szabadság megsértésé miatt, sérelmezed az esélyegyenlőséget az oktatásban, az államilag finanszírozott képzések költségének megemelését. Te, mint hallgató mennyire vagy érintett mindebben?
- Negyedéves joghallgató vagyok, így én még 2009-ben jutottam be az egyetemre. Abban a rendszerben valóban a diákok képességei alapján nyerhettek felvételt, és nem voltak kiszolgáltatott helyzetben. Volt választási lehetősége annak, aki jogot szeretett volna tanulni. Én még szerencsésnek mondhatom magam, mert választhattam, és Budapest mellett döntöttem. De sajnos, sok társam ma nem dönthet ilyen szabadon, ha pedig mégis úgy dönt, Szegeden kezdi meg jogi tanulmányait, még ha tehetséges is, hatalmas tandíjjal kell szembe néznie. Úgy gondolom ez méltatlan és igazságtalan. Ez ellen tiltakozni kell.

Alternatív Tanévnyitó - 2012.09.02.

- Akik ott voltak a tanévnyitón egy csinos, fiatal lányt láttak beszélni, emellett határozott, megfontolt és indulatos voltál. Kemény szavakat használtál, vádolsz, számon kérsz. Egy határozott személyiségű karakter szólalt meg, miért érezted, hogy szükség van erre a fajta keménységre?
- Lehet valaki nő, és határozott személyiség egyszerre. Azt gondolom, szükség van erős akaratú és igazságérzetű nőkre a politikában. Ezen a rendezvényen úgy éreztem, olyan súlyú problémáról van szó, amely ilyen fellépést kíván. Nem lehet szép szóval, halkan elmagyarázni a diákoknak, hogy elvették az önrendelkezési szabadságukat. Nem lehet szenvedély nélkül beszélni arról, hogyan tiporják el az alapvető szabadságjogokat. Vannak olyan idők, amikor nem lehet csendben maradni, amikor muszáj felszólalni. Most ilyen idők járnak.

- Többször úgy éreztem választ vársz a mondandódra. Érkezett-e bármiféle reakció a politikai pártok részéről hozzád?
- Nem vártam válaszokat. A kérdő mondataim inkább a diákok felé szóltak, hogy vegyék észre mi folyik körülöttük, mi folyik ellenük. Természetesen a kormányhoz is beszéltem, költői kérdésekkel próbáltam jelezni, nem lesz jó, ha az oktatás átalakítása továbbra is ilyen irányban halad. Úgy látom, hogy a demokratikus ellenzéki pártok, ha nekem személy szerint ezt nem is jelezték - ezt el sem várhatnám -, alapvetően egyetértenek velem.

- Hogy érzed, hallgatóként vagy politikusként beszéltél?
- Politizáló hallgatóként. Úgy gondolom attól még, hogy valaki egyetemista, nem maradhat csendben és nem foglalkozhat kizárólag azzal, hogy a következő napra miből kell készülni. Nyitott szemmel kell járni, és ha valami nem tetszik, az ellen fel kell emelni a szavunkat.

 Úgy gondolom attól még, hogy valaki egyetemista, nem maradhat csendben és nem foglalkozhat kizárólag azzal, hogy a következő napra miből kell készülni.
Úgy gondolom attól még, hogy valaki egyetemista, nem maradhat csendben és nem foglalkozhat kizárólag azzal, hogy a következő napra miből kell készülni.


- Van valamilyen szereped a Demokratikus Koalícióban? Politizálsz?
- Gyermekkorom óta körbevesz a politika. Ilyen környezetben nőttem fel, természetes, hogy érdekel a közélet. Igyekszem odafigyelni, mi zajlik körülöttem. A Demokratikus Koalíció az elmúlt évek legizgalmasabb politikai vállalkozása és én részese lehetek mindennek, ugyanúgy, mint bármelyik másik tag.

- Fiatal nő vagy, úgy is mondhatnánk ez halmozottan hátrányos helyzetnek számít annak, aki a politika világában akarja érvényesíteni az elveit. Nehéz dolgod van? Komolyan vesznek?
- Szomorú, hogy itthon nagyon kevés nő érvényesül a politikában. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon kívül csak Máltán nincs női tagja a kormánynak. Nem tudom, más pártoknál ez hogy működik, nem látok bele minden párt belső életébe, de a Demokratikus Koalícióban minden nőt megbecsülnek és komolyan vesznek.

- Miért a DK?
- Mint ahogy említettem, a Demokratikus Koalíciót a legizgalmasabb politikai vállalkozásnak tartom. Egyetértek az eszmékkel amelyeket képvisel, hiszek a szolidaritásban, az esélyegyenlőségben, a szabadságban, az európaiságban, az alapvető emberi jogok érvényesülésében, a felelős nemzetpolitikában. A DK progresszív, nyugatos, balközép polgári párt, és ez nekem tetszik.

- A DK-nak, és gyakorlatilag minden pártnak szüksége van olyan fiatalokra, mint te vagy. Ha a jövőben felajánlanának neked valamilyen magasabb pozíciót a pártban, elfogadnád?
- Negyedéves joghallgató vagyok, így úgy gondolom, van még más dolgom. Mindenekelőtt megszerezni a diplomát és elindulni az úton, melyet 2009-ben megkezdtem. Mindemellett, ahogy eddig is, segíteni fogom a Demokratikus Koalíció munkáját. A jövőben természetesen nyitott vagyok minden olyan felkérésre amivel előre tudom vinni az ügyeinket. A legnagyobb feladatomnak most azt érzem, hogy megértessem a hozzám hasonló fiatalokkal, hogy az, ami ebben az országban történik, és nem csak az oktatásban, az elfogadhatatlan.

Politikai nézeteimet, elveimet, a baloldaliságot, a szociális érzékenységet otthonról hoztam.
Politikai nézeteimet, elveimet, a baloldaliságot, a szociális érzékenységet otthonról hoztam.

- Édesapád Makó polgármestere, aki annak a pártnak a színeiben nyert választás több cikluson keresztül, amiből kivált a mostani DK. Ő alakította a politikai nézeteidet? Adott-e tanácsot,abban mit hogyan csinálj?
- Édesapám szocialista polgármester 1994 óta, és nagyon büszke vagyok a teljesítményére. Három éves voltam, amikor először megválasztották. Élénk emlékeim vannak arról, ahogy gyermekként a testvéreimmel kérdezgetjük Édesanyámtól a választások éjszakáján, hogy mi történt, és apát megválasztották-e. Olyan környezetben nőttem fel, ahol a politika napi téma, az esti híradó napi program volt. Politikai nézeteimet, elveimet, a baloldaliságot, a szociális érzékenységet otthonról hoztam. Az, hogy a Demokratikus Koalícióhoz tartozom, és nem az MSZP-hez, önálló döntésem volt, amelyben szüleim is támogattak.

- Te családon belül, közelről látod milyen életet él az ember politikusként. Későn ér haza, sokat dolgozik, kevés idő jut a családra. Mégis belevágsz. Miért?
- Általános tendencia, hogy egy politikusnak stresszes, nehéz munkája van. De nem csak politikusok léteznek. Más szakmák képviselőinek is ugyanígy kihívás, hogyan tartsák fent az egyensúlyt a munka és a család között. Nincs semmilyen garancia arra, hogy ügyvédként, ügyészként, bíróként - hogy csak a klasszikus jogi pályákat említsem - több szabadideje lenne az embernek. Ezzel a dilemmával úgy gondolom mindenki találkozik, és egy nő könnyebben tudja ezt megoldani a család javára.

-Azt mondod: ma nem jó fiatalnak lenni Magyarországon. Változtatni, tenni kell ez ellen. Hogyan képzeled ezt el? Te mit tudsz tenni ennek érdekében és mit tudnak tenni a fiatalok?
- Minden fiatal fel tudja emelni a szavát, ki tud menni az utcára tiltakozni. Én ezt tettem. Mindenkinek megvan erre a lehetősége. Szeretném eloszlatni a társaimban azt a tévképzetet, hogy nem kell a politikával foglalkozni, hogy nem érdemes ezzel törődni, majd lesz ahogy lesz. Nagyon is kell. Hiszen ha mi nem teszünk ellene, senki nem fog helyettünk. Az ország jövője a mi felelősségünk is.

- Mit csinálsz amikor nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt mondasz beszédet? Hol tanulsz, mivel foglalkozol, jársz-e bulizni, pasizni? Hogy lazulsz?
- Élem az egyetemisták mindennapjait. Az ELTE jogi karán a csoportom fantasztikus csapatot alkot. Nagyon kedves, helyes emberekkel hozott össze a sors. Amikor nem zh-ra és nem vizsgákra készülünk, akkor természetesen mi is eljárunk szórakozni. Legyen az egy mozi, egy vacsora, beszélgetés, vagy éppen egy egyetemi buli.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. Csaby83 2012. szeptember 21. 11:51
  „Na azt hiszem a helyzet csak még rosszabb lenne egy ilyen (DK) Gyurcsány Fletó féle párttal, az MSZP-t is tönkretette. Ezt nem kell részletezni, mindenki ismeri már "Böszme" úr munkásságát. Rossz kezdet ez a "DK"nak, ha ilyen hiteltelen ember van mögötte! A Fidesz se maradhat mert borzalom amit művelnek. Mindenképp menniük kell! Sajnos a választáskor láttuk előre, hogy úgy is ők nyernek majd. Fogtam is a fejem rendesen, amikor az "Orsós" legény vigyorgott a képernyőn. Kíváncsian várom a következő választást, hogy újra ne rájuk szavazzak! :D”
 • 74. dareky 2012. szeptember 19. 22:09
  „74. ghb 2012.09.19. 21:27
  Bajnai Gordon legalább annyira hitele mint Gyurcsány!
  És a kisemmizett, tönkrement libatenyésztők is tudnának mesélni!”
 • 73. ghb 2012. szeptember 19. 21:27
  „Véleményem szerint a mai politikai kínálatban a DK adja a legjobb alternatívát. Aki komolyan elolvassa a programjukat, látja hogy szakmailag a legfelkészültebbek, teljesen reális minden ígéretük. Egyet értek Annával, remélem később főállásban tud majd politizálni.

  A DK-nak egy baja van, (és ez baloldaliként nagyon zavar) hogy Gyurcsánynak be kellene látnia hogy kicsinálták a politikai ellenfelei, és már sosem lesz szalonképes. Véleményem szerint akkor lenne a leghasznosabb, hogyha a háttérben maradna, és olyan, még hiteles embereket támogatna mint például Bajnai Gordon.”
 • 72. pog 2012. szeptember 19. 09:54
  „kérdem én most kisebb a baj...felelőtlen nyilatkozatok...milliárdos bukások....lásd Kósa, Lázár stb.nyilatkozatait..”
 • 71. kekeczke 2012. szeptember 19. 08:01
  „hillerpisztikét a kis dominának!!!!”
 • 70. nagyi8 2012. szeptember 19. 07:47
  „Igen, nagyon nagy a baj.

  Azért is, mert nem a Fleto van a hatalmon.

  Az a Fleto, aki a balatonőszödi beszédében azt mondta az MSZP és a Papika előtt is, hogy ,,az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, a trükkök százait csináltuk". A ,,becsületes" Papika pedig hallgatott a mint @. Egyetértett.

  Azért hallgatott, mert a több százmilliós vissza nem térítendő pénzek a Fletóéktól a Papikának, illetve a családjának befogja a száját és elkötelezi a szívet örökre.

  Igen nagy a baj. Nem folynak egyelőre a több százmilliós pénzek a családnak. Nagy a baj (a Magukfajtáknak), mert nem ömlik a nép pénze - a mi pénzünk - nekik.

  Igen, nagyon nagy a baj. Nekik.

  A Magunkfajta pedig azt mondja, elég a nép pénzének a kifosztásából. Elég a hazug balatonőszödiekből!
  .”
 • 69. dareky 2012. szeptember 18. 21:36
  „69. Balimko 2012.09.18. 20:46
  Annak idején, mi azért jártunk egyetemre, főiskolára, mert el akartuk végezni azt. Amilyen gyorsan csak lehet. Ma az egyetemet, főiskolát - bocsánat már nem így nevezik - több évvel is képesek meghosszabbítani egyesek. Aztán hosszú ideig áll a diplomájuk az intézmény fiókjában, mert nyelvvizsgájuk nincs. Valószínűleg többszörös rendszerhiba van a dolog mögött. Mindenki utálta az oroszt tanulni, és nem is sokan tudták rendesen. 90 körül elindult az angol és egyéb idegen nyelv oktatása, és most ezt is ugyanannyira utálják, és nem is tanulják meg rendesen. És nem szereznek a gyerekek nyelv vizsgát a gimnázium befejezésével, sőt az egyetemi évek alatt sem. Húsz év alatt sikerült idáig eljuttatni az oktatást. Azt hiszem ezért nem H. R. a hibás, hanem az előző 22 év oktatáspolitikusai, akik folyamatosan felmentették a gyereket a kötelezettségek alól. Nem osztályozunk az első négy osztályban, nem adunk házi feladatot, az elsős gyerek táskája nem lehet nehezebb 3 kg-nál. stb. Leépítettük a kötelességtudatot a gyerekekben.
  A mai pályakezdő diplomások tűrőképessége kicsit más, mint néhány tíz évvel ezelőtt. Én a pályakezdő diplomás fizetésemből két farmernadrágot nem tudtam megvenni egy hónapban. S ha megvettem a két farmernadrágot, a teljes fizetésem elfogyott. ( Nem tudom ki emlékszik a Trapper farmerra? -mert arról van szó.) Tudom, nem lehet összehasonlítani az akkori fizetéseket a mostaniakkal, csak ha mindent beteszünk abba a bizonyos kosárba.
  Úgy emlékszem éppen a DK mai vezetője volt, aki egy interjúban közölte: Ha a fiatalok nem akarnak itt élni menjenek el. Nem kell itt élni annak aki nem akar.
  Hogy változtak a lózungjai azóta!”
 • 68. Balimko 2012. szeptember 18. 20:46
  „68# darkey:

  Örülök, hogy kifejtetted a véleményed, ezt már érdemes olvasni.

  Nyilván politikai erő volt a beszédben. Azon mondjuk én is elgondolkodtam, hogy az említett költők versei vajon miért kell hogy hozzátartozzanak az általános műveltséghez.

  Teljesen egyet értek azzal, hogy keljen fizetni a felsőfokú képzésért. Én már akkor is egyet értettem, amikor lenépszavaztuk csúnya szóval élve. Érdekes kontraszt ha belegondol az ember...

  Viszont a kettő közül inkább a korábbit preferáltam volna. Ebből a szempontból egyet értek az előadóval, hogy eléggé komoly adósságból kell hogy induljanak a friss diplomások, akár mérnökökről, akár építészekről, akár jogászokról beszélünk, hogy az orvosokat például ne is említsük. Ennek fényében nem meglepő, hogy sok ember perspektívája külföldre mutat. Miután meglepő módon kint is maradnak, mert manapság ez már teljesen élhető jövő. És ez az ország szempontjából szerintem nem túl rózsás.

  Azzal is egyet értek, hogy sok jogász van, sőt szerintem olyannyira sok, hogy hígul a szakma ( elég sok jogász ismerősöm van). De nem biztos, hogy az a jó megoldás hogy ellehetetlenítik a jogászok körülményeit. Szerintem nem jó dolog átesni a ló túloldalára.”
 • 67. dareky 2012. szeptember 18. 19:50
  „55. Balimko 2012.09.17. 23:20
  " a tanárokat gúzsba kötő alaptanterv "- a tanulásban és az oktatásban hívők számára ez az alaptanterv vállalhatatlan" -
  Végig nézte -e B. A. a több száz oldalas alaptantervet, hogy ilyen sommásan mer nyilatkozik róla? - vagy csak hallott valamit? Úgy tudom a jogra jár, tehát nincs semmilyen alapismerete a tanterv készítés metodikájáról.
  Nem ért hozzá, s ha látta volna felfedezte volna a benne rejlőértékeket.

  " a fiatalokat alkotmányellenesen röghöz kötik" - Bizony az oktatás pénzbe kerül, s ha egy fiatal képzését több millióért tudáshoz juttatja az állam, nem elvárható, hogy a fiatal valamit törlesszen a több milliós költségből?
  Ausztria nem képez fogorvosokat. Örül, hogy nem kell rá áldoznia, hiszen a magyar fogorvosok ellátják az osztrák betegeket is. Ausztriának képezzük az orvosokat?
  "Megszűnik a jogász képzés" De sajnálom! Arról miért is nem beszél B.A., hogy a jogászok nem tudnak gépeket , házakat tervezni. Igen az állam a műszaki szakemberek képzését preferálja. Jogosan, hiszen hiány van belőlük, de jogászból és közgazdászból tengert lehet rekeszteni.”
 • 66. Francois 2012. szeptember 18. 18:39
  „66. velőrózsa 2012.09.18. 16:23
  Azért a politikai karrierért ha nő vagy, sok ágyat meg kell járni! Nem hiszem ez tetszene Petyusnak! Egyébként ez a gittegylet nevetséges, ki az a marha aki voksolna rá!”
 • 65. velőrózsa 2012. szeptember 18. 16:23
  „Túlmisztifikáljuk az egész Buzás Anna kérdéskört. Sokkal kevesebb van ebben az egész cikkben és teljesen lényegtelen a mondanivaló. A történet arról szól,hogy elindították az ifjú szoci (bocsánat DK) pártkislány politikai karrierjét. Az egész olyan,mint egy most alakult brand-márkanév,cégfelépítés marketingrésze. Cikkek hadait fogják megjelentetni,elkezdik a felépítését a leányzónak. 2 év van a választásokig,addigra országosan bejáratott név lesz a Buzás Anna. Párosítva egy exkluzív megjelenéssel,csinos,sok férfinak imponáló,naná,hogy Feri bátyánk azonnal lecsapott rá,mint éhtyúk a takonyra. :) Következő lépés a különböző tévé interjúk,rádió stb....
  A folyamat elindult. :)”
 • 64. Francois 2012. szeptember 18. 14:59
  „Nagyon nagy a baj, nagy bizony apu csinált ezzel a lakosság nyakába eleget! :)"Demokratikus Koalícióhoz tartozom" na ott kell is a jogász, van olyan vezető közöttuk akinek megszámolhatatlan csalási ügye van a Szegedi rendőrkapitányságon, Makóin stb-n! :) :D Hiába rátermett embereket keres ez a Demokratikus Koalíció gittegylet ! :) :D”
 • 63. v.imre 2012. szeptember 18. 14:39
  „Csak legyen, aki eltartsa. Nem hitelből, nem az adófizetők pénzéből. Hozzáadott munka jövedelméből. Amúgy stimmel a kiállása... :-)”
 • 62. theseus 2012. szeptember 18. 14:12
  „30. Balimko 2012.09.17. 14:57

  Szerintem az a szemellenzős, aki Öszöd - és az utána következő 3 év gyurcsányi ámokfutása - után úgy tesz, mintha az meg sem történt volna.
  Intelligens kommenteket elvárni, miután lekurvázzák a hazádat - ezt komolyan gondolod?”
 • 61. Djoe31 2012. szeptember 18. 13:30
  „Balimko
  Nem tudott újat mondani,ezt enélkül is tudja mindeni ehhez nem kell jogi végzettség. Pusztán csak politikai tőkét akar kovácsolni magának és a pártjának. Nehogy azt hidd, hogy a lakosság érdekeiért a te boldogulásodért kampányol itt. Ha igen akkor elég naiv vagy.”
 • 60. pog 2012. szeptember 18. 11:00
  „Amilyen csinos olyan tapasztalatlan politikai téren...Most egy dolgot felkapott a DK..és minden tag azt fújja...
  Anna nem tedd tönkre a jövődet..inkább tanulj és dolgoz, ne rontson meg a politika..”
 • 59. Ebgondolat 2012. szeptember 18. 08:57
  „Kimondottan csini ez a csaj!”
 • 58. Balimko 2012. szeptember 18. 08:12
  „DobóI Szerintem menj vissza várat védeni inkább...mert értelmes hozzászólás nem sikerült eddig”
 • 57. Egyolvasó 2012. szeptember 18. 06:58
  „"Általános tendencia, hogy egy politikusnak stresszes, nehéz munkája van"

  Akkor a gumigyárban a kazános mit mondjon????”
 • 56. DobóI 2012. szeptember 18. 05:34
  „53. Roy 2012.09.17. 21:06

  Tiéd a pont, szó szerint leírtad eme hölgy célját. Erre a DM-nek még csak cikket sem kellett volna írnia.

  34. alfa258 2012.09.17. 15:28

  Nagy ám nálad, a Győzike és Mónika showk által keltett sötétség, hogy bevetted ész nélkül a maszlagot.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Gábor ismét elemez

Török Gábor politikai elemző lesz a vendége a Makói Közéleti Klub őszi idénynyitó rendezvényének szeptember 19-én, szerdán este 6 órától a makói József Attila Városi Könyvtárban. Tovább olvasom