Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Buzás Péter: A fürdő ne legyen kampánytéma!

Makó - A makói fürdőépítés pénzügyi háttere szabályos, az ellenőrző hatóság eddig mindent rendben talált. Ettől még ártani lehet a beruházásnak, de a város érdekében nem kellene – reagált két fiatal szakértő aggályaira a város polgármestere.
- A makói képviselő-testület 15 éve készül arra, hogy a fürdőt megépítse, a jobboldali képviselők is támogatták, Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője is megszavazta, s bizottsági tagként tudott és tud minden pénzügyi műveletről; ez a város számára sokkal fontosabb ügy annál, mint hogy kampánytémává váljon – mondta tegnapi tájékoztatóján Buzás Péter polgármester. A Hír Televízióban vasárnap két makói jobboldali gazdasági szakértő, Weszely Tamás és Bakos Tamás arról beszélt, hogy az uniós szabályokkal ellentétes az a pénzügyi konstrukció, ahogyan finanszírozza a város a fürdőépítést, és ezért lehet, hogy a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség leállítja az uniós támogatás kifizetését.

– Ez egy politikai akció volt, a két fiatalember állításait pontról pontra cáfolom – mondta a polgármester. – Igenis szabályosan jártunk el. Ezt a pályázatot az ország legjobb, ha úgy tetszik, jobb- és baloldalon is elfogadott szakértőivel állíttattuk össze, mindkét fordulóban folyamatosan egyeztettünk az irányító hatósággal és a fejlesztési ügynökséggel, a műszaki és a pénzügytechnikai megoldásokról is, mindent szabályosnak találtak. Így kötöttünk szerződést, folyik a kivitelezés, a Keviép Kft. a munka 20 százalékán túl van. Szeptember 6-án a DARFÜ a projekttel kapcsolatos jelentésünket rendben találta. Ehhez képest szeptember 7-i dátummal valóban küldött egy levelet, amelyben a tagi kölcsönre kérdez rá, de meg fogjuk találni azt a megoldást, ami a DARFÜ-nek is megfelel. Az ügynökségnek is az az érdeke, hogy az elkezdett beruházás, amelyért velünk együtt dolgozott, rendben be is fejeződjön. Nem igaz a fiatalok számítása a 300 milliós évi kamatteherről, én pedig nem írok alá olyan döntést, amit a testület ne hagyott volna jóvá.

Buzás nem érti, hogyan tudhatott a két fiatalember már szerdán egy olyan levélről, amelyet a címzett, az önkormányzat csak következő hétfőn kapott meg. – Azzal együtt, hogy itt minden szabályos, a nyilatkozatuk mégis árt, mert elbizonytalanítja a város lakóit és a kivitelező dolgozóit. Tehát nem csak nekem ártottak vele – összegezte Buzás.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. vidake 2010. szeptember 22. 16:57
  „Most Búzás odaadta a pénz vagy nem?Remélem az Állami Számvevőszék megfogja vizsgálni az ügyet.Ha a pénz átadása előtt a képviselőtestület határozatot hozott egy hamis valótlan állításokra alapuló előterjesztés kapcsán,akkor nem a félrevezetett testület,-melyben egyettlen szakember sincs- a vétkes,hanem az előterjesztő Búzás pm.Viselnie kell a felelősséget egy személyben.Esetleg felzárkózhatnak a kedvenc emberei is.Remélem nem sokáig élvezik a hatalom mámorát,ami tetemes tiszteletdíjukban valósul meg.Javaslom nézzék meg az olvasók a jelentkező jelöltek képzettségét és ha van szakértelmét amivel a szocik annyira kivannak itt Makón és a szerint válasszanak.”
 • 23. Németh_Pál 2010. szeptember 18. 20:37
  „2010-09-18 11:35

  Súlyos szabálytalanságok a szocialista önkormányzatnál.

  Felfüggesztették a makói gyógy- és termálfürdő uniós támogatását, mert a szocialista vezetésű önkormányzat súlyos szabálytalanságot követett el. A helyhatóság a fejlesztési ügynökség figyelmeztetése ellenére kamatmentes támogatásként adta át a fürdő megépítésére létrehozott cégnek a pályázathoz szükséges kétmilliárd forint önerőt, ez azonban az uniós jogszabályok szerint tiltott támogatásnak minősül.
  Az uniós jogszabályok megsértése miatt egyelőre felfüggesztették a makói gyógy- és termálfürdő támogatásának kifizetését. A 3,5 milliárd forintból épülő élményfürdőre a város 1,5 milliárd forintot nyert az uniós pályázaton. A fennmaradó kétmilliárd forintos önerőt kötvénykibocsátással fedezi. Az önrészt azonban kamatmentesen adta át a beruházást végző projektcégnek, amely így jogosulatlan gazdasági előnyre tett szert.

  A szocialista Buzás Péter vezette önkormányzat az uniós jogszabály mellett a makói képviselő-testület határozatát is megsértette, amely előírta a kamatfizetési kötelezettséget. A szabálytalanságra a fejlesztési ügynökség többször is felhívta az önkormányzat figyelmét, de az a mai napig nem oldotta meg a helyzetet.
  Ha az unió a támogatást véglegesen visszavonja, akkor az évente ötmilliárd forintból gazdálkodó önkormányzat a fürdő építése miatt lehetetlen helyzetbe kerül. A közigazgatási miniszter szerint ebben az esetben a felelősöket is meg kell nevezni. Navracsics Tibor leszögezte: ,,további eljárást igényel, ki a felelős, és hogyan fordulhatott elő, hogy az uniós szabályokat megszegve használtak uniós forrásokat".
  Amennyiben a helyzetet mégis sikerül rendezni, akkor az önrész után járó évi 300 millió forintos kamatot a makói adófizetőkkel fogják megfizettetni.

  (hírTV)

  ***************

  Jó estét Polgármester Úr!

  Legyen szíves az alkúrt (MSZP-s szóhasználat) vegye a kalapját,
  és adja át a terepet 16 év után tiszteségesebb embereknek.

  Köszönöm.

  Ön után végre elindulhat a fejlődés!
  .”
 • 22. citrom01 2010. szeptember 16. 20:27
  „Ki a felelős Buzás ,vagy Andrea ? Vagy lehet cinkosok??? Most deritsétek kí !!!!!!!!”
 • 21. pisces 2010. szeptember 16. 14:05
  „Mindenesetre azt a versenytársak döntik el, kedves polgármester uram, hogy miből lesz kampánytéma! Ez olyan, hogy a másik fél ne induljon, illetve senki sem, mert akkor nagy valószínűséggel nyerni tudok! Hát, igen így is lehet, de nem ajánlott! Tudja pártján belül nagy gond, hogy nem kommunikálnak egymással valószínű, mert, akkor egy ekkora pofonba nem szaladnak bele! Ugyanis más szocialisták vezette önkormányzatoknál ezt már eljátszották, pechükre. Hát igen, elég kemény sarat hagy utódjára, vagy másik lehetőség viszi magával a terhét tvább ami igencsak emberpróbáló! Na, százszónak is egy a vége Makó keressen magának egy az ügyben érintetlen polgármestert, akinek lesz erkölcsi alapja szembenézni a választókkal és a problémával!”
 • 20. scott1 2010. szeptember 16. 12:00
  „Leírom hát még egyszer:
  11!
  Felesleges kitiltatnod a fórumról mivel - már hónapok óta semmilyen bért, juttatást nem kapok és már csak azt éljük fel amink még van - eljutottam odáig, hogy az első konkrét állásajánlatra lelépek a városból, és nemcsak a fórumotokról...
  Ez a válasz volt uszító, azért törölték? A 11. hozzászólás pedig nem???”
 • 19. kergezerge 2010. szeptember 16. 10:57
  „Kedves Mindenki, Kedves Képviselő Asszony!
  Kérdésem lenne a fürdőt aláaknázókhoz. Mivel lenne jobb, ha most leállna az építkezés? Mennyibe kerülne egy újra gondolása a fürdőberuházásnak? Támogatna-e az Európai Unió egy bizonytalanná váló építkezést? A már befektetett pénzek, hogyan térülnének meg? Mennyibe kerülne mindent felrúgni csak azért, mert nem FIDESZ-es ötlet volt?
  Valami elkezdődött, s lehet, hogy nem tökéletes, lehet, hogy vannak mellébeszélések, de ez okot ad arra, hogy egy vagy több évig egy romos főtere legyen a városnak. Folytatódnia kell a munkáknak, hiszen nem katasztrófa turistákat akarunk itt látni, akik jót röhögnek rajtunk....”
 • 18. Pupets 2010. szeptember 16. 09:03
  „Szeptember 6-án a DARFÜ a projekttel kapcsolatos jelentésünket rendben találta. Ehhez képest szeptember 7-i dátummal valóban küldött egy levelet, amelyben a tagi kölcsönre kérdez rá, de meg fogjuk találni azt a megoldást, ami a DARFÜ-nek is megfelel. Érdekes ez a két mondat! Pénz, Pénz, Pénz!!!! Mindent meg lehet oldani!”
 • 17. kergezerge 2010. szeptember 16. 08:44
  „dédi8 neked is kellene egy kis segítség, vagy te szeretsz "szemétdombon" élni?”
 • 16. scott1 2010. szeptember 16. 07:24
  „kgb696!
  Szerintem felesleges a személyeskedés irányába terelni a hozzászólásokat, én jobban örülnék annak, ha a hozzászólásomra reagálnátok, mármint egyáltalán ha hozzászólok, mert ehhez a cikkhez hozzá se szólnék, ha nem lennék folyamatosan megemlítve! De nincs harag, éppen ezért, nem is kívánnék Neked és családodnak annyi boldogságot és egészséget amennyi valóságtartama van a hozzászólásodnak... :)”
 • 15. ja 2010. szeptember 15. 20:24
  „Andrea hiányzik nekünk?Szerintem nem,vagy ő is a zsebeit akarja megtömni?Nincs még neki elég!!!
  Péter már ugy is televan,neki már memkell.
  Vajon az jó a városnak ha a fürdő le áll?Mert igy nem ér semmit,és használhatatlan.De lehet,hogy a romhalmaz valakinek tetszik.”
 • 14. Tony_Soprano 2010. szeptember 15. 19:53
  „Két polgármester együtt vacsorázik...
  Péter elcsodálkozik, hogy István, a vendéglátó polgármester hozzá képest
  meg van zsírosodva, mint egy jó hízó.
  Ezért meg is kérdezi, hogy hogy tett szert ilyen szép kis vagyonra.
  Pisti fogta magát, kivitte a havert a teraszra, majd rámutatott a város
  új fürdőjére ,s széles mosollyal azt mondta
  - Látod a fürdőt? Kérlek szépen annak az 25%-át tettem zsebre.
  2 hét múlva ugyanaz a szitu, csak most Péter a házigazda.
  Már Ő is 1 picit megtollasodva.
  Felszolgálják a vacsorát gyönyörű, félmeztelen lányok, halk élő zene az
  asztal mögött, meg minden a mi kell ahhoz, hogy az ember nagyon jól érezze magát.
  Istvánunk elcsodálkozik, hogy 2 hét alatt Péter feltört, mint a talajvíz,
  így hát meg is kérdezi, hogy honnan van annyi pénze.
  Péter kiviszi a vendégét a 3. emeleti teraszra, majd rámutat a városra
  - Csatornázási építkezést látod?
  Pista: - Milyen építkezést !?
  Péter fülig érő vigyorral: - 100%.”
 • 13. Tony_Soprano 2010. szeptember 15. 17:53
  „T Ungarn
  Teljesen igazad van, azért van kivétel is engem momentán csak az emberek sorsa érdekel, nekem semmi érdekeltségem itt remélem nem is lesz.”
 • 12. Ungarn 2010. szeptember 15. 17:28
  „Sajnálom,hogy szeretett szülővárosom a mocskos politika martalékává válik.Soha nem lesz egység,soha nem lesz összefogás,mert ez Makó.Itt mindenki,kivétel nélkül a maga pecsenyéjét sütögeti.Csak van időnként akié odakozmál.”
 • 11. maggyarok 2010. szeptember 15. 17:03
  „Jó nekünk Buzás nem kell más ővele jó a kapcsolatunk mindent elintéz nekünk, aki mást akar az nem ezen a világon él. Az ilyen Tony és scott1 et meg ki kell tiltani a fórumról.”
 • 10. correct 2010. szeptember 15. 13:07
  „Ja, minden szabályos!
  Persze.
  A Kelemen -ház építése is szabályos volt ugye???
  Gazemberségből már elegem van,és azt hiszem nem csak nekem!”
 • 9. andreasz 2010. szeptember 15. 13:01
  „Nem tudom mi az igaz a "vádból". Ha igaz jogos,ha nem ... Kabátügyet mindenből lehet csinálni,de aztán lehetetlen levetni.”
 • 8. mugri 2010. szeptember 15. 12:48
  „Igazzaz, hoggya fiddessz makkónn éggy zőccségösskoffátt inndíttt? he-he:)))))”
 • 7. Tony_Soprano 2010. szeptember 15. 12:28
  „Ma kaptam a szigorúan titkos e-maol címemre egy levelet hogy kussolnom kéne mert külömben irgum burgum stb.......
  Én meg üzenem!
  Ha városom szeretem, Tony patrióta,
  Ha országom szeretem, egy mocskos fasiszta,
  Amíg ezt nem érted, ne csodálkozz azon,
  Hogy elvesz mindent pár öltönyös fazon,
  Ti hagytátok őket, mikor kamasz voltam,
  De ahogy felnőttem, rögtön beszóltam,
  Fáj ez a vakság mi uralja Makói népem,
  Próbáltam bárhogy, minek mondjam szépen,
  Ha nem teszek bazdmeget ebbe az írásba,
  Akkor is törlik, mert ez a Tony írása,

  Bármit is írjanak, mondjanak rólam,
  Az igazság ott van a Mónika showban,
  Homályban élni kényelmes és finom,
  Tony apró egér előttem egy piton,
  Nem iszkolok el, csak a szemébe nézek,
  Látja rajtam, hogy tőle sem félek.”
 • 6. asdiob 2010. szeptember 15. 12:23
  „Buzás Úr!

  Ha a fürdővel minden rendben van, akkor megnyugodtam. De azért a következő kérdések továbbra is foglalkozttanak:
  - kötvénykibocsátás kapcsán a nyakunkba zuhant árfolyamveszteség...
  - M43-as átadás és 43-as főút teljes felújítása
  - munkahely teremtés
  - stb

  És ha a fürdő nem lehet a kampány része, akkor az új svájci befektető miért kellett, hogy azzá váljon? Ráadásul még az is nagyon képlékeny. Lehet, hogy semmi sem lesz belőle (mint ahogy az ALDI-ból sem lett).

  Miért nem rendez Ön egy olyan lakossági fórumot, ahol ilyen és ehhez hasonló kérdéseket lehetne feltenni Önnek és lehetne lehetőségünk vitázni (politika mentesen). Ui véleményem szerint az Ön cselekedeteire városi szinten nem jellemző annyira a pártpolitikai kiállás. A vezetési elvekről és a gazdasági intézkedésekről politika nélkül is lehet vélemény alkotni.
  Radagja meg az alkalmat és adjon lehetőséget a lakosságnak.”
 • 5. mackósajt 2010. szeptember 15. 11:19
  „A két Tamás alávágott ennek az öntelt. zsarnok Buzásnak! Egyébként Mágorinéval sem lesz jobb a városnak!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. világháborús gránátot találtak Makón

II. világháborús ugrógránátot találtak kedden, a kora délutáni órákban Makón, a Vásárhelyi utcában - tudta meg a delmagyar.hu. Tovább olvasom