Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Buzás Péter: Álljunk meg egy Polgári Szóra

Továbbra sem kíván a nyilvánosság elé állni az a férfi, aki feljelentést tett a rendőrségen a Polgári Szó című makói kiadvány miatt. Mint megírtuk, a lap föltételezett készítői – Martonosi György fideszes képviselő munkatársai – ellen nyomozás indult. Buzás Péter polgármester viszont most elmondta véleményét a Polgári Szó állításaival, s a kertészetének megítélt állami támogatással kapcsolatban.
Mint megírtuk, sajtórendészeti vétség gyanúja miatt indult rendőrségi eljárás a napokban Martonosi György makói fideszes honatya személyi titkára, illetve kampányfőnöke ellen a Polgári szó című kiadvány miatt. Az ellenzéki képviselő szerint rendőrállami módszereket idéz, hogy munkatársai ellen – eddig példátlan módon – megfélemlítő eljárás indul egy olyan röplap miatt, amelynek állításait egyébként senki sem cáfolta.

A rendőrség szerint ezzel szemben állampolgári bejelentésre indult nyomozásról van szó, amiatt, hogy sajtóterméknek minősülő terméket adtak ki előzetes bejelentés nélkül, és ezzel megsértették a vonatkozó jogszabályokat. M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap délután lapunknak azt mondta: a nyomozás folyik, érdemi fejlemény egyelőre még nincs. Ismét megkerestük azt a helyi jobboldali politikust is, aki a bejelentést megtette, ám ő továbbra sem hajlandó felfedni kilétét, illetve nyilatkozni – mint fogalmazott, nem szeretné a nyomozást ezzel megnehezíteni. Az illetőről egyébként azt is megtudtuk, hogy tagja a Fidesz helyi szervezetének – igaz, nemrégiben fegyelmi eljárás folyt ellene.

Megszólalt a Polgári Szó ügyében tegnap a város első embere, Buzás Péter is, akit a kiadvány személyében is megtámadott. A polgármester sajtótájékoztatóján megismételte, amit lapunknak az MSZP helyi szervezetének elnöke, Molnár László mondott, nevezetesen, hogy nincs közük a feljelentéshez – továbbá, hogy úgy gondolja, miután a jelek szerint a bejelentés a jobboldal köreiből érkezett a rendőrségre, Martonosi György nincs könnyű helyzetben. Azt is elmondta, hogy megdöbbent a lap hangvételén, és hogy a cikkek névtelen szerzői egyebek között olyan ügyeket támadtak meg – például a szennyvízcsatorna-beruházást, illetve három templom felújítását önkormányzati részvétellel –, amelyeket a képviselő-testületben a jobb- és a baloldal konszenzusa övezett.

A lapban a talán leghangsúlyosabb cikk Buzás Pétert támadja amiatt, hogy feleségével közös vállalkozása, a virágkertészettel foglalkozó Maros Fleur Kft. kilencvenmillió forintos állami támogatást kapott egy pályázaton. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy családjának kiegészítő jövedelme régóta a kertészetből származik, sőt amikor 1990-től 94-ig visszavonult a közigazgatásból, ez jelentette egyetlen megélhetési forrásukat. Tekintve, hogy előbb-utóbb megtörténhet, nem indul újra a polgármesteri tisztségért, vagy esetleg nem választják újra, ezt a felesége által irányított vállalkozást nem szándékoznak feladni. Ami pedig magát a támogatást illeti: mint minden más hasonló cég, ők is éltek a lehetőséggel, hiszen a talpon maradáshoz folyamatos fejlesztésre van szükségük, lévén gazdaságuk csupán másfél hektáros, az optimális üzemméret viszont két és fél lenne. Hozzátette: a kilencvenmilliós támogatást egy összesen bruttó 230 milliós beruházáshoz kapták, azaz jelentős összegű hitelt is fel kellett vennie, ráadásul a fejlesztés egyben munkahelyteremtést is jelent.

A polgármester elmondta: nem csodálkozik azon, hogy kampányidőszakban személyét, családját is támadás éri, ugyanakkor aggódik a durva hangnem miatt. Emlékeztetett rá: négy évvel ezelőtt ez oda vezetett, hogy telefonon életveszélyes fenyegetést kapott családja, és ezt éppen tizenéves lánya hallgatta végig. Buzás Péter úgy vélte, szerinte a kampányban inkább abban kellene vetélkedniük az ellentétes oldalon állóknak, ki milyen programot, jövőképet tud nyújtani a makóiaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Löbauban mutatkozik be Makó

Német testvérvárosában, Löbauban mutatkozik be most egy különleges kiállítás keretében Makó. A… Tovább olvasom