Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Buzás Péter: most még öröm Makó polgármesterének lenni

Makó - Mélyült a válság, de végre eljutott Makóig az autópálya, elkezdte építeni üzemét a svájci Givaudan, elindult a csatornázás, termálkutakat fúrnak, kész a fürdő: ez 2011 mérlege Makón. A város polgármestere mégis az utóbbi évek legszomorúbb köszöntőjét mondta az újévi koncert elején.
Tavaly a Makói Általános Iskola 124 diákja szerepelt országos tanulmányi versenyeken az első hatban. 184 díjat hoztak el, páran több tantárgyból is jók. 224 kitűnő tanulója van az intézménynek, de a felzárkóztatásban is eredményes. Ezt említi elsőként Buzás Péter makói polgármester, amikor arról van szó, milyen tavalyi teljesítményekre lehet büszke a város. Meggyőződése, ehhez az kellett, hogy amikor 15 éve a csökkenő gyereklétszám miatt elkezdte átalakítani iskolarendszerét a város, a megtakarított pénzt mindig az oktatásra fordították. A körülményekkel is törődtek, tavaly befejeződött a Kálvin-iskolaépület fölújítása. 2011 ezzel együtt a korábban megszervezett beruházások éve volt: befejeződött az M43-as építése Makóig, mellette, az ipari parkban megnyitott a török húsüzem, építkezik a svájci Givaudan. A városban elkezdődött a szennyvízcsatornázás, átadták a bölcsődét, termálkutakat fúrnak, olcsóbbá téve a távfűtést, január 20-án avatják a fürdőt.

– Ez jórészt az uniós pályázatoknak köszönhető, az országban 15–20 ezer milliárd forint épül be, a mi térségünkbe pedig az elmúlt években közel 30 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezett; ez az időszak hasonlít a XIX. és XX. század fordulójához – mondja a polgármester. – Ezt az összes bajunk ellenére látni kell. A város és a térség jól használta ki mozgásterét és a versenyhelyzetet, a Dél-Alföldön az egy főre jutó pályázati pénzek tekintetében a mi kistérségünk győzött. Ehhez profi csapat kellett, amely tisztán és nagyobb hibák nélkül dolgozik a polgármesteri hivatalban, intézményeikben, cégeinknél. A fürdő a műszaki ellenőr cég szerint Makovecz Imre legjobban sikerült épülete, és ha jól működtetjük, meghonosítja a turizmust, ami új munkahelyeket jelent, miközben a makóiak a Makó-kártya révén fél áron léphetnek be. Pénteken panziót avatunk, és a január 20-i hétvégére minden szálláshely foglalt Makón. Ma délután pedig újabb befektetővel tárgyalok.

Buzás Péter szerint nagyon sok a bizonytalanság a jövőnkkel kapcsolatban. Fotó: Frank Yvette
Buzás Péter szerint nagyon sok a bizonytalanság a jövőnkkel kapcsolatban. Fotó: Frank Yvette

A polgármester az újévi koncert résztvevői szerint mégis az utóbbi évek legpesszimistább köszöntőjét mondta.

– Egy olyan polgármestertől, aki a választáson sokkal több szavazatot kapott, mint a pártja, azt várják el a választói, hogy működjön együtt a kormánnyal, ne politizáljon. Én ennek megfelelően dolgozom – reagál a felvetésre Buzás. – Csak nagyon sok a bizonytalanság a jövőnkkel kapcsolatban. Úgy fest, hogy ha elviszi az iskolát az állam, a bölcsőde, az óvodák és a szociális ellátás, városellátó munka marad nekünk, és majd valamennyi pénz fejlesztésre. A parlamenti többség egy sor új törvényt alkotott, szabályok tömkelege változik egyszerre, és a megspórolt pénz egy részét kiveszik az átalakított rendszerekből. A válság hatása fölnagyítja az esetleges hibákat. Most még öröm és kihívás Makó polgármesterének lenni, de ha minden úgy valósul meg, ahogyan látjuk, a városi önkormányzat mozgástere alig lesz nagyobb, mint a megyéé – ami, ugye tudjuk, a nullához gravitál. Ez a bajom.

Olvasóink írták

 • 17. mur 2012. január 17. 09:21
  „A kérdéseiket miért nem a városházán teszik fel a polgármesternek, szerintem ott hamarább kapnának választ!Mondjuk a nyilvános üléseken!”
 • 16. barátfüle 2012. január 15. 15:52
  „Meghatódtam a város fejlődését felvázoló cikken. Tény, ami tény, ezek a beruházások megépültek. A kérdés az, hogy milyen áron és milyen perspektívával?
  Arról ugyanis, hogy mi volt az ára ennek ritkán születik cikk és ha születik is, abból nem derül ki semmi. Folytatnám a kérdések feltételét:
  - Mi van a 2,5 milliárd CHF alapú kötvény kibocsátással? Mennyi pénzt kell visszafizetnünk ma?
  - Tudjuk, hogy ezt a projektek önrészére fordították. Melyikre mennyit?
  - A 3,5 milliárdos fürdő mennyibe kerül? Ebből mennyi az EU-s támogatás? Milyen lett a támogatási intenzitás? Információim szerint bőven 40 % alatt maradt.
  - Mit hagytak el az első körben az 5-6 milliárdos ajánlatokhoz képest? Ez az oka annak, hogy most meglehetősen unalmas, ingerszegény környezet fogadja a látogatót. Elég gyorsan rá lehet unni a belső tér adta szokatlan, érdekes, rendhagyó, kiemelkedő építészetet bemutató tereken. Igazi szolgáltatások kellenek bele, mert az első látogatás után ez nem ingerel a visszatérésre.
  - A hitelek visszafizetése mikor kezdődött, vagy fog kezdődni? Mi marad a következő generációra a fejlesztési pénzekből, vagy nekik már csak az adósság törlesztése marad?
  - Mikor és mennyi pénzt terveztek az épületek felújítására, karbantartására? A hagymaház, a sportcsarnok már piszkos, kopott sok helyen. Vagy ezeket is hagyjuk leromlani, mint a többi önkormányzati létesítményt?
  - Az épületekben lévő szolgáltatások mikor lesznek betöltve? Ki veszi ki azokat úgy megkötött öt évre, hogy még nincs semmi mérhető forgalom, amire egy vállalkozás alapozni tudna?
  - Ha ez megéri egy vállalkozásnak, akkor erre miért nem lehet önkormányzati céget alapítani? Ha nem éri meg, akkor miért gondolják, hogy lesz erre a csődöt kockáztató próbálkozó, aki azután teljesen kivetkőztetve, becsődölve feladja néhány hónap után? Kinek lesz ez jó? Nem tanultak a korona étterem eddigi példáján?
  - Ha nem lesz támogatás kiírás, akkor nem lesz KORONA szálló? Ha nem lesz szálloda befektető, akkor a fürdő marad szállás és éttermi szolgáltatási támogatás nélkül? Ebben az esetben lehet-e megtérülő a fürdő beruházás?
  - Mikor fordítanak a meglévő önkormányzati vagyonra? A csipkesori boltok csak fizetnek, de vissza semmit sem kapnak a tulajdonostól! Vajon ez az igénytelen látvány is vonzani fogja a turistákat?”
 • 15. Asti 2012. január 14. 17:27
  „Kedves asdiob!
  Hálás lennék, ha egy kicsit bővebben fejtené ki a kérdéseinek a hátterét, mert nem igazán értem. Értelmetlen és buta kérdések, de az első kettőről megvan a véleményem.
  Azért sem értem, mert jelenleg nincs korlátozva az, hogy hány cikluson keresztül lehet valaki polgármester. Ez a kérdés a választásokon dől el, és 2004-től kezdve eddig 5 alkalommal választották meg a város polgármesterének. Valószínűleg azért választották meg ennyi alkalommal, mert betartja az ígéreteit, és folyamatosan fejlődik Makó. Ha nem így lenne biztosan nem választották volna meg az emberek! Véleményem szerint rosszul tette fel a második kérdést. Az elmúlt 18 hónap bebizonyította, hogy Makó város országgyűlési képviselője nem a választókörzetében élő emberek jelentés részének az érdekeit képviseli a parlamentben, hanem a kormánypártok politikai akaratának megfelelően szavazott a törvényekről. Talán ennek is köszönhető, hogy az alaptörvénnyel és a hozzá kapcsolható sarkalatos törvényekkel felszámolták a jogállamot, megszüntették a Köztársaságot, a Bíróságok függetlenségét, lenyúlták a magánnyugdíj vagyont, az ország az unortodox gazdaságpolitika eredményeként az államcsőd felé halad, de nem zavarja őket a 320 Ft-os euró, és a 420 Ft-os benzin ár sem. Az, hogy ezeknek milyen hatása van az emberekre, a családokra, az számukra mellékes. A kormány és az országgyűlés hathatós munkája alapján az emberek 86 %-a látja úgy, hogy rossz irányban mennek a dolgok hazánkban. Ennél fogva azt gondolom, hogy a kérdés helyesen az, hogy milyen a viszonya Mágori Józsefnénak Makó város polgármesterével? Meg merem kockáztatni azt, hogy Búzás Péter sokkal nagyobb támogatottsággal, és kedvezőbb megítéléssel rendelkezik mint Mágori Józsefné...”
 • 14. scott1 2012. január 14. 10:37
  „2kedő!
  Akkor az MR1-t ezután csak a juhok fogják érteni, ha csak nem abból indulunk ki, hogy a negatív reklám is reklám és az számít, hogy beszéljenek rólunk. A város marketinggel szemben egy teljesen más arcáráról került bemutatásra a város, mindenesetre reméljük, hogy 10 óra után nem sokan hallgatták a rádiót!”
 • 13. 2kedő 2012. január 13. 18:58
  „Ja! Apartman-házat avattak!! Reméljük egyre több takaros kis apartmanok lesznek!”
 • 12. 2kedő 2012. január 13. 18:56
  „10:hajosinas
  ÉN is így gondolom! És aki a városa ellen, a fürdő ellen írogat nagyon megfontolt, okos kritikákat (magyarul gyalázza!),
  az maradjon a birkabégetésnél, és lehet ,hogy sárgaságban fog meghalni! Sokan mondják erre a gyönyörű épületre, hogy egy baja van, hogy Makón van!!Befog bizonyosodni a jövőben, hogy ITT van a legjobb helyen, s további fejlődésre "kötelezi" a várost! Mindenféle pártoktól, politikusoktól független!!!”
 • 11. imre57 2012. január 13. 11:09
  „Hajósinas! Ez tényközlés volt,az a rossz aki rosszra gondol.”
 • 10. hajosinas 2012. január 13. 06:13
  „Úgy gondolom,hogy teljesen mindegy mely kormány regnálása idején pályázott bárki.A lényeg,hogy nyert.Persze a dolog így egy picit sántít,mert azt azért hozzáteszem kérdésként, hányan pályáztak még rajta kívül ?Mert ugye ez így lenne korrekt hogy tisztán lássunk.De hangsúlyozom, nem ez a lényeg e kérdésben.Szerintem a lényeg,hogy valaki pályázott. nyert,megvalósított és munkahelyet teremtett ezáltal itt a városban.Azt hiszem, ez a lényege ennek a dolognak.Egyébként lehet próbálkozni mindenkinek a vendéglátás területén,senkit nem akadályoz senki.De tudomásom szerint, nem tolonganak a vállalkozók.Lehet,hogy másfajta szemüveget kellene felvenni, hogy az új kihívásokat,lehetőségeket látni lehessen a világban, többek között itt a mi kis városunkban is ?”
 • 9. imre57 2012. január 12. 21:34
  „Pénteken panzió avatás!Az adócsoport vezetője még az előző kormány regnálása alatt pályázott és nyert,aminek az eredményét pénteken adják át.”
 • 8. sziporka67 2012. január 12. 20:44
  „5. Csaby83 2012.01.12. 13:49 !
  Drága Csaby83! Értelek, és én se "ilyen-olyan panziókereső oldalakon" keresek szállást. A történettel csak az a gond, hogy ennek a szálláskereső oldalnak a hirdetése a mi fürdőnk honlapján csillog-villog. Sőt azt ígéri, ha az oldalukon foglalunk szállást MAKÓRA, akkor 10% kedvezményt kap a kedves vendég a fürdőbelépő árából. Érted már mi a gond?”
 • 7. 2kedő 2012. január 12. 17:12
  „Mindenképpen a szálláslehetőség kulcskérdés itta városban!De még mindig az a gondolkodás, hogy valaki vagy valakik megoldják az elavult! Lásd Gyulán, ott is "nulláról" kezdték a lakosok, elöször egy szobát adtak ki, aztán szépen fejlesztettéka "birodalmukat"!Jobban megéri a vendégfogadás, mint az albérlet, mivel a szobákért napi 3-4 ezer forintot is el lehet kérni!”
 • 6. Francois 2012. január 12. 15:33
  „Ejnye, de rossz májúak vagytok:D Én is szeretnék polgármester lenni és még boldog is lennék!
  T:asdiob 2012.01.12. 09:10
  Buzás Péternél jobb polgármester nem létezik és nem is lesz . Olyan nekünk mint Chak Norris:D”
 • 5. Csaby83 2012. január 12. 13:49
  „Az is olvasható, hogy új panzió megnyitója lesz a városban. Mondjuk én nem ilyen-olyan panziókereső oldalakon keresek szállást magamnak, még ez eszembe sem jutott soha. Hanem rámegyek a város honlapjára és ott a szállás linkre kattintva nézem meg a helyi lehetőségeket. Ha nem találom elégnek az infót, akkor beírom pl: Google ban, hogy - szálláshelyek Eger és lead egy csomó infót! Makónál is leadja ami csak van! Ezen én nem problémázom! Ez mind-mind csak találékonyság kérdése! Szerintem ha valaki szálláshelyet keres Makón, az úgyis megtalálja őket a neten. Bízom benne, hogy a jelenlegi Panzióállományunk még bővülni fog, nemcsak ezzel az eggyel. Sok sikert kívánok azoknak az embereknek, akik Szálláshelyek létrehozásában gondolkodnak ebben a városban. Sok sikert kívánok a polgármesteri munkában is!”
 • 4. szilencium 2012. január 12. 11:43
  „3. sziporka67 2012.01.12. 09:24,kommentjéhez hasonlóan látom a helyzetet,de mélyebb gondolatok mentén,lehet,hogy pont ez a hiány hoz majd újabb befektetőt!Ha látnak fantáziát a fürdőkultúrában,ami nem a szendvicsevő rétegben merül ki,akkor biztosan kialakítanak majd valahol szállodát.Ez a fürdő nem a makóiaknak épült!Ez a fürdő a hosszú hétvégés "velnesz" imádóké és a külhoni vendégeké!Nincs mese ennek alá kell rendelni magunkat!”
 • 3. sziporka67 2012. január 12. 09:24
  „A fürdővel kapcsolatban talán arra is oda kellene figyelni, hogy a honlapon szereplő egyik legnagyobb szálláskereső oldal hirdetésére kattintva ne a következőt találja a kedves leendő fürdőlátogató az ország másik részéről:
  " Nem található szálláshely a keresett városban: Makó"
  Ezek után a 30 kilométeres körzetből felajánlja Kiszombort(1), Kübekházát (1) és Hódmezővásárhelyt (10). Ha én mondjuk Zalaegerszegről szeretnék eljönni és megnézni a "Fürdők fürdőjét", hát lehet, hogy nem indulok el! Azt hiszem ez egy kicsit égő a nagy hírverésre! Vagy csak én látom így?
  Jelzem ezt nem negatív hozzászólásnak szánom, én is nagyon várom már a nyitást.”
 • 2. asdiob 2012. január 12. 09:10
  „Polgármester Úr!

  Soha nem kérdezik meg Öntől újságírók, de én most itt felteszem Önnek, hátha valamely fórumon válaszol rá:
  1. Meddig kíván indulni a polgármesteri címért?
  2. Milyen a viszonya a város országgyűlési képviselőjével, Mágori Józsefnével?
  3. Milyen a szerepe most az MSZP-n belül? A lánya rendszeresen a Demokratikus Koalíció megnyilatkozásait lájkolja az egyik internetes közösségi portálon. Ön is inkább a DK oldalán áll? Ha 2014-ben indul, akkor azt milyen színekben teszi?
  4. Munkálkodik e már azon, hogy az Ön vezetési elképzelseit valakinek (Ön által "felenevelt" utódjának) átadja? Azaz nevel e maga helyett utódot? Ki az, aki Ön szerint méltó Makó város polgármesteri székére?

  Köszönöm válaszát.”
 • 1. pog 2012. január 12. 09:03
  „Talán olyat tud a polgármesterünk a jövőre nézve, amit mi nem is sejtünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomot, csatornát akarnak

Makó és környéke - Mit remél a polgármester 2012-től? – kérdeztük három Makó térségi faluban. Tovább olvasom