Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Cigány gyerekeket korrepetálnak Makón

Hátrányos helyzetű, zömmel cigány származású makói gyerekek iskolai felkészülését segíti Nagy Róbertné Lakatos Júlia, aki saját lakásán egy tanodát alakít ki. A fiatal makói nő elmondta: családja 200 négyzetméteren tud élni azt követően is, hogy kialakítanak két tantermet és egy vizesblokkot a házban. A napközi otthonos intézmény működtetéséhez húszmillió forintot nyertek.
Nagy Róbertné Lakatos Júlia húszmilliót nyert pályázaton a tanoda kialakítására. Fotó: Illyés Szabolcs
A Csanád vezér téren lévő, saját tulajdonú magánházában alakít ki tanodát hátrányos helyzetű, zömmel cigány gyerekek korrepetálására a makói Nagy Róbertné Lakatos Júlia, aki az intézmény működtetéséért is felel. Szervezetük, a Maros Menti Cigányok Integrációját Segítők Szövetsége (Macisz) egy, az oktatási tárcához benyújtott pályázaton 20 millió forintot nyert a tanoda megvalósítására.

– A makói cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjeként részt vehettem egy tanfolyamon. Ennek kapcsán lehetőségem nyílt arra, hogy végezzek egy alapos oktatásszociológiai felmérést, végigjártam majdnem az összes honvédi cigánycsaládot, így kiderült: nagyon sok hátrányos helyzetű makói gyerek életpályáját töri ketté, hogy nincs lehetőségük részt venni az iskolán kívüli korrepetáló, felkészítő órákon. Szervezetünk révén így nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen tudtuk: több tucatnyi makói gyerek életminősége múlhat egy jól működő tanoda kialakításán. Végül sikerült pénzt nyernünk a projektre, és ha a kifizetések is a terveknek megfelelően alakulnak, két-három héten belül megkezdődhet a napközi otthonnal kiegészített korrepetációs oktatás – summázta a projekt vezetője, Nagy Róbertné Lakatos Júlia.

Összesen negyven felső tagozatos általános iskolás okítására, nevelésére nyílik lehetőség. A létszám már csaknem betelt, zömmel cigány származású gyerekek jelentkeztek a tanodába. Minden diákkal szerződést kötnek, ennek értelmében a nebulók kötelesek minden tanítási napon a napköziben maradni, amíg a 3-as átlagot meg nem haladja tanulmányi eredményük. Aki ennél jobban teljesít, szabadon látogathatja a matek és a nyelv-, valamint a fizika- és történelemórákat. Persze nem csak kötelezettségekkel jár a szerződéses viszony, hiszen a tanoda diákjai a hét végén használhatják az intézmény tíz korszerű számítógépét és két kirándulás, valamint egy nyári táborozás is jár a kemény tanulás mellé.

– A minisztériumban hozzájárultak, hogy a lakásomban legyen a tanoda, hiszen egyébként nem tudnánk megfizetni a bérleti díjat. Szerencsére még azon túl, hogy kialakítunk két kisebb termet és egy vizesblokkot, a családomnak is marad 200 négyzetméter, így nem fog minket zavarni a munka. Velem és a napközis tanárral együtt két teljes állást biztosít a projekt, nyolc szaktanár pedig óradíj ellenében okíthat – foglalta össze Lakatos Júlia, aki még elmondta: amennyiben a terveknek megfelelően kifizetik a nyert összeget, akár két héten belül, de legkésőbb október elején megkezdheti működését a Maros Menti-tanoda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyér: egy jelölt

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az… Tovább olvasom