Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Csak a szegénységen nem segíthetnek

Makó - Rendezett körülmények között működik a tavaly felújított irodában a makói cigány kisebbségi önkormányzat – pótolták ugyanis a korábbi ciklusokban eltűnt felszereléseket. A stabil működésre árnyékot vet: idén egyetlen pályázatuk sem nyert, úgy érzik, szélmalomharcot vívnak.
A tavaly felújított irodában fennakadás nélkül működhet a makói cigány kisebbségi önkormányzat, ahol a korábbi ciklusokban komoly gondok adódtak, ugyanis rendszeresen eltűntek a munkavégzéshez elengedhetetlen felszerelések, eszközök – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Szegesné Dakó Ilona, az önkormányzat elnöke elmondta: a hiányzó tételeket pótolták, és szerény körülmények között, de hiánytalanul képesek ellátni feladatukat – már amit a lehetőségek engednek.

Szegesné Dakó Ilona: nem adjuk fel, továbbra is pályázni fogunk. Fotó: Illyés Szabolcs
Szegesné Dakó Ilona: nem adjuk fel, továbbra is pályázni fogunk. Fotó: Illyés Szabolcs

– Két év alatt tíz megyei és országos pályázatot írtunk, adtunk be, ugyan tavaly volt, amivel nyertünk, de idén minden próbálkozásunkat elutasították, pedig nem hiszem, hogy rosszabb ötletekkel álltunk elő, mint a többi, nyertes pályázó. Úgy érezzük, szélmalomharcot folytatunk, hiszen források nélkül semmit sem tehetünk – mondta az elnök, aki kiemelte: nyári tábort szerettek volna szervezni gyermekeknek, de még ehhez sem kaptak támogatást.

Egyre nagyobb nyomor

Évről évre nagyobb nyomorban élnek a többségében romák lakta Honvéd városrész legszegényebbjei – vallja a panaszokkal nap mint nap találkozó Szegesné Dakó Ilona, aki szerint rövid időn belül hatalmas problémát jelent majd Makón a szegénység. Nyitottak rá, hogy a városi önkormányzattal közösen dolgozzanak ki lépéseket a problémák enyhítésére.

Legrosszabbul annak a pályázatnak az elutasítása érte az önkormányzatot, aminek a keretében építőanyagot oszthattak volna szét azok között, akik lassan valóban életveszélyes körülmények közt kénytelenek lakni.

– Elképesztően súlyos problémákkal keresnek meg bennünket a nagy szegénységben élő makói cigánycsaládok, sokan szó szerint nyomorban élnek, van, akinek omladozik a háza is. Ennek a pályázati lehetőségnek a segítségével 1 millió forint értékben vásárolhattunk volna építőanyagot, amit a legrosszabb helyzetben lévők közt oszthattunk volna szét, így azonban mindez csak ígéret maradt. Rengetegen fordulnak hozzánk szorult anyagi helyzetükben, de sajnos nem sokat tehetünk, kulturális és hagyományőrző feladatok ellátását vállalhatjuk csak – mondta Szegesné.

Persze sikeres programokkal is büszkélkedhetnek: 2007-ben kulturális találkozót és zarándoklatot szervezhettek, illetve tolerancianapot tarthattak. Az idei sikertelenségek sem szegik kedvüket, az elnök megígérte: új ötletekkel pályáznak, és az uniós forrásokat is megcélozzák.

Olvasóink írták

 • 10. Lemba 2008. július 21. 18:22
  „Mindenkit tiszteljetek, az atyefiusagot szeressetek, az Istent feljetek; a kiralyt tiszteljetek. Rom. 13.7”
 • 9. egyszeru polgar 2008. július 20. 18:06
  „Fajdalmas, hogy az embereket szandekosan ugrasszak ossze "megtollasodott" politikusaink, hogy leplezzek takargatnivalojukat . Egyetertek azzal, hogy valojaban egyik part sem vallalja fel a szeles tarsadalom gondjait, csupan elvitazgatnak egymassal, neha szegyenletes stilusban. Az ossztarsadalmi erdek, a nep helyzetenek felemelese egyikuket sem erdekli igazan, hatalmi harcot folytatnak csupan. Az igert programokban kituzott celokkal egy-egy tarsadalmi reteget celoznak meg, melytol a szavazatokat varjak.
  Az orszag egy nagy csalad. Mindenkinek szerepe, feladata van a mukodeseben. Emberek, gondolkodjunk!”
 • 8. nem negró 2008. július 19. 15:40
  „Jaj de tudja mikor itthon sem volt!!! Sokáig!!!!”
 • 7. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. július 17. 22:15
  „Tisztelt ,,nem negró"

  Válaszolok a gondolataira.

  Ha az én kapumat nyitogatnák nap mint nap, akkor én is mérgelődnék, mint Ön.
  Ha az én gyerekemtől vennék el a pénzt, akkor én is mérgelődnék.
  Ha az én biciklimet vennék el, akkor én is mérgelődnék.

  Nézze.
  Én is voltam Honvédban.
  Akkor, amikor én arra jártam nem láttam minden 3. házban Suzukit.
  S mivel többször arra jártam, akkor ezek szerint nincs annyi.
  Elnézést, de ebben különböző véleményünk van, s próbáljunk evvel élni - barátságosan -.

  Abban sem érthetek egyet, hogy általánosít.
  Ismerek jó néhány romát, aki tisztességgel, becsülettel dolgozik és adót is fizet.
  Sőt olvastam gazdag romákról, akik egyébként ismertek - Makón is -, akik egyedül több adót fizethetnek az APEH-nak, mint pár száz, vagy ezer lakos. Ehhez mit szól?

  Biztosan igaza van abban, hogy vannak romák, akik nem szívesen dolgoznak. Magam is ismerek ilyeneket. De az is tény, hogy ismerek sok ,,nem romákat" akik szintén kerülik a munkát. Hát akkor?

  Ne essen abba a hibába, hogy általánosít!

  Irja:
  ,,
  Mi dolgozunk ,dolgozunk és dolgozunk ,ami azzal jár ,hogy adót fizetünk + többi járulék és ezek megkapják amit én befizetek és ha majd netán nekem kell akkor meg nincs rá keret ugye?
  ,,
  Ez egy általános országos gond.
  Szerintem a fő baj az, hogy 1-2´000 politikus és kapitalista nem hajlandó a saját érdekét a közösség érdeke alá emelni. Ennek issza a levét az ország, a nép, a lakosság, a magyarok, a nemzetiségek és a magyar romák is.
  Ezért nincs Kedves ,,nem negró" gazdasági fejlődés az országban.
  Ezért nincs politikai fejlődés sem.
  Engedje meg egy friss idézetet a Népszabadságból:
  http://www.nol.hu/cikk/499162/
  S ennek a cikknek a végét ide másolom:
  A rendszerváltozás egyik szereplőjeként hogyan látja: valóban ezt akarták?
  - Nem tagadom, hogy az én vízióm más volt. Azt gondoltam, olyan rendszer jön létre, amelyben minden párt az ország érdekeit tartja szem előtt. Ezzel szemben - nem önmagától persze - az országban a bosszúvágy szelleme uralkodik. A legfontosabb nemzeti sorskérdések megoldása is a pártpolitikai szempontok mögé szorult, és szinte esély sincs azok konszenzussal való kezelésére. Thomas Jefferson amerikai elnök 1801-ben azt nyilatkozta: "...állítsuk helyre a társadalmi érintkezésben azt a harmóniát és jóindulatot, amely nélkül sivár a szabadság, sőt maga az élet is". Ennél többet én sem mondhatok.

  Szóval nekem is ez a véleményem. S ez a cikk a Népszabadságban van.

  Ja igen: én párton kívüli vagyok, civil.
  Ez azt jelenti, hogy elsősorban magamnak tartozom elszámolással.

  Üdvözlöm”
 • 6. nem negró 2008. július 17. 14:52
  „Kedves Németh Pál! Értem én a maga gondját ,de hát akkor is így védené őket,ha a maga kapuját nyitogatnák nap mint nap,vagy a maga gyerekétől vennék el a cigány kölkök a pénzét?Nem kell ezeket védeni és pártfogolni tudja mindenki a saját életéért és sorsáért felelős!!!!!ŐK is dolgozhatnának csak nekik büdös a munka!!Az anyja nem arra tanítja ,hogy a vinni akarod az életben valamire akkor tanulj tanulj és tanulj,hanem lopj csalj hazudj!!!!!!Képzelje ellopta egy negró a bicajom utánnaeredtem erre ő a nagy sietségben elesett ,utolértem és a válsz a negrotól: nem én voltam !!!Hát akkor ki ????Mi dolgozunk ,dolgozunk és dolgozunk ,ami azzal jár ,hogy adót fizetünk + többi járulék és ezek megkapják amit én befizetek és ha majd netán nekem kell akkor meg nincs rá keret ugye? Különben is mit segítsünk rajtuk???Nézzen már szét honvédban ember!!!Minden 3-ik háznál vagy új suzuki,vagy renault,vagy pedig elektromoskerékpár!!!Tudja én dolgozom és nem érek rá pénzt keresni ,Ő nem dolgozik és pénzt keres !!!!!Na akkor ,hogy is van ez???”
 • 5. 4 2008. július 17. 08:30
  „Pali bácsi nem is maga lenne ha a fürdőberuházást nem említette volna meg ezen cikk kapcsán.”
 • 4. vki222 2008. július 16. 21:47
  „Igaz én nem vagyok (roma) ellenes,de sajnálatos módon egy némejik csak azért szüli a gyerekeket h ne kelljen dolgoznia mert kapja a családi pótlékot és a gyest...járulékokat,csak abba egyik sem gondol bele,hogy mi lesz azzal a gyerekkel ha nagyobb lesz,milyen példát fog követni...! Tisztelet a kivételnek de a (roma nők) 70%-a nem is akar el menni dolgozni és az a 30 %-ék akik meg el mennének azért nem tudnak mert a 70%- ból indulnak ki a munka adók...! Inkább lopnak,csalna csak hogy megéljenek valahogy,minthogy erőt vennének magukon és új életet kezdenének és munkát ...!
  vagy a házát apródonként javítgatná h ne dőljön rá...,jobb cselekedet lenne mint a törvény-telenség.”
 • 3. Thak Brother 2008. július 16. 21:45
  „exe!

  Nézd meg a mai mukis féle cikket. Hogyan néz ki a putri udvara???
  Akkor gondold el milyen lehet a ház...Brrr...Hogy enyhén fejezzem ki magamat...”
 • 2. exe 2008. július 16. 20:31
  „Omladozó házak"???Miért nem javítgatják???
  MINEK!!!
  Úgy is kapnak MÁSIKAT!!!(vagy már a 3.-kat)
  MILYEN JÓ,HOGY JÓ!!!”
 • 1. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. július 16. 09:34
  „Tisztelt Olvasók!

  Egyet lehet érteni a leirtakkal.

  Hiányolom azonban, hogy a cikk nagyon általánosan írja le a helyzetet.

  Honvédban valóban nagy az elégedetlenség.
  Pl. a Makói Önkormányzatnak már régen befizették a földút bebetonozására az összeget.
  Az önkormányzat zsebre rakta a szegények pénzét, de az utak maradtak a régiek.
  Becsapva érzik magukat a romák és az ott lakó "magyarok".
  (A romák is magyarok)
  Melyik utcákról van szó? Pl. Lendvai, Sarkantyú.
  Ez a Lendvai utca nem a"frakcióvezető nő utcája".
  Nem is tud erről, sőt, nem is akar.

  Másik gond a munkanélküliség.
  Makón mintegy 3´000 munkanélküli van hivatalosan és még egyszer ennyi nem hivatalos.
  A mintegy 6´000 munkanélküliek közül a romáknak a nehezebb.
  ,,A szegény (romát) még az ág is húzza."

  A romák nagy része nem hisz a ,,fürdő csodában".
  Azt sem hiszik el, hogy éppen ők fognak ott munkát kapni.
  Ma hány roma dolgozik a fürdőben?

  Mint tudjuk, a ,,Megvalósíthatósági tanulmányban" (180 oldalas, elolvastam)
  - amit a (bal) Makói Testület megszavazott - áll: a fürdő látogatóinak 15%-a családos.
  A családellen makói fürdőpolitika eredményeképpen a makói romák nem tudják megfizetni a családos fürdőlátogatást. Ezt is tudják a romák Makó-Honvéd városrészben.
  Mert Makón Honvédban egyetlen egy sincs, aki havonta kb. 1´500´000 keres, amiből bőven lehet éldegélni. S akkor még a több százmilliós vagyonról nem is beszéltünk.

  A lényeg az, hogy a magyar ,,magyar és roma ellenes" politika eredményeképpen rengeteg magyar és roma nyomorog Magyarországon. Nem is csoda, hiszen ők mondták:
  ,,négy évig nem csináltunk semmit,
  az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk,
  trükkök százait csináltuk,
  stb. stb."

  Az uralkodók és a nép közötti szakadék egyre csak mélyül, hatalmilag, szociálisan, anyagilag és egyéb területen.

  Ilyen egoista országos politika áldozata Makó város Honvéd része is, az ország többi hasonló részével egyetemben.

  Üdvözlettel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól járt, aki kenyérgabonát vetett

Makó - Búzaárrobbanásról cikkeznek a lapok, a tavalyihoz képest rendkívüli mennyiségű kenyérgabonát vágnak ezekben a napokban a földeken, a termés mennyisége megyénkben meghaladja az országos átlagot. Tovább olvasom