Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Csak jövőre dől el a fürdő sorsa - A Keviép a két ünnep között is épít

Makó - Idén már nem derül ki, megfelel-e a hatóság elvárásainak az új megoldás, amelyet a makói önkormányzat a fürdőépítés támogatására talált. Az építkezés ettől függetlenül a két ünnep között is folytatódik.

Szeptemberben adtuk hírül, hogy szabálytalansági vizsgálat indult a makói fürdő építése kapcsán. Egy ilyen eljárás normál esetben 45 napig tart. Az uniós támogatások felhasználását koordináló fejlesztési ügynökségnek azt kellett megnéznie, szabályos-e, hogy a makói önkormányzat – annak érdekében, hogy az áfát vissza tudja igényelni a teljes beruházás után – létrehozott egy fürdőfejlesztő kft.-t, amelynek átadja az építésre szánt 2 milliárdot, tagi kölcsönként. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség szerint az jogos, hogy a város vissza akarja igényelni az áfát a 3,6 milliárdos beruházás után, de erre más megoldást kell választani. Makó egyeztetett az ügynökséggel, a támogatásvizsgáló irodával, illetve a fürdőpályázatot készítő szakértőivel.

Makói képeslap, félkész fürdővel. A két ünnep között is dolgoznak rajta. Fotó: DM/DV

Makói képeslap, félkész fürdővel. A két ünnep között is dolgoznak rajta.
Fotó: DM/DV


Közben az uniós támogatás kifizetését is leállították. A képviselő-testület novemberben úgy döntött, hogy megváltoztatja a felállást, az önkormányzat lép a Makói Fürdőfejlesztő Kft. helyébe. A cégnek minimális szerepe marad a beruházásban, a pénzügyi finanszírozás visszakerül a városhoz. Az erről szóló dokumentációt Makó november végén elküldte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és most várja a választ, illetve a támogatás kifizetésének újraindítását. Buzás Péter polgármester kérdésünkre azt válaszolta, eddig semmilyen reakció nem jutott el hozzájuk. Várható, hogy csak jövőre dől el a beruházás sorsa.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen a vizsgálattal kapcsolatos érdeklődésünkre is január eleji választ ígértek.

Az építkezés nem szakadt félbe, és most, a két ünnep között is zajlik. A kivitelező, a Keviép kiszámolta, hogy ha abbahagyná, később pedig újrakezdené a munkát, az egész építkezés 1,5 milliárddal kerülne többe. Az építkezést irányító egyik mérnöktől, Gyetvai Attilától tudjuk, hogy ha nincs erős hóesés, nagy köd vagy eső, tudják végezni a munkájukat. Az A és B épület esetében sikerült tető alá hozni azokat a gépészeti, elektromos munkákat, amelyeket jobb fedett helyen végezni. A Makovecz Imre által tervezett fürdőnek 2011 nyarán elvileg el is kell készülnie.

Olvasóink írták

 • 16. viro 2010. december 31. 14:38
  „Az a baj,hogy itt olyanok is okoskodnak akiknek egy perc munkaviszonyuk sem volt!!!”
 • 15. makovaros 2010. december 31. 13:57
  „üdv! te csak ezt az egy mondatott tudod leírni? Demokrácia van még jogom van elmondani a véleményem. Az Alkotmányban is benne van (remélem az újban is benne lesz)! Véleménynyilvánítási jog”
 • 14. makovaros 2010. december 31. 13:16
  „Az iparőrzési vagy mit tom én milyen adójának az egyik felét fizeti algyőre a másikat meg Makóra De ezt testületin elmondták. Másik meg a 16%-os adó tényleg a szegényebbeket szivatták meg még a milliomosoknak sokkal több marad.”
 • 13. Tony_Soprano 2010. december 31. 12:13
  „Palacsinta 2010.12.31. 10:13 Buzás Petyus barátod mennyi adóval járult Makó költségvetéséhez?! Tudtommal a kommunális adón kívül egy fillérrel sem:D De azért kérdezd meg tőle , biztos ami biztos:) Hátha az én információm a sz@r és Peti bácsi Makó legnagyobb adófizetője :O Bár efelől nagy kételyeim vannak:D”
 • 12. Palacsinta 2010. december 31. 10:13
  „Még szerencse hogy Viktor az összes adót megszüntette.Mázli hogy az igazán jól keresők adózása szuper kedvező lett. Mi meg dögöljünk meg a nyolcvanezrünkkel,mert abból ugyan alig igényelsz vissza!”
 • 11. Palacsinta 2010. december 31. 10:09
  „Tehát ha ÁFA-f fizetek,akkor feketén dolgozhatok,dolgoztathatok kedvemre?”
 • 10. nagyi8 2010. december 31. 07:52
  „5. Palacsinta 2010.12.30. 18:14

  Hu-ban mindenki adózik!
  A 20-25%-os ÁFA érvényes a vízre, gázra, villanyra, élelmiszerre, étteremre, stb. stb.
  Benzinre, autóra, stb. stb.
  Televízióra, stb. stb.

  Ezeket elfelejtetted????? Vajon miért??? Csak nem????
  De.
  .”
 • 9. Penyákdűlő 2010. december 30. 21:52
  „Me van Tony?
  A termálvíz igenis jó. Kiszödte a csípős paprikát a szömemből, mög a mútkó is mikó beleestem a Marosba oszt sáros löttem, másnapra kiállt a zsába a lábambú. El is möntem röntgenyre, hogy mi ez, de nem tudtam fotót csinyáni, me azt mondták, hogy sugárzik az iszaptú a lábam. Azóta vagyok én ilyen sugárzó személiség, me tele vagyok nehézfémme, mint a makói szenvíz.
  A termál mög jó, mert még tán makóváros eszit is mőghozná egy-két perc a 95 fokos vízbe.”
 • 8. imre321 2010. december 30. 18:39
  „Nyereséges lesz a fürdő szobrot állítanak Buzásnak meg Andreának ki írják rájuk egy köpés 1 EURÓ sokan 4-5 öt is köpnek lesz haszon nyugi.”
 • 7. imre321 2010. december 30. 18:39
  „Nyereséges lesz a fürdő szobrot állítanak Buzásnak meg Andreának ki írják rájuk egy köpés 1 EURÓ sokan 4-5 öt is köpnek lesz haszon nyugi.”
 • 6. Tony_Soprano 2010. december 30. 18:17
  „Palacsinta 2010.12.30. 18:14 Képzeld én fizetek, sőt egyszer illegálisan vontak tőlünk!!!! Feljelentéssel is éltem a Közig Hivatalnál:)”
 • 5. Palacsinta 2010. december 30. 18:14
  „Érdekes hogy a hozzászólók között vannak akik a 0-val egyenlő adót fizetnek a közösbe,itt viszont a legnagyobb adózóként tüntetik fel magukat...”
 • 4. nagyi8 2010. december 30. 17:32
  „A fürdő 2008-ban nyereségesre lett deklarálva az akkori Megvalósíthatósági Tanulmány szerint.
  Azt szavazta meg a makói közgyűlés és indították el a projektet.

  2009-re már nem lehetett tagadni, hogy veszteséges lesz az új fürdő.
  Az újabb Megvalósíthatósági Tanulmány már mást közölt, mint egy évvel hamarabb.
  Ezt zárták el - jogellenesen - a lakosságtól. Nos, a hazug önkormányzat vesztett a Szegedi Bíróságon 2010-ben. A makói hazug baloldal - MSZP (volt MSZMP), volt SZDSZ - csak az érvényes bírósági ítéletre adta ki az iratokat. Mert a hazudás mélyen ül a makói vezetés lelkében, túl mélyen. Közel 6´000 makói írta alá a peticiót egy ,,sokkal olcsóbb makói fürdő" ügyében. A volt komcsikat nem érdekli ez.

  Buzás (MSZP) összefogott a Fidesszel, s a Mágoriné, Dr.Orbán Imre, Nagy-György J. is támogatták 2009.11.04.-én a 3 milliárdos veszteség megszavazását ELŐRE a közgyűlésen, az építési költségen FELÜL (3.5 milliárd). E nélkül nem kapta volna meg az EU támogatást a projekt. Tudni kell még, hogy az egész Fidesz vonal akarja ezt a fürdőt: Dr. Kerényi, Kubatov országos igazgató és maga Orbán Viktor is. A fürdő veszteségeihez számolhatjuk még a deviza veszteséget is. A CHF / HUF deviza veszteség ma kb. 1.4 milliárd! Az évi kamat kb. 300 milliót tesz ki. További veszteséget jelent az építési késedelem, amit. pl. a mostani EU kifizetési késedelem is okoz, de további más késések léphetnek fel az építkezés után. Ha csak az előzőeket összegezzük, akkor az eredeti 3.5 milliárdos fürdő már 10 milliárdos nagyságba kerül a következő években a makói adófizetőknek. Ennek pedig adóemelés lesz a vége, mint tudjuk előre. ,,Köszönet" az MSZP, PSZM(régi SZDSZ, Marosvári, dr. Siket) és a Fidesznek (Mágorinéék). (tudnivaló: az ERŐSZAK önkormányzat a hitelt 140 CHF/HUF környékén vette fel, ma éppen 225 !)Az "oknyomozó" Bakos majd kiszámolja, mennyi többletet jelent ez a városnak. Szerintem ez ma kb. 1.6 milliárd forint. Köszönet Peti, köszönet a csicskásoknak és az Andinak is. Összefogtatok ellenünk!

  Úgy gondolom, a Fidesz országosan számtalan pozitív lépést tett a demokrácia építése érdekében. Köszönet érte. Sajnos Makón nem ez a helyzet. A Mágoriné helyi választásában a fideszesek kétszer, 11-1 és 11-2 arányban elutasították. Orbánák V.-ék ennek ellenére kinevezték. A 2010-es önkormányzati választáson is vesztett a nagyszájú Mágoriné. A fürdőnél hasonló a helyzet. Közel 6´000 lakos aláírta a ,,sokkal olcsóbb fürdő rekonstrukciót". Nem csak az MSZP, a Buzás-félék, PSZM, hanem a Fidesz is sz@k a lakosság véleményére. A vörös-erőszakot felváltotta a narancssárga-erőszak. Ma már oda süllyedt a Makói Fidesz, hogy volt MSZMP-esek ülnek az önkormányzatban is. Szóval ma még a baloldalon és a jobboldalon is volt kommunisták ülnek az önkormányzatban. Csoda, hogy a város nem fejlődik?

  A fenti erőszak árnyékéban szűntek meg Makón és Kistérségben az elmúlt évtizedekben a munkahelyek tízezres nagyságrendben. De ezzel nem foglalkozott a milliárdossá vált vörös báró. A lényeg neki, hogy csak a saját zsebét tömte - még nem tele-. Mert a zsebekeit sosem lehet ,,tele tömni", ugye?!

  Azt se felejtsük el, hogy szerintem itt az MSZP-Fidesz távolabbi célja - a tönkrement fürdő eladásával - a termálvíz tulajdonjogának átjátszása a nemzetközi imperialisták kezébe. Az energiahordozókat is elveszik tőlünk.
  .”
 • 3. Tony_Soprano 2010. december 30. 16:01
  „Nem kell ezt tovább építeni, gyökérmosónak tökéletes így is, dúrjuk el és csináljunk mély garázst az legalább hozna hasznot.Ezt az agyament giga építkezést el se kellett volna kezdeni, na de jövőre havas utak nem lesznek Buzás Petyus termál vízzel fogja fűteni az utakat svéd mintára.Penyákdüllő vélemény?!:):D”
 • 2. nagyi8 2010. december 30. 11:38
  „1. kgb696 2010.12.30. 10:14
  Mintegy 700 milliós ÁFA csalásról van szó - "a városért" -.
  Igen a KGB-ben lehetett csalni minden áron és minden összegben.
  Makón esetleg nem.

  Az ÁFA-n kívül is hazudtak a volt komcsik - önkormányzat - a lakosságnak.

  Nem csodálom, hogy a kgb védi a volt komcsikat.
  1989 után takarodjatok végre a zsíros helyekről.

  Mert a munkanélküliséget nem tudtátok megszüntetni, az a fő probléma Makón és Kistérségben.

  .”
 • 1. kgb696 2010. december 30. 10:14
  „Büszke lehet Magára az a két ..ideszes aki a Hír Tv-ig ment azzal a hírrel, hogyan tudok ártani városomnak!
  Éljen Viki, Éljenek a kommunisták, hiszen már nem az MSZP a kommunista hanem a ..idesz, mert ők hoznak olyan törvényeket (sajtószabadság, megfigyelés stb) ami a 89 előtt volt jellemző!!! <moderálva..>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

887,5 millió – helyi adókból

Makó - Helyi és gépjárműadóból az esztendő utolsó hónapjáig összesen 887,5 millió forint gyűlt össze… Tovább olvasom