Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csanádpalota csődközelben - Két hét múlva derül ki, elegendők lesznek-e a megszorítások

Csanádpalota - Az elmúlt évek alatt gyűlt össze az a sok tízmilliós adósság, amit a csanádpalotai önkormányzat már nem tud tovább görgetni - emiatt súlyos megszorítások várhatók. Hogy pontosan milyenek, két hét múlva derülhet ki, annak tisztázására pedig, hogy kit terhel a felelősség emiatt, még többet kell várni.
Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester.
Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester.

– Szilveszter után többen panaszkodtak nekem az elmaradt tűzijáték miatt, de nagyon örülnék, ha ez lenne minden gondunk – mondta Csanádpalota polgármestere, Nyergesné Kovács Erzsébet.

– Most az sem biztos, hogy a jövő héttől lesz közvilágítás nálunk, ugyanis kérdéses, hogy tudjuk-e rendezni a számlát az áramszolgáltató felé – tette hozzá.

A háromezres lélekszámú kisváros csődközelben van, ami miatt rendkívüli ülést is tartott a helyi képviselő-testület. Ott elhangzott, összesen több mint 80 millió forintos adóssága van az önkormányzatnak. A tartozások között olyanok is vannak, amelyek 60, illetve 90 napon túliak. Ilyenkor a jogszabályi előírások szerint úgynevezett adósságrendezési eljárást kell indítani, ami többek között azzal jár, hogy pénzügyi gondnok veszi át az irányítást az anyagi döntések felett. A testület e helyett úgy döntött, maga próbál úrrá lenni a nehéz helyzeten megszorításokkal, illetve önkormányzati vagyonelemek, például földterületek értékesítésével.

Nyergesné, akit elődje, Kovács Sándor halálát követően tavaly nyáron választottak meg Palota polgármesterévé, hangsúlyozza: az önkormányzat évek alatt adósodott el ennyire. Ez pénzügyi szabálytalanságok sorozatára vezethető vissza, ezek pedig azzal magyarázhatók, hogy a pénzügyön nagy volt a fluktuáció, a hivatalnokok szinte egymásnak adták a kilincset, így jóformán semminek nem volt igazi gazdája, senki nem látta át, mi történik.

A bevételek és kiadások egyensúlya már régen megbomlott, ugyanakkor jellemző, hogy a tavalyi évre szóló költségvetést a testület 32 milliós veszteséggel fogadta el. Ez az önkormányzatok konszolidálása óta már önmagában is szabálytalan, ráadásul mivel a hivatalban az adatszolgáltatás sem volt biztosított, az államkincstár felfüggesztette a normatívák kifizetését. Az, hogy mekkora a káosz, azt követően derült ki, hogy Nyergesné átvette a hivatalt, és elkezdték visszaállítani a működés törvényes rendjét.
A csanádpalotai polgármesteri hivatal a Kelemen László téren. Fotó: Szabó Imre
A csanádpalotai polgármesteri hivatal a Kelemen László téren. Fotó: Szabó Imre

Hogy elkerüli-e Csanádpalota a csődöt, két hét múlva derül ki. Akkor várhatóan újabb rendkívüli ülést tartanak, és határoznak arról, pontosan milyen megszorító intézkedések lépnek életbe, mit tudnak eladni, és ez elég-e
az adósságok rendezéséhez. Nyergesné lapunknak azt mondta, nem igazán bizakodó. – A helyzet tartós rendezéséhez sok pénz kell, anélkül újra fognak termelődni a feltárt problémák – mondta. Hozzátette, jogos a palotaiak igénye, hogy tudni szeretnék, mindezért kit terhel a felelősség. Ezzel azonban egyelőre nem foglalkoznak, először a költségvetést szeretnék rendbe tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a történészeket is meglepte Naomi elbeszélése:megtalálta édesapja megmentőjének családját

Még a történészeket is meglepte Naomi elbeszélése:megtalálta édesapja megmentőjének családját
A Facebookon kereste egy Tel-Avivban élő asszony Diósszilágyi Sámuel családjának elérhetőségét. Köszönetet akar mondani azért, hogy édesapját, a most 96 éves Landeszman Lászlót 1944-ben Diósszilágyi doktor felvette a makói kórházba, betegként - így mentette meg a munkaszolgálattól. Tovább olvasom