Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Csanádpalota városi rangról álmodik

Csanádpalota - Megkapta a csanádpalotai önkormányzat a helyi szennyvízberuházás előkészítéséhez szükséges, nyolcvanötmilliós pályázati támogatást, és ezek után a polgármester, Kovács Sándor úgy érzi: elhárulhat az utolsó akadály is az elől, hogy a nagyközség pályázzon a városi címre.
Újabb Csongrád megyei nagyközség álmodik a városi címről: ezúttal a makói kistérséghez tartozó, a Maros-parti várostól húsz kilométerre keletre lévő, 3300 lelkes Csanádpalota, amely egészségügyi, oktatási és szociális ellátási szempontból amúgy is hat-hét környező kisebb falu központjának számít. A polgármester, Kovács Sándor azt követően vetette fel a faluban amúgy nem újdonságnak számító ötletet, hogy a hét végén kiderült: az önkormányzat nyolcvanötmilliós pályázati támogatást nyert a helyi szennyvízberuházás előkészítésére. Úgy tervezi, jövő augusztusra elkészülhetnek a tervek, 2010 augusztusában pedig elindulhat a beruházás – ezzel pedig elhárulna a tulajdonképpen utolsó infrastrukturális akadály a várossá válás elől.

Az ötlettel egyébként évről évre megkeresik őket szakértők, mondván, hogy nyernének a városi címmel – nem is keveset. Kovács Sándor példaként említi, hogy nagyon sok központi pályázatot eleve úgy írnak ki, hogy azokon csak városok indulhatnak, de abban is hisz, hogy a városi rang vonzóvá tenné a települést az épülő M43-as révén karnyújtásnyira kerülő befektetők előtt. Meggyőződése szerint komoly érvek szólnak amellett, hogy Palota megkapja a rangot – például a hagyományos térségközponti szerep, az elmúlt évek beruházásai, fejlődése vagy az, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott. Idén még nem kellett hitelt felvenniük, és reményeik szerint már nem is kell. Az, hogy Csanádpalota lélekszáma csak 3300 fő, nem lehet akadály – van hasonló méretű város Magyarországon, és Nyugat-Európában még csak nem is ritkaság ez a nagyság.

Szabó István (balra) örülne a városi rangnak. Kovács Sándor polgármester (középen) hisz abban, hogy a városi cím vonzóbbá tenné a települést. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó István (balra) örülne a városi rangnak. Kovács Sándor polgármester (középen) hisz abban, hogy a városi cím vonzóbbá tenné a települést. Fotó: Segesvári Csaba

A csanádpalotai képviselő-testület még nem tárgyalta az ötletet, és lakossági fórum elé sem vitték még, a polgármester személyes tapasztalatai szerint azonban a többség rokonszenvezne a várossá válással. Ha valóban támogatják, az önkormányzati tárcához már a jövő év elején benyújtják a cím elnyeréséhez szükséges pályázatot. Kovács Sándor egyébként úgy véli, ha elnyerik, Csanádpalota akkor sem fog rivalizálni Makóval – a két település közötti méretbeli különbség és a távolság miatt sem.

Az utcán tetszett

A főtéren tegnap megszólított palotaiak rokonszenveztek az ötlettel. Bihari Mátyásné nyugdíjas növénytermesztő azt mondta, a falu megélénkült, megszépült az utóbbi időben, a folyamatot pedig megkoronázhatja a városi cím elnyerése. Szerinte így még többen látogatnának hozzájuk a környező településekről bevásárolni, és abban is biztos, hogy új éttermek nyílnának náluk. A rendőrségtől nyugdíjba ment Szabó István szerint a közbiztonság is erősödne így Palotán. Most jobbára a polgárőrök tartanak rendet; jó lenne, ha megint úgy lenne, mint régen: akkoriban tizenhét fős rendőrőrsük volt – indokolta válaszát. Az sem mellékes, hogy így kevésbé vágyakoznának a fiatalok más városokba.

Olvasóink írták

 • 18. yanosh 2008. október 01. 08:30
  „Dicséretes a polgármester úr igyekezete, végre megmozdulni látszik valami. Palota helyzete sajnos rengeteget romlott a rendszerváltás, a környező üzemek bezárása óta. Gyakorlatilag nincs munkahely, nincsenek befektetők, nincs kilátás arra, hogy rövid időn belül komoly (állandó) bevételekhez jutna az önkormányzat. Sajnos, már csak a temetőbe járok Palotára, de mindig összeszoruló szívvel látom gyermekkorom szépségesnek vélt helyeit. Romos, dűledező házak, kihalt utcák, lepukkant emberek. Sajnálom nagyon. Jó lenne, ha igazi realitása lenne valami pozitív változásnak...”
 • 17. 140 2008. szeptember 19. 08:19
  „Most tényleg nem látjátok, vagy nem akarjátok látni, hogy éppen ez lehetne az útja annak, hogy valami elinduljon?
  Azt meg ne higyjétek, hogy nem tudom, mi van otthon. És NEM Sándorfalván lakom. Csak példaként mondtam.
  Én egy sokkal kisebb (palotánál is kicsit kisebb) településen lakom, ahol ÍGY oldjuk meg a problémát.
  Még azt kérdezném: mi lenne a hátránya annak, ha palota város lenne? Gimnázium meg régebben is volt Palotán, én még ott kezdtem, igaz befejezni már nem tudtam ott, mert megszünt.
  Ha semmi célt nem tüz ki az ember (település) maga elé, akkor nem is halad sehova. Lehet, hogy nem pont ez lehetne az, de akkor tessék, itt a lehetőség, javasoljatok jobbat.
  A legutóbbi önkorm.i választáskor már azt hittem valami lesz, mert megfiatalítottátok a testületet. Nem az ő hibájuk, hogy a durván 100 millás forráshiányt nem lehet pótolni. MERT NINCS MIBŐL!!!!
  Most meg bármihez kezdenének, csak a fanyalgás...”
 • 16. greencat 2008. szeptember 18. 23:55
  „Álmodik a nyomor...”
 • 15. greencat 2008. szeptember 18. 23:54
  „Ezek a feltételek adottak???

  "A várossá nyilvánítás legfontosabb feltételei között az alapellátásnál magasabb szintű vagy középfokú intézményi ellátórendszer, stabil gazdasági foglalkoztató létesítmények megléte, térségi szerep és kisvárosi átlagnak megfelelő közműhálózati kiépítettség szerepel. A városi cím építészeti feltételekhez is kötött, fontos, hogy a város megjelenésében is rendezett, központjában vagy központjaiban városias legyen. Emellett bizonyos kiemelkedő adottságok - mint például az idegenforgalom vagy a történelmi szerep - alapján kivételként is adományozható városi cím. Így vált várossá például 2000-ben Visegrád vagy Pannonhalma."

  Csanádpalotának még nincs középiskolája, akkor, hogy is gondol város lenni??”
 • 14. kuruc 2008. szeptember 18. 14:37
  „Ez már-már egy parttalan vita
  Persze,hogy tökéletes megoldás lenne a helyieknek felvásárolni az üres ingatlanokat csak hát minimányugdíjból+minimálbérből nemigen futja még temetésre sem.
  Aki meg jobban keres az nyögi a fogyasztási hiteleit.
  Ne felejtsd el,hogy cs.p nem Sándorfalva ez itt nem szeged aglomerációja.
  Ha itt élnél és nyitott szemmel járnál az emberek között nem vitáznál senkivel sem mert te magad is látnád azt amit én”
 • 13. 140 2008. szeptember 18. 13:20
  „kuruc, a 10. hsz-odban Te magad mondod ki "kis pénzért" lehet megvásárolni a házakat.”
 • 12. kuruc 2008. szeptember 18. 12:49
  „A világon két dolog végtelen: az emberi hülyeség és a Világegyetem. Bár a másodikban nem vagyok biztos.

  /Albert Einstein/”
 • 11. 140 2008. szeptember 18. 09:09
  „Hűha!!!!
  Most aztán jól megmondtátok nekem! Ha nem lennék palotai, most nagyon csodálkoznék. Amit írtam, az MŰKÖDIK, méghozzá jól működik több helyen. Palotán nem. Mert a palotai emberenk NEM lehet megmondani, hogy mi legyen. Azt majd ő kitalálja. Ha belegebed is!
  Tisztában vagyok azzal, mi van most otthon, mivel a szüleimhez hazajárok.
  A "süket dumákat" meg arra értettem, hogy bacogatjátok a polg.mestert, (akit különben gyerekkorom óta nem láttam, azt se tudtam, hogy szadeszes) ahelyett, hogy örülnétek neki, hogy valaki legalább próbál hajtani a faluért. Ami elég nehéz, tekintve, hogy szinte semmi bevétele nincs. Mármint a falunak. MERT NEM ADÓZTOK, DRÁGA BARÁTAIM!”
 • 10. kuruc 2008. szeptember 17. 18:08
  „És akkor beleért a kezünk a bilibe.
  Szép ez a városi ambició de előbb valahogy a szegénységet kellene kezelni és nem segélyel mert nem halat kell adni az embereknek hanem lehetőséget arra hoy horgásszanak.
  AZ ORKOK elszaporodásának is az az oka,hogy a szegénység miatt sok az elhanyagolt olcsó romos épület amit ugye kis pénzért meg lehet vásárolni áztán irány a hivatal segíjért
  Munkanélküliség egyébként nincs csak a nem akarok dolgozni illetve nem értek semmihez szindróma.”
 • 9. Eső 2008. szeptember 17. 16:45
  „140!
  Persze majd a kis nyugdíjasok megveszik a köztük lévő házat és beleköltöztetik a cicájukat és fizetnek mindent ami egy ingatlan fenntartásával együtt jár.És ha megvették közösen aztán ki költözik oda?”
 • 8. gecimokus 2008. szeptember 17. 14:36
  „Nem is lenne baj ezzel a várossá válással, ha a hiányzó népességet nem a már eddig is nagy tömegben jelen lévő "kissebbség" alkotná.
  140: szerinted ez süket duma? Az öregek nem mernek estefelé közlekedni a faluban, mert az a bizonyos kissebbség végigvonul l a "szűk" családi körrel a falu egyes utcáin. Te szívesen sétálnál velük???
  Meg magunknak köszönhetjük, mi? Tudod, ha mindenki olyan nagyon jól keresne,hidd el, megoldható lenne, hogy megvegye a szomszéd portát. Meg ha meg is tudnák venni, az se "pár tízezer forintba" kerülne. Gondold ezt át még egyszer!!!
  Eső: Egyet értek veled! Sajnos ez van. A "kissebbség" lassan kiszorítja a többséget. Munka nincs, segély az persze van!!! Érdekes módon őket tudják segélyezni, de aki igazán rászorulna, annak persze semmit nem adnak... És ők mindezért mit tesznek? Potyogtatják a világra a purdékat! Ez kell nekünk! De szerintem nem csak nálunk megy ez így. Sajnos mindenütt ez van... Tisztelet a kivételnek, de kíváncsi lennék a taktikájukra...!”
 • 7. Liskoma 2008. szeptember 17. 14:27
  „Hát akkor bele kell húzni Kovácsnak.Ahogy most az SZDSZ áll,nem marad idő mutyizni az ügyért. Esetleg Buzás elvtárs segíthetne.”
 • 6. exe 2008. szeptember 17. 13:07
  „Normálisak hát..csak nem mindenki Nógrádi!”
 • 5. 140 2008. szeptember 17. 08:30
  „Ti normálisak vagytok??????
  Nézzétek már meg Sándorfalvát! Mióta város lett, azóta nagyságrendekkel nagyobb pénzekből gazdálkodhat.
  Az, hogy nálatok meg nő a "kisebbség" létszáma, csak magatoknak köszönhetitek. Nálunk, ha egy ház eladó lesz, és falubeli nem veszi meg, akkor megveszi a két szomszéd, ezzel megakadályozva, hogy betelepüljenek olyanok, akiket nem látnak szívesen. Igaz, ez belekerül pár títzezer forintba, de aki erre nem hajlandó, az kerülgesse őket.
  Ilyen süket dumákat!!!!!”
 • 4. Eső 2008. szeptember 16. 21:00
  „Ez nevetséges.Aki tud elmegy a faluból,csak a kisebbség létszáma nő!Így munka helyet sem kell teremteni (mert a segélyt munka nélkül is megkapják) a pénzt meg majd valakik zsebre teszik.”
 • 3. zsurzsuc 2008. szeptember 16. 18:06
  „Szerintem ez egy kicsit Kovács Polgármester úr nagyravágyóságát tükrözi.”
 • 2. csanádpalota 2008. szeptember 16. 17:57
  „Melyik falu nem akar város lenni...
  Ennyi erővel legyen Bökény is város....”
 • 1. exe 2008. szeptember 16. 16:04
  „Meg aztán Beka is.... legyen város.
  Csak több pénzt lehetne lenyülni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény, de vidám hagymaünnep Makón

Makó - Szerényebb arcát mutatta idén a hagymafesztivál Makón: kulturális programokból ugyan most sem volt hiány, kiállító és vásározó viszont kevesebb jött. Tovább olvasom