Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Csatornatöltést vágtak át

Önkényesen átvágták csanádpalotai gazdák a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat egyik csatornájának töltését. Így a mélyen fekvő földekről a szomszédos termőföldekre folyhatott volna át a belvíz. A magánakciót hamar észrevették, az ügyben feljelentést tett a társulat.
Nagy bajt is okozhatott volna néhány csanádpalotai gazdálkodó akciója. A földtulajdonosok önkényesen átvágták a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat úgynevezett mezőhegyesi határcsatornájának egyik töltését. A céljuk az volt, hogy a mélyebben fekvő területről elvezessék a felgyülemlett belvizet, ám ezzel veszélyeztették a szomszédos szántókat.

– Az egyik múlt heti csatornabejárás alkalmával bukkantunk rá a megbontott töltésre, amin keresztül a fagy miatt egyelőre még nem sok víz jutott át a másik oldalra, de késlekedés esetén ez nagyon súlyos károkat okozhatott volna a környező földek vetéseiben – mondta Tóth Ferenc, a társulat szakágazat-vezetője. – Még aznap munkagépek segítségével nekiláttunk a kár elhárításának, és sikeresen pótoltuk a csatornapart hiányzó darabját. A helyzet azért durvult el, mert őreink másnap ismét arra jártak, és látták, hogy újra ki van bontva a gát oldala. Ekkor feljelentést tettünk ismeretlen tettesek ellen, és természetesen újra pótoltuk a megbontott szakaszt.

Az érintett területek tulajdonjogi helyzete vitás. Az egyik gazda – aki az ellene folytatott eljárás miatt nem akarta nevét adni a nyilatkozatához –, felvette a kapcsolatot a társulattal, hogy egyezségre jussanak, hiszen ők is rendkívüli károkat szenvedek évről évre földjük kedvezőtlen fekvése miatt.

– A vízgazdálkodási társulat természetesen nyitott a tárgyalásokra, hiszen valóban van műszaki megoldás a legmélyebben fekvő területek vizének elvezetésére is, de ez semmiképp sem lehet a gát átvágása, hiszen ezzel több száz hektár kerül veszélybe – fogalmazott a szakágazat-vezető, aki hozzátette: a mentesítés jelentős költséget jelentene, hiszen az érintett területekről ki kellene szivattyúzni a vizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galamb József 125 éve született Makón

Százhuszonöt éve született Makón a Ford T-modelljének megalkotója, Galamb József. Az Egyesült… Tovább olvasom