Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csendesebb a makói tejgyár

Kis mértékben bár, de meghaladta az engedélyezett határértéket a makói tejgyár zajszintje – állapította meg a környezetvédelmi szakhatóság. Nemrégiben szerelőbrigád dolgozott a telepen és azóta jóval csendesebben működik az eddig sok gondot okozott porítóberendezés.
Egy hónappal ezelőtt kereste meg szerkesztőségünket a makói Ács Pálné, aki a város szélén lakik, közvetlenül a tejgyár szomszédságában. Az asszony egy évi nyugalom után arra panaszkodott, hogy újra zavarja az üzem zaja. Korábban is előfordult, hogy elviselhetetlennek érezte a gyárból gyakran hallható zörejeket, dübörgéseket, amikor beindult a fő zajforrást jelentő porítóberendezés. A SOLE-MiZo Rt. akkor – miután az asszony és az utcabeli lakók beadványát a környezetvédelmi szakhatóság a zajszintmérések után megalapozottnak találta – egymilliós korszerűsítést hajtott végre a gyárban, átszervezte a termelést, leállította a porítót.

Május első hetében viszont újra elindult a porító, Ácsné pedig újra panaszt tett a környezetvédelmi szakhatóság, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szegedi igazgatóságán.
A szakhatóság ismét megmérte a zajszintet. Sipos László felügyelő lapunknak elmondta: a vizsgálat megalapozottnak találta a panaszt, a gyár zajszintje ugyanis kis mértékben bár, de meghaladta az engedélyezett határértéket. Az erről szóló jegyzőkönyvet már elküldték a cégnek.

Sipos Lászlótól megtudtuk: ilyen zajterhelés esetén nem függesztik fel a gyár működését, viszont kiszabhatnak bírságot, ha nem csökkentik a zajszintet. Tóth Andrea, a cég szóvivője elmondta: a jövő héten válaszolnak a szakhatóság levelére. Arról nem kívánt nyilatkozni a szóvivő, hogy működik-e még a porító, illetve tettek-e valamit annak érdekében, hogy csökkentsék a zajt.

Ugyanakkor Ács Pálné tegnap örömmel újságolta, látta a napokban, hogy egy szerelőbrigád dolgozott a makói tejgyárban és ezt követően lényegesen halkabb lett a porítóberendezés, így az senkit sem zavar az utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem utazik Tamás Daryl Hannah filmcsillaghoz

Bár meghívták, mégsem utazik Amerikába Daryl Hannah filmcsillaghoz és barátjához a makói születésű… Tovább olvasom