Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csökkenhet a makói hődíj

Makó - Jövő októbertől tizennyolc százalékkal csökkenhet az ország legdrágább hődíja: ismét használhat termálvizet a makói távfűtő rendszer. A milliárdos beruházást egy vásárhelyi cég valósítja meg.
Sajátosságai miatt jelenleg hazánkban Makón a legdrágább a távfűtés – ennek számos oka közül kiemelkedik, hogy az összes ingatlannak csupán kis hányada csatlakozik a rendszerhez. A másik, komoly árnövelő tényező, hogy a két, jelenleg Makón üzemelő fűtőmű egyikében sem alkalmaznak megújuló energiaforrásokat, bár évekkel ezelőtt keringett termálvíz a makói csövekben is, az azóta kelt környezetvédelmi szabályoknak az az eljárás már nem felelt meg – így most a hőt az egyre dráguló gáz elégetésével nyerik.

A probléma hamarosan megoldódhat, hiszen az idén júliusban kiírt pályázat nyerteseként egy vásárhelyi székhelyű vállalkozás közel egymilliárdos termálbefektetésre készül. A projekt megvalósulásához szükséges anyagiak rendelkezésükre állnak, az önkormányzat hozzájárult a kezdéshez: az engedélyezési folyamat lezárulásával és a szerződések megkötésével azonnal indulhat a fúrás. A cég egy termál- és két visszasajtoló kút mélyítését, valamint a rendszer kiépítéséhez szükséges összes műszaki tartalom beépítését vállalta.

Fúrásra készen – a Deák utcai fűtőmű területén hamarosan új termálkutat ásnak.
Fotó: Illyés Szabolcs

– A tárgyalásoknak megfelelően 2008. október 15-én már termálhőt kell, hogy hasznosítson a makói távfűtés-szolgáltató, így gyakorlatilag egy-két hónapon belül meg kell kezdeni a fúrást, ezt a Deák utcai fűtőmű területén tervezzük. A város önkormányzatával kötött megállapodás értelmében óránként legalább 60 köbméteres hozamú, a kútfejnél pedig legkevesebb 90 Celsius-fokos vizet szolgáltató forrást kell biztosítanunk, amire jók az esélyek – foglalta össze Kovács Zoltán. A nyertes kivitelező Brunnen Hőtechnika Kft. gazdasági vezetője szerint kemény áralkuk eredményeképp, a makóiak számára lehető legkedvezőbb kalkulációval vállalták a rendszer kiépítését.

Havonta hatezerrel több maradhat

A beruházóval kötött megállapodás kiköti: a termálhő használatával jövő októbertől minimum 17,8 százalékos díjcsökkenés lép életbe, de sikeres KEOP-támogatás esetén ez az arány 22,8 százalék is lehet. Megtudtuk: egy Makón átlagosnak nevezhető, 52 négyzetméteres távfűtött lakás után a fűtésszezonban közel 25-26 ezer forintos havi hődíjat kell megfizetni – így a családok zsebében jövő ilyenkor akár hatezer forinttal is több maradhat.

– Csongrád megyei referenciáink közé tartozik a vásárhelyi fedett uszoda termálfűtésének kiépítése, de pályázatot nyertünk Csongrád város távfűtési projektjének megvalósítására is. Ha sikeres lesz a makói befektetésünk – amihez az anyagi bázist egy osztrák bank biztosítja – 2008-ban a csatlakozó lakások fűtésében eddig hasznosított gázmennyiség 85 százalékát képesek leszünk kiváltani termálhővel – tette hozzá a szakember. A 2001 óta koncesszióban üzemeltetett fűtésrendszer jelenlegi működtetője, a Makó-Therm Kft. műszaki vezetője, Németh Gábor szerint is megvalósítható a projekt, a kalkulált fejlesztések eredményeképp a rendszer újra alkalmassá tehető a termálhő hasznosítására.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen felvetődött: miért nem Makó valósítja meg a beruházást. A város vezetése szakértői csapat hiányában hirdette meg a pályázatot. Buzás Péter polgármester azt is mondta, rizikós a visszasajtolás megvalósíthatósága, ennek hiányában a beruházás nem valósítható meg – Makó költségvetése pedig nem vállalhat milliárdos kockázatot. A Brunner Hőtechnika munkatársa szerint azonban a velük kapcsolatban álló, jelentős szakmai szervezetek állásfoglalása egyértelmű: a visszasajtolás kivitelezhető. Sőt Kovács Zoltántól megtudtuk: Makó egyedi helyzetben van termálforrások tekintetében, ugyanis gyakorlatilag bárhol is fúrnának le, ott termálvizet fognak találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kint maradt a Marx tábla a makói Marczibányi téren

Makó - Bár már rozsda marja, valahogy a helyén maradt az egykori Marx teret jelző tábla Makón, a… Tovább olvasom