Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Csökkent a belvízveszély Makó környékén

Két hónapig élt a makói Fazekas István a belvíz fogságában. A tanyájához vezető utat is ellepte az év eleje óta növekvő tó, még a takarmányt szállító traktor is elakadt a sárban. A vízgazdálkodási társulat szivattyúja segített a környéken lakókon és gazdálkodókon.
A makói Fazekastanyán több gazdasági épület is összedőlt. Fotó: Illyés Szabolcs
Megroggyant melléképület és összedőlt ól jelzi: áldatlan körülmények között élt makói tanyáján csaknem két hónapon keresztül Fazekas István. A lakóépületbe ugyan nem tört be a víz, de nagyon komoly gondot okozott a gazdaság minden más pontján.

– Még sosem volt ekkora víz errefelé, bár 2000-ben hasonló helyzet alakult ki, ám az sem bizonyult ennyire veszélyesnek – mutatott körbe a gazda az apátfalvi főcsatornától alig egy kilométernyire, Rákos felé eső gazdaságán, aminek jelentős részét néhány nappal ezelőtt még belvíz fedte. – A bejáróút gyakorlatilag járhatatlanná vált, még annak a veszélye is fennállt, hogy az állatok élelem nélkül maradnak, hiszen a takarmányt szállító traktor elakadt, két másik erőgépet kellett hívni, hogy kiszabadítsák a sárból. Akkora volt a víz, hogy gyalog is alig lehetett innen kijutni az aszfaltútig, még a gumicsizmába is befolyt a sár. Ha akkor bárkivel baj történik itt, még a mentő sem tudott volna bejutni. Jó, hogy a társulat szivattyúja mentesítette ezt a területet.

Az összerogyó épületek szerencsére nem okoztak kárt az állatokban. Nemcsak az itt élők, hanem a környéken gazdálkodók számára is utolsó segítséget jelentett a szivattyú, ami az elmúlt héten a főcsatornába emelte át a sok helyütt méteresre duzzadt belvizet. A legmélyebben fekvő földterület tulajdonosa, Kaáriné Kiss Etelka megmutatta: a jelenleg parlagon heverő hathektárnyi terület fele nemrég még víz alatt állt. A kimaradó termést is figyelembe véve akár milliós kárt is jegyezhet a gazdaság.

– Ha jól tudom, az uniós támogatást ugyan megkapjuk a kérdéses területek után, de a földalapúra nem is számítunk, ami szintén jelentős kiesést okoz. A vízgazdálkodási társulat segítsége nélkül még az aratás is kétséges lenne, hiszen a felázott területen nem mozoghat a kombájn – foglalta össze Kaáriné.

A Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat a lakosság kérésére telepítette a csatornához nagyteljesítményű szivattyúját – tudtuk meg Tóth Ferenctől, a társulat munkatársától.
– Összesen egy hónapig működött itt a szivattyú, ami körülbelül hárommillió forintos kiadást jelentett a társaságunknak. Örülök, hogy látványosan segíthettünk az itt élőknek, itt gazdálkodóknak, akik így már értik, mire is költjük a hozzájárulásokat – fűzte hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 7. vk. 17 települése közül 8 község szavazott jobbra

Milyen az egy választókerületbe tartozó településeken az erősorrend? Erre voltunk kíváncsiak az… Tovább olvasom