Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Csónakházukat féltik a kajakosok

Makó - A makói vízisport-élet egyik színfoltja tűnhet el amiatt, hogy lebontják a Maros-parti csónakházakat, amelyeket maguk az evezősök alakítottak ki öltözőkből. Új csónakházak építése nem szerepel a strandfelújítási tervben, az önkormányzat azonban keresi a megoldást.
Makón a mai napig mesélik, hogy évtizedekkel ezelőtt volt olyan egyetemista a városban, aki úgy járt be Szegedre az előadásokra, hogy a strandon kajakba ült, és felevezett a Maroson. Az pedig tény, hogy ma is sokan eveznek – a legtöbben szabadidejükben, és a sportág szerelmeseinek egyesületük is van Makón. 70–80 ezer forintért már kaphat az ember egy megfelelő kajakot valamelyik környékbeli műhelyből, amelyet aztán hosszú éveken át használhat.

Nagy György az egyik Maros-parti csónakháznál – augusztus végéig marad a régi. A szerző felvétele
Nagy György az egyik Maros-parti csónakháznál – augusztus végéig marad a régi.
A szerző felvétele

A strandon használaton kívüli öltözők átalakításával 5 esztendeje 30, 2 éve pedig további 10 vízi jármű tárolására alkalmas csónakházat alakítottak ki a kajakosok maguknak. Ezek azonban most kiürültek. Csak egy kajakot találtunk, amikor az egyik evezőssel, Nagy Györggyel idelátogattunk. Az ok: híre ment, hogy a strand felújítása kapcsán lebontják a csónakházat, újat pedig nem építenek. E nélkül körülményes kajakozni – a csónakot minden egyes alkalommal ki kell vinni a partra.

A városházán megtudtuk: a lerobbant öltözőkből kialakított tárolókat tényleg le fogják bontani, de méltányos határidővel, augusztus 31-ére, így az idei nyári szezonban még használni lehet ezeket. Újak építése a mostani beruházásban valóban nem szerepel, azonban – mint az önkormányzat közleménye fogalmaz – keresik annak lehetőségét, hogy gazdaságosan és a fejlesztési elképzelésekkel is harmonizálva meg tudják oldani a tárolást. Ez jó hír – mondja Nagy György, aki sporttársai nevében is szólva felajánlotta: ahogy annak idején, úgy most is készek akár dolgozni is azért, hogy a megszokott módon hódolhassanak szenvedélyüknek. A közleményben ugyanakkor az is olvasható, hogy amennyiben nem találnak mindenki számára megfelelő megoldást, a csónaktárolás lehetősége megszűnik a Maros-parton.

Olvasóink írták

 • 12. Öcsisajt 2011. május 24. 12:48
  „Tiszteletem Gyuri bá!”
 • 11. kismocsok 2011. május 21. 18:28
  „"ja"
  Szted most arról kell vitatkozni, hogy a víz merre folyik? mert sztem nem, de ha akarsz egye fene benne vok, szal csak rajta éppen jókedvembe találsz:P
  Ha elolvasod figelmesen én is azt írtam, hogy lefele folyik de az irányzék más, és inkább arról legyen már szó, hogy megtudják-e csinálni, hogy legyen ismét csónakház kapis?”
 • 10. triatlonos 2011. május 21. 17:42
  „Tisztelt 3!
  A fürdő épitésénél gondoltak az úszókra, csak nem szerették volna, ha a makói gyereke zsivalya zavarja a nyugati vagy keleti túristákat. A dolognak az a szépséghibája, hogy ezt ki is mondták, de később, amikor érezték, hogy ez "ciki", próbáltak finomitani.
  Ami a csónakházat illeti, sokkal jobban illik ebbe a környezetbe, mint azok a gigantikus látványelemek, amik épülnek - természetesen semmi kifogásom nincs ellenük. Vizitúrás barátaim már külföldről is készülnek egy Maros feletti siklásra, és madárlesre.
  Javaslatom munkahelybővitésre: hajókölcsönző, vizibicikli.
  Abban is biztos vagyok, hogy a vizisportok szerelmesei a munkájuk mellett még anyagi áldozatra is képes egy hajótároló érdekében.”
 • 9. vadruca 2011. május 21. 16:41
  „Csak megint félmegoldás van, mert úgy tudom a terv szerint elegáns kikötő épül, (!!!!) a csónakházakat meg lebontják.”
 • 8. ja 2011. május 21. 16:17
  „Még annyit a vizen hegymenet és völgymenet van.Hajózási szabályzat.”
 • 7. ja 2011. május 21. 16:08
  „kismocsok ,,,,

  Nem tudom neked milyen térképed van,de a víz akkor is lefele folyik.Kell a csónakház,talán építenek is valami sólyás letevőhelyet,Én is arra várok,mert az állandó hazahúzgálásba és a hajó letételbe beleun az ember.A vízen hagyni meg olyan,mintha ráirnád hogy ingyen elvihető,összetörhető.”
 • 6. kismocsok 2011. május 21. 15:49
  „Kedves "nagyi8 2011.05.21. 13:32"
  :) Az igaz, hogy lefele kell evezni, de mint írtam néző pont kérdése:) mert ugye a Maros lefele folyik de a térkép szerint ugye felfelé kell menni vagy evezni a Maroson, hogy elérjék Szegedet:) az nagyon szép, hogy Ön volt az egyik evezős de asszem a téma az az, hogy megmaradjon-e a csónakház vagy sem , építsenek újat vagy nem:)
  Azért maradok tisztelettel:)
  kismocsok:)”
 • 5. nagyi8 2011. május 21. 13:32
  „Jó napot Szabó Imre!

  A Maroson Szegedre nem "feleveznek" hanem leeveznek.
  A Maros ugyanis lefele folyik.

  Nem csak egyetismák eveztek lefele Szegedre és vissza felfele, hanem középiskolások is.
  Én egy voltam ezek közül.

  Üdvözlettel”
 • 4. Egyolvasó 2011. május 21. 05:34
  „A leg kézenfekvőbb megoldás az ügy sikeres végrehajtása érdekében, hogy a csonakház megújuljon és a kajak sport szerelmesei továbbra is tudjanak hodolni hobbijuknak, meg kell keresni a megfelelő embert a megfelelő összeggel.
  Bár tudom, hogy Magyarországon ilyen nincs, de egy próbát megér.”
 • 3. nezdcsak 2011. május 20. 21:32
  „2,NYŰGÖS LESZ!AZ ÖNKO A FÜRDŐÉPÍTÉSNÉL AZ ÚSZÓKRA SE GONDOLT!!MAJD A KÖVETKEZŐ PÁLYÁZAT....”
 • 2. kismocsok 2011. május 20. 20:44
  „1. ja 2011.05.20. 17:32
  Nézőpont kérdése, hogy LE vagy FEL kell evezni sztem:P Térkép szerint FEL a víz folyása szerint LE, szal "Ja" asszem meg kellett volna a térképet nézned , hogy rájöjj arra, hogy LE vagy FEL:P
  Gondolom sokat gondolkoztál mielőtt leírtad ezt:P
  Amúgy meg sztem a cikk nagyon is jó és igaza van annak aki a cikkhez szól hozzá és nem ahhoz, hogy LE vagy FEL kell evezni:)
  Nagyon jó lenne ha sikerülne rendbe hozni vagy újat építeni, hogy megmaradjon az amit mindenki szeret:)
  (Már aki szeret evezni és sportolni:)”
 • 1. ja 2011. május 20. 17:32
  „Az a helyzet ha valaki Szegedre akar kajakozni annak LE evezni kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bánják az autópályát

Makó - Üdvözli az M43-as megnyitását a makói Lidl, és nem tart attól, hogy emiatt csökkenne a… Tovább olvasom