Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csúcsra járatott a makói konyha

Közel 3000 adag ételt főznek nap mint nap Makó szeptemberben központosított közkonyháján, így az üzem mondhatni csúcsra jár. A dolgozók kedvelik új munkahelyüket, bár szűkösen férnek el a kondérok között.
Modern eszközökkel készül az étel Makó központosított konyhájában. Fotó: DV
Legfeljebb napi 3000 adag étel megfőzésére alkalmas Makó új, összevont konyhája, amely szeptembertől üzemel a Pulitzer-kollégium épületében. Az üzem már most csaknem teljes kapacitással működik, hiszen a város közintézményei és az ebéd-előfizetők számára több mint 2900 adagot állít elő a 34 alkalmazott.

– Még legfeljebb 50-60 adagot tudnánk elkészíteni az üstökben, így mondhatom: sikeres az új konyha. A modern eszközökkel, felszereléssel elégedettek vagyunk, csak a helyhiány okoz némi gondot. Eredetileg nagyobb alapterületű helyiségeket szerettünk volna, de az épület adottságainak megfelelően ennél tágasabbat nem építhettek – összegezte az elmúlt két hónap tapasztalatait Bende Sándor, a Makói Kommunális és Közbeszerzési Kht. ügyvezetője, aki még hozzátette: a konyhaszolgálat fejlesztése nem állt le, hiszen jelenleg két új teherautó beszerzéséről tárgyalnak, ezekkel váltják le a jelenlegi, elöregedett és jóval kisebb szállítókapacitású járműveket.

Megtudtuk: kényelmetlenséget jelent számukra, hogy nincs a konyhának elkülönített raktárhelyisége, a zöldségek többségét így a megfőzésük napján kell beszerezniük, csupán kevés tárolható a kht. két garázsában. Ez nem befolyásolja az ételek minőségét, ami a vezető szerint változatlan maradt, viszont nagyobb lett a választék, így teljesen kielégíthetik a „külsős" ebéd-előfizetők igényeit is.

Nem okoz gondot a különböző intézmények ellátása sem, tudtuk meg. Másféle ételt kell készíteni az óvodások és mást a középiskolások számára. A kisgyermekeknek több főzelékfélét, míg az iskolásoknak fehérjében gazdagabb ebédet főznek. Külön felkészülést igényel a liszt- tojás- vagy tejérzékeny gyermekek számára is fogyasztható ételek előállítása, néhány héten belül diabetikus fogások közül is választhatnak az ovisok, iskolások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Barlai Józsefet

A rokonok mellett több száz falubeli, ismerős, barát és munkatárs vett végső búcsút tegnap Barlai… Tovább olvasom