Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Dancsó Attila felel a reflektorfényért is

Sosem áll a reflektorfényben, ám nélküle nincs sikeres színpadi produkció a makói Hagymaházban. Munkáját nemrégiben önkormányzati kitüntetéssel is elismerték – ő Dancsó Attila, a közművelődési kht. mindössze harmincesztendős műszaki vezetője.
Szerencsés ember: munkája egyben a hobbija is. Fotó: Szabó Imre
A jelenleg már műszaki vezetőként dolgozó Dancsó Attila a Hagymaház építésekor, hét évvel ezelőtt került a közművelődési kht.-hoz hangtechnikusként. A fiatal szakember eredetileg építésztechnikus végzettséggel rendelkezett, ám mivel mindig is érdekelték a technikai csodák, végül elektronikai műszerész lett. A Galamb József Szakképző Iskolában dolgozott stúdiósként, iskolai és városi rendezvényeket hangosított, amikor a kultúrház igazgatója, Bálint Márta a csapatába invitálta. Eleinte csak hangtechnikusként tevékenykedett és mindmáig ez a munka áll a legközelebb a szívéhez, nem sokkal később azonban azt is rábízták, hogy hangolja össze a teljes műszaki háttércsapat munkáját.

A harmincesztendős szakember azt mondja, a makói kulturális szolgáltató társaság technikai háttere az elmúlt években folyamatosan bővült. A nagyobb lökéseket a fejlesztéshez az olyan beruházások adták, mint például a sportcsarnok átadása – itt például igen komoly hangtechnikát állítottak csatasorba a megnyitással együtt. A folyamatos fejlesztést ezen kívül a különböző pályázatok teszik lehetővé, emellett a kisebb költségvetésű cseréket, felújításokat – kábelek, mikrofonok, csatlakozók – saját büdzséjéből is finanszírozza a ház. A most üzemelő technikai apparátust csúcsminőségűnek azért nem, de igen magas színvonalúnak bátran mondja. Csupán a hangtechnika, amivel a legszívesebben foglalkozik, bőven tízmillió feletti értéket képvisel összességében.

Mi a feladata a műszaki gárda vezetőjének? Úgyszólván minden – mondja Dancsó Attila. Ha színházi társulat vendégeskedik a Hagymaházban, akkor például ő egyezteti az érkező háttércsapattal az összes technikai kérdést a hangosítástól a fénytechnikán át a díszletig, ott van egész nap a beállásoknál, próbáknál és az előadás után a bontásnál is, de ha a Hagymaház produkciója települ ki valahová a városba, még a szállítást is neki kell megszerveznie; vagy az olyan triviálisnak tűnő, ám általában igen bonyolult feladatot, mint az ipari áram biztosítása. Tulajdonképpen minden részlet rajta múlik, az ő felelőssége, hogy minden a helyén legyen, minden kifogástalanul működjön. Hogy jól végzi a munkáját, azt nem csak a nemrég átvett városházi kitüntetés jelzi, de a fellépők gyakori gratulációja, köszönetnyilvánítása is a profi háttérért.

Dancsó Attila egyébként szerencsésnek mondhatja magát – ami a munkája, az tulajdonképpen a hobbija is. Érdeklik a műszaki dolgok, szereti a muzsikát a komoly zenétől a dzsesszig, és gyakran jár moziba, szereti a filmeket. Úgy gondolja, hivatásának szépségét a folyamatos kihívás jelenti, no meg az a sikerélmény, amit egy-egy vastapssal záruló előadás után érez – hiszen az, ha a közönség elégedett, neki is köszönhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferenciával ünnepelt a hét végén a makói tévé

Szakmai konferenciával ünnepelte a hét végén a Korona Konferencia-központban tizenötödik… Tovább olvasom