Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Dankó Pista után újabb cigányprímás kaphat szobrot

Makó - Több mint hatszázan – köztük neves közéleti személyiségek is – támogatnák, hogy szobrot állíttassanak Makó egykori neves prímásának, Fátyol Mihálynak a város központjában. A muzsikus Budapesten élő fia, a Rádió C igazgatója meghatódott a hír hallatán.
Rendkívüli összefogást tapasztalt az utóbbi hetekben Bozsogi Attila makói zenész az általa kezdeményezett szoborállítás ügyében. Mint arról tavaly év végén lapunk már beszámolt: az aktivista egykori muzsikustársa, a nemzetközi hírnévre szert tett Fátyol Mihály prímás emlékét szeretné ily módon megőrizni. Tegnapra 603 aláírást gyűjtött össze az ügy érdekében, köztük illusztris személyek, makói, vagy a városhoz számos szállal kötődő közéleti személyek is szerepelnek.

– Személyesen is ismertem Fátyol Misit, és nagyszerűnek tartom ezt a kezdeményezést, amit magam is minden lehetséges eszközzel támogatok. Szerintem kiváló ötlet, hogy egykori munkahelye, a Korona közelében állítson szobrot a város a híres prímásnak – mondta Siket István ügyvéd, képviselő. Különösen jó ötletnek tartja, hogy végre egy muzsikusszobor is díszítse Makó köztereit, hiszen eddig makói művészt nem örökítettek meg ily módon.

Fátyol Mihály

Meghatódott a kezdeményezés népszerűségén Fátyol Tivadar, a prímás fia, a budapesti Rádió C zenei igazgatója.
– Minden tiszteletem a szervezőé, Bozsogi Attiláé, aki néhány héttel ezelőtt megkeresett, és közölte: jól áll az aláírásgyűjtés ügye. A megvalósításhoz számítunk az önkormányzat támogatására is – tette hozzá Tivadar.

Testület elé kerül

Az aláírási íveket és a szoborállítás támogatását kérő szándéknyilatkozatot eljuttatta Bozsogi Attila kezdeményező a makói önkormányzathoz. Információink szerint a soron következő testületi ülésen tárgyalni fogják a koncepciót.

– Gimnazistaként komoly zenekarban először vele muzsikálhattam, és velem zenélt azon az előadáson is, ami feltehetően az utolsó volt az életében, erre az óföldeáki idősotthonban került sor – mondta Bozsogi Attila. – Jellemző, hogy azt a fellépést azért vállalta, hogy a beteg embereknek vidámságot csempésszen a szívébe, holott abban a teremben akkor ő volt a legsúlyosabb beteg.

Bozsogi barátjának és szakmai mentorának tartotta Fátyol Mihályt, akit a szakma is többször elismert, még a belga király is kifejezte neki tiszteletét. A 300 évre visszavezethető prímásdinasztia szülötte számos neves étteremben, koncertteremben – köztük a budapesti Vadászkertben – is dolgozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylakot jobb elkerülni a teherforgalom miatt

Nagylak - Továbbra is megnövekedett teherforgalommal kell számolni a nagylaki határátkelőhelyen a… Tovább olvasom