Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Debreceni cég építi föl az élményfürdőt

Makó - A debreceni székhelyű Keviép Kft. építheti fel a makói élményfürdőt. A munka októberben kezdődik. Az új létesítményt várhatóan 2011 tavaszán adják át.
A makói fürdő fejlesztésére kiírt első közbeszerzési pályázat idén márciusban eredménytelenül zárult a beérkezett drága ajánlatok miatt. Ahogy azt lapunkban megírtuk, a három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt. Ez hideg zuhanyként érte a makói önkormányzatot, amely az uniós támogatással, s mindennel együtt összesen 3,2-3,5 milliárdot szánt a fürdőre. Makovecz Imre irodája tavasszal áttervezte az új makói fürdőt. Buzás Péter polgármester akkor úgy nyilatkozott lapunknak: megnézték, mit lehet elhagyni az eredeti tervekből, mit lehet – ahogy fogalmazott – kitimsózni úgy, hogy amit elhagynak, az később külön megvalósítható legyen. Az eredeti tervekhez képest 2500 négyzetméterrel csökkentették az alapterületet. A kisebb létesítmény az árat is csökkentette 1,4 milliárd forinttal.

A megismételt közbeszerzési eljáráson tegnap hirdettek eredményt. A fürdő fejlesztésére 9 ajánlat érkezett, amelyek közül a Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. ajánlata volt a legelőnyösebb. A debreceni székhelyű cég 3 milliárd 351 millió forintért vitte el a munkát. A tervek szerint októberben kezdődik a kivitelezés. Az új élményfürdőt várhatóan 2011 tavaszán adják át.

Vásárhelyen fedett uszodát épített

A Keviép Kft. nem ismeretlen a megyében. A debreceni cég Hódmezővásárhelyen három nagyberuházásnak, köztük a fedett uszoda építésének volt a kivitelezője. Ez ügyben elszámolási vita kerekedett a cég és az önkormányzati tulajdonú Hód-Strand Kft. között. Hosszú pereskedés után a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a Hód-Strandnak kamatostul kell kifizetnie 320 millió forintot a Keviépnek.

Olvasóink írták

 • 12. Kócos 2009. szeptember 28. 20:36
  „A fürdőbe nem jár mindenki minden nap! Természetesen elfogadom, hogy bezár, de legalább írásban jelenjen meg az ingyenes "zöld" újságban, vagy a Tourinform iroda jelezze e-maileken akikkel kapcsolatban van, szóval ne csak a fürdőre legyen kiragasztva, hiszen kevesen vagyunk, akik minden nap arra járunk. Én csak erre szerettem volna felhíni a figyelmet, mert ez nagyon fontos, szerintem már a pénztárnál elkezdődik a "fürdőváros". Lehet nincs igazam, de tapasztalatom szerint az első benyomás a befizetéskor történik. Ezzel részemről be is fejeztem a társalgást.”
 • 11. magyarok 2009. szeptember 27. 14:44
  „7, pedig semmi közöm a fürdőhöz elhiheted... Azon kívül, hogy szeretek oda járni...
  Nem volt sértő csak valami olyan volt, hogy v.ak vagy?
  Amúgy meg előtte több napig is voltam fürdőbe és mondtam is az ismerősömnek, hogy minek kell ennyi példányba kiragasztani, hiszen az emberek nem vakok... Vagy mégis? :)
  8. Annyi baj azzal amit írtál, hogy szemen szedett hazugság!
  Mind a 2.5 milliárd, mind az állítólagos tanulmányod, amit biztos nem te magad találtál ki, hanem valami idiótától mondjuk Pali bátyámtól átvetted..
  Következő a kérdésem... Ha te Polgármester lennél és kapnál 1,6 milliárd Ft-ort új fürdőre a régi szocreál helyett, akkor azt mondanád, hogy köszi nem kell????
  Ha ezt tennéd kinyírna az ellenzék, meg hallgathatnád az emberektől évekig, hogy milyen pancser vagy, és teljes joggal! Ha meg nem ezt teszed akkor is kinyírnak!
  De a városnak fejlődnie kell és ha te (ti) nem tudtok más kitörési pontot, akkor valakinek muszáj felvállalni, nem gondolod???
  Nagyi!
  1, butaság amit ebben a pontban írsz!
  Hiszen szó sincs 6-8 milliárdról ( ha kicsit utána járnál tudhatnád) 3, 4 milliárd a teljes költség!
  2 nevetséges vagy a lakosság döntse el??? szerinted ha a parlamenti képviselők fizetéséről is a lakosság döntene mennyit keresnének? :) A Lakosság mellesleg nem Isten áldotta tehetség mint a Makovecz, hiszen nem lehet mindenki tervező.. :)
  3 nagyi fel kell vállalni magad el kell indulni a választásokon és meg kell mutatni, hogy ez a Buzás egy senki hozzád képest, de félek csak a szád nagy a tudásod meg csekély...
  6, nagyika, az előző író Mc még napi 1400ftot írt nem 2500 döntsétek el melyik a helyes... :)
  amúgy nem annyira letehetetlen az a 450.000 ember éves szinten mert ugyan télen nincsenek 1.200-an de nyáron nem egyszer 3.000 is vannak... És hidd el ez a szám meg fog duplázódni... Mély tiszteletem kedves volt kommunista de kirúgott nagyika :)”
 • 10. Geze 2009. szeptember 24. 18:11
  „Lehet, hogy tájékozatlan vagyok, de Brüsszel megadta a fürdőre a pénzt? Mert ha nem, nincs miről beszélni.
  Különben én is remélem , hogy ez a gigantikus baromság nem épül meg. Szerintem elég lenne csak egy rekonstrukció . Melegvizes medence, régi épület felújítása, korszerüsítése. Bízni a románokban , hogy eltartják a fürdőt hülyeség, más nemzet fiait idecsalni meg igen nehéz lesz, mert hasonló élményfürdő azért van az országban elég , a gyógyfürdők meg sokkal nevezetesebbek!”
 • 9. nagyi8 2009. szeptember 23. 22:17
  „Tisztelt Fórumozók!
  *****************

  1.
  A makói lakosság nagy része szeretné a fürdőt felújítani, de nem a Buzás-Makovecz luxus faburkolatú, drága módon 6-8 milliárdért, hanem éppen a Makovecz 2001-es terve, ami kb. 2 milliárd.

  2.
  A fürdő beruházás az nem privát, hanem közpénz, ezért jogos az a lakossági igény, hogy a lakosság is beleszóljon. Annál inkább is, hogy az EU feltételként követeli ezt is. Nos sajnos éppen a Buzás, MSZP, SZDSZ, PSZM, JME, sőt még az MDF fosztja meg a makóiakat ettől a jogtól.

  Ezeket az embereket, pártokat eddig nem sikerült meggyőzni a jogainkról, lehet, hogy egyszer elismerik, de nem biztos. Biztos az, hogy a Szegedi Városi Bíróság - 2009.09.08.-án - elítélte a Makói Önkormányzatot - élükön Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő -, hogy megfosztott minket, lakosokat a jogainktól. Sajnos a ,,magyarokat" sem lehet meggyőzni.

  Majd a makói lakosság fogja megmondani a véleményét ez ügyben is a következő országos és helyi választásokon. Mint tudjuk, már egy éve, a makói választásokon az MSZP 15%-körül teljesített, azaz elvesztette a szavazóinak nagy részét, miközben a Jobbik is 15% körüli lett a legutolsó szavazásnál. Úgy gondolom, hogy a mai Erőszak-Buzás, Erőszak-Fürdő a következő országos és helyi választásokon sok szavazatot fog elvenni az Erőszakosoktól és a Fidesz és a Jobbik malmára hajtják a vizet. Csak saját magukat okolhatják.

  3.
  Az Erőszak-Buzás egy óriási lehetőséget hagyott ki. Egyszerűen nem okos. Neki le kellett volna ülni a lakossággal és meg kellett volna egyeznie. Az MSZP-s, Fideszes, stb. stb.-ekkel, a lakosság nagy többségével. Evvel megnyerhette volna a másik tábor szavazóit is a fürdő kapcsán. Egy csapásra két legyet ütött volna. Nem érett ember erre, az egója sokkal erősebb, mint az értelme. Sajnos a mellette lévő tanácsadói is ugyan ilyen gyengék. Mindenesetre a 2001-es fürdő tervvel a várost egyesíthette volna, de sem értelmileg, sem érzelmileg alkalmatlan erre. Ezért vagyunk itt ma és ezért zuhantak le az MSZP-sek 15%-ra Makón is.

  4.
  Emiatt is meg fognak bukni a választásokon 2010-ben. Megérdemlik. De még fontosabb: a magyar emberek végre demokráciában akarnak élni, ahol minimum a lakosság 51%-ának a véleménye érvényesül. Aki ezt nem érti, az diktatúrát képvisel és leváltjuk őket. Takarodjanak! Mi demokráciát akarunk, minimum 51%-ot képviselő politikusokat. Aki nem érti, azokat leválasztjuk. Ennyi.

  5.
  A Buzás pedig vigasztalhatja magát a milliárdos vagyonnal, miközben nyomort, munkanélküliséget, kilátástalanságot hagy maga után. Mert ugye az x-százmilliós vissza nem térítendő KÖZPÉNZEKET nem kell visszafizetni. Ez nem volt helyes, mert nem a Buzásnak, hanem a makói kis- és középvállalkozók között kellett volna szétosztani a milliárdos Buzás vagyont. Egy személy helyett, talán 100 között. Ebbe bukott bele gazdaságilag Magyarország és Makó is.

  6.
  Az pedig rengeteg makói véleménye, hogy az új fürdőbe 450´000 évi látogató, azaz napi 1´200 látogató, fejenkénti 2´500 forintos belépőért, soha nem lesz. A veszteséget pedig a makóiakkal fizettetnék meg az Erőszak-Buzásék. Evvel sem érthetünk egyet.

  .”
 • 8. Mc_Mi 2009. szeptember 23. 15:32
  „6, Magyarok
  Ez a csont már le van rágva. Sajnos olyan elfogult ködben élsz, hogy neked érvelhetünk, akár naphosszat is.
  Megpróbálom a lehetetlent és elmagyarázom:
  Készült egy tanulmány és abban számokkal próbálták alátámasztani a megtérülést. Ezek közül a lényegesebbek a következők: Évi 450000 látogató, napi 1400 Ft/látogató. Első évi bevételterv 540 millió, további években ez emelkedik. Az 5. évben kb 1 milliárd/év.
  Ez annyit jelent, hogy napi átlag 1200 fő költ napi 1400 Ft-ot. Ez itt a bibi. Mert látjuk, hogy nincs 1200 fő, jó esetben a harmada és azok sem költenek ennyit. Beígérték a makóiaknak a kedvezményes belépőt!! A bevétel kiesést valahol be kell hozni. Vagy az árak emelésével, vagy a létszám növelésével.
  Az új fürdő üzemeltetési költsége nőni fog. Itt se feledd el, hogy a munkahely teremtést is bőszen hangoztatták. Több alkalmazott, több bér, több járulék, több energia, több csatornadíj stb.
  Amennyiben tehát most évi 100-120 millióval kell kiegészíteni a fürdő költségeit, akkor ez később sem lesz másképpen, mert a bevételt enyhén szólva is túlértékelték. És most jön a legkomolyabb tétel. Valakinek vissza kell fizetni a 2,5 milliárd felvett kölcsönt kamatostul. Ezt is a fürdőnek kellene kitermelni, mert erre használják fel.
  Elfogult embernek persze hiába érvelünk, mert elengedi a füle mellett ezeket. Te viszont elfogult vagy a hozzászólásaid alapján”
 • 7. Kócos 2009. szeptember 23. 10:35
  „magyarok, de fel tudod húzni magad! Nem tudom mi sértőt írtam, hogy olyan megjegyzést teszel rám, amit moderálni kell! Speciel tudok olyanokról, akik nem olvasták el és jegyvételkor NEM KÖZÖLTÉK VELÜK! Olyan nagy dolog lett volna szólni, hogy 3 óra hosszára nem érdemes egész napos jegyet venni? És a külföldiek? Akik nem tudnak magyarul, tehát nem is böngészik a kiírásokat? Megfigyeltem már, hogy aki valamit kritizálni mer az új létesítmények, vagy tervek közül, Te azonnal és nem valami kedvesen reagálsz!”
 • 6. magyarok 2009. szeptember 23. 09:15
  „nagyi8 ugye tudod, hogy ezek ugyanolyan feltételezések mint az, hogy a fürdő fel lendíti Makó városát...
  Nincsenek tények és bizonyítékok... Pl 85% az ellenzők száma? mért megkérdezted az 24.000 lakót??? Honnan tudod, hogy évi 300-400 milliós lesz a veszteség??? leültél a géped elé é kiszámoltad??? szerintem egy baromság amit te írsz nagyi :)
  Kócos <moderálva....>! Hatalmas betűkkel volt ki írva kb 10 helyen míg bejutsz, hogy a fürdő aznap bezár 14:00 órakor... .....”
 • 5. Török73 2009. szeptember 22. 11:47
  „(4.)Az erre szóló figyelmeztetés napok óta kint van a bejáratokon.Azonban igazad lehet,nem mindenki olvashatja el,a sok más figyelmeztetés közt.Sokkal célszerűbb lenne annak a napi 50 vendégnek szóba elmondani.
  Az azonban sehol sem látható(véleményem szerint),és nem is mondja senki,hogy a medencék fele használaton kívül van.
  Egy év után felbátorodtunk a hétvégén és ellátogattunk a fürdőbe.Bízva a nyári vízminőség megváltozásában.Mivel a tavalyi nyarat fiam végigjárta a gyerekorvosnál fürdős bőr-,szem- és fülbetegséggel.Élmény-,csúszdás-,pancsolómedencék zárva.Ez van,ezt kell szeretni.A lényeg az,hogy megvettük a belépőt(teljes áron).Így aztán a vízminőséggel tényleg nem lehet probléma.A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.
  Ahol volt víz,(csak az úszómedencébe jártam)ott se volt biztos baktérium,mivel tömör klór volt.50 méter úszás után majd szétmarta a szemem.El kellett kérjem fiam úszószemüvegét.Kijövetel után a bőrünk cserepesen szárazra marva.Lehet,hogy én vagyok problémásan érzékeny,de,hogy csak itt Makón?
  Adok neki újabb egy évet,hátha változik valami.Mert ugye a remény hal meg utoljára...”
 • 4. Kócos 2009. szeptember 21. 20:06
  „Fürdő - lerágott csont, nem érdemes vele foglalkozni! Ma a fürdő 14 órakor bezárt! Minden figyelmeztetés nélkül! A délben illetve délelőtt befizetett vendégeket elfelejtették értesíteni, hogy ma csak 14 óráig lesz nyitva!
  Csodálatos fürdőváros lesz így Makó!!!!!”
 • 3. tkacs 2009. szeptember 21. 13:21
  „Ne bántsátok a polgármester Urat!
  Adja az isten. hogy még sokáig illesse a várost működésével
  Alapjában véve igaza van!”
 • 2. elorelato 2009. szeptember 21. 01:04
  „Le merem fogadni, hogy paranoianagyi a Búzás klientúrának nem is olyan régen még tagja volt, csak onnan kirúgták...ÉS....Mivel az a bizonyos csöcs kiesett a szájából, szidja, mocskolja volt munkaadója minden tevékenységét...
  Eddig még egyetlen olyan cikkhez sem láttam a hozzászólását, amihez ne fűződött volna a helyi politika, vagy ha volt is olyan, kreált valami összeesküvés elmélet szagú firkálmányt...
  Hallod Nagyinyóc, fejezd má´ be, mert hasonló sorsa jutsz, mint a helyi svájci nyúgdíjas mérnök ember...
  PHÖAAAAAA.....”
 • 1. nagyi8 2009. szeptember 20. 21:01
  „Hogy is állunk?
  ******************

  2008.02.08.-án beadta az erőszak-Buzás(MSZP) az erőszak-fürdő-tervét.
  Mondhatjuk az elmúlt másfél éves országos szavazásokra alapozva,
  hogy a lakosság véleményének 85%-a ELLEN.

  A Délalföldi Regionális szinten nyert pályázat, hiszen az Erőszakos is a döntő bizottságban van.
  Az országos szinten - NFÜ - ott már problémák akadtak, mert feltűnt, hogy az eredeti 3.5 milliárd helyett legalább 6-7 milliárdra sikerült. Nem jött be a 3 milliárdos turpisság.

  Újra tervezgettek Makoveczék, újra osztottak szoroztak.
  3.5 milliárd lett - ami régen a tervük volt -.
  Ennek megfelelően röviddel ezelőtt kihirdették a közberuházás győztesét.

  Ma a fürdő évi 150-200 milliós veszteséget termel az Erőszak-Buzás és az Erőszak-Segítői alatt.
  Az új fürdőre a kilátások 300-400 millió évi veszteség.
  Azt majd adóemeléssel fogják kompenzálni.
  Mert abban nagyon erősek.
  Abban a legerősebbek.

  Hogy közben munkanélküliség, nyomor, kilátástalanság, jövő nélküliség uralkodik Makón, az őket nem érdekli. A városban minden 3. üzlet csődbe jutott, bezártak.

  *****

  Közben a lakosság is felemelte a szavát az erőszak-Buzás erőszak-fürdő-terve ellen.

  Panasz ment az NFÜ-nek, nem válaszoltak majd fél éven át (MSZP-SZDSZ)
  Panasz ment a Miniszternek - Bajnai Gordon - nem válaszolt majd fél éven át.
  Panasz ment az EU elnöknek: 3 hét múlva válaszolt, mert az EU-ban a válaszadási idő egy hónap (Ezt a Magyar Erőszak még nem tudta megtanulni).
  Erre válaszolt gyorsan NFÜ/Jogi Főosztály,
  miszerint a lakosságnak nincs semmihez joga, de főleg panaszra nem.
  Panasz ment a Miniszternek - Bajnai Gordon - válaszolt:
  miszerint a lakosságnak nincs semmihez joga, de főleg panaszra nem.

  Válasz jött Brüsszelből,
  miszerint a makóiaknak joguk van a panaszra és kivizsgálják az erőszak-Buzás
  erőszak-fürdő-tervét (2009.06.04.-i dátummal írtak. A levelet felvették az erőszak-Buzás
  házi TV-jében Makó TV, közpénzen).

  Az Erőszak Makói Önkormányzat (MSZP, SZDSZ, PSZM, JME) meghirdette a Makói Hírekben (,,Buzás Újság, 2008.05.23. 5. oldalon"), hogy a fürdő terveihez kapcsolódó Megvalósíthatósági Tanulmányt munkaidőben meg lehet tekinteni az Erőszak Makói Önkormányzatban.
  Semmi nem volt igaz, egy hazugság. Nem adták ki.
  Majd egy évig tartott a 3 bírósági tárgyalás.
  A szegedi Ollé Ügyvédi iroda képviselte az Erőszak Makói Önkormányzatot.
  Egy taktikájuk volt csak:
  húzni, húzni és nyújtani a bírósági ügyet és elkerülni a tuti vereséget.
  2009.09.08.-án ítéletet hirdetett a Szegedi Városi Bíróság.
  Ollé! A Szegedi Városi Bíróság elítélte az alpereseket - Makói Önkormányzat -,
  mert MEGFOSZTOTTÁK a MAKÓI LAKOSSÁGOT A TÖRVÉNYES JOGÁTÓL:
  a közberuházás, közpénz - makói fürdőberuházás - adatainak kiadását.
  Az Ollé-iroda ügyvédjének arca elferdült, amikor a tuti vereséget meghallotta
  a bírónő szájából.

  A mintegy 6´000 aláíró az Erőszak-fürdő ellen nagyon örül az eredménynek. Ők a 2001-es sokkal olcsóbb Makovecz-tervet szeretnék, csak 2 milliárdért. Az Eu is a képben van.

  ***********

  Ha már nyomor van itt Makón, de legalább ő lett milliárdos.
  Ez vígasztal.
  Legalább egy milliárdos lett ebben a tarbi-demokráciában Makón.

  .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-román őrs

Makó - Közös kapcsolattartási szolgálati hely létrehozásának részleteiről egyeztek meg a Csongrád… Tovább olvasom