Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Dél-Afrikában forgatott Roland

Dél-Afrikában, az ENSZ gyermekszervezetének videós ifjúsági világtalálkozóján járt nemrégiben a makói Videó- és Művészeti Műhely egyik alkotója, a tizenöt esztendős Ferge Roland. A Hódmezővásárhelyen élő középiskolás most úti élményeiről készít összefoglalót, miközben egy dokumentumfilmjét egymás után mutatják be a rangos hazai és külföldi filmfesztiválok.
Ferge Roland két éve tartozik a fiatal makói filmes csapathoz: a Németh László Gimnázium fotó- és videó szakkörének tagjaként akkor járt a makói televízióban, és akkor figyelt fel tehetségére Czibolya Kálmán, az ifjúsági alkotóműhely vezetője. Akkoriban inkább csak fotózott – ma már viszont azt mondja, a vágás mellett az operatőri munka érdekli a leginkább, és azt szeretné, ha felnőttként is ezzel foglalkozhatna.

Hogyan került ki Dél-Afrikába? A két évvel ezelőtti makói nemzetközi filmfesztivál résztvevőjeként, ottani műhelymunkája, másrészt egy rövidfilmje révén – a Pech című filmet egy berlini ifjú filmes találkozón mutatták be. Az egyhetes johannesburgi találkozón, amit az ENSZ gyermekszervezete, az Unicef szervezett, nyolcvannyolc országból közel ezer fiatal vett részt. Roland egy kelet-európai „válogatott csapat" tagjaként, egy szerbiai szervező jóvoltából utazhatott az egzotikus országba. A leginkább emlékezetes számára az a két nap volt, amit műhelymunkával töltött többek között libériai, tanzániai és burundi fiatalok társaságában. – Sokat tanultam a közös munkából – mondja, és hozzáteszi: természetesen elkészítettek közösen egy filmet is, Bravo Afrika címmel. Saját úti élményeiből most vág össze egy saját alkotást.

A tehetséges srác egyébként nemcsak az utazásnak örül, de annak is, hogy legutóbb forgatott dokumentumfilmjét, a Cigáját egymás után tűzik műsorra az ország és a kontinens legrangosabb találkozói. Az országos diákfilmszemle közönségén kívül például a berlini és a wiesbadeni nemzetközi találkozó résztvevői is láthatták, láthatják. Az alkotás egy csanádpalotai juhász, Szikszai István mindennapjait mutatja be. Persze új filmötlete is van. Tiszacsegén élő nagymamájáról készül portrét forgatni, és az ő példáján keresztül szeretné megmutatni, idővel hogyan válik az ember magányossá, elhagyatottá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két és fél évet vártak a pénzükre Makón

Két és fél évet várt végkielégítésére Makón a felszámolt Háziipari Kft. ötven volt dolgozója –… Tovább olvasom