Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Derdák Andrea útja Makótól Makaóig

Három hetet töltött nemrégiben Dél-Kínában magyar barátjánál a makói Derdák Andrea. A szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola harmadéves gordonka szakos hallgatója tervezi, hogy visszamegy zenét tanítani a kínai gyermekeknek.
Derdák Andrea – aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola harmadéves gordonka szakos hallgatója, és a makói Overdream együttes tagja – pár hete magyar kedveséhez ment látogatóba a Kína délkeleti részén lévő Shenzenbe. Barátja szeptember óta dolgozik a többmilliós iparvárosban.

– A felhőkarcolók magasságától kezdve az utcákon hömpölygő embertömegen át a végtelennek tűnő metróvonalakig minden sokszorosa a Magyarországon tapasztalhatónak – mondta Andrea, hozzátéve, napokban tellett, mire mindezt megszokta. A fiatalok ellátogattak a közeli Hongkongba és az egykori portugál gyarmatra, a kereskedelméről híres-hírhedt Makaóra. A makói lányra nagy hatással volt a hétmilliós Hongkong.

– Itt sem a kommunikáció, sem az európai külső nem jelentett gondot, ugyanis mindenki beszél angolul, és zavartalanul el lehet vegyülni a sokszínű tömegben. Nem így az alig negyven kilométerre fekvő Shenzenben. A fiatal lány nagyon meglepődött azon, hogy a kínai iparvárosban szinte senki sem beszél angolul, és hogy kisebbfajta szenzációnak számított, pedig barna haja és barna szeme van. Furcsa volt számára, hogy sokan leplezetlenül megbámulták, mások pedig meg is álltak, hogy lefényképezzék.

A 4705. év az arany malac esztendeje

A kínai újév, a holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb eseménye. A keresztény húsvéthoz hasonlóan vándorló, többnapos ünnep, idén február 18-ára esett. Ennek a tavaszköszöntő hagyománynak elengedhetetlen hozzátartozói a piros lampionok és ajándék tasakok, valamint a narancsfák. A piros szín a bőség és a gazdagság jele, a narancs szó jelentése kantoni nyelvjárásban megegyezik az édes és az arany jelentésével. A régi kalendárium szerint Kínában ma 4705-öt írnak, és ez az arany malac éve.

Feltűnő volt ugyanakkor a kínaiak kedvessége, és az, ahogyan ragaszkodnak értékeikhez, hagyományaikhoz. Andrea éppen holdújévkor tartózkodott Kínában, ami a legnagyobb ünnep az ázsiai országban. Az óév zajos, petárdás búcsúztatására mindenki lázasan készül. A makói lánynak nagyon tetszett a kertkultúra. Az égig érő épületek között ugyanis egymást váltják a szépen gondozott zöld területek, amelyek inkább botanikus kertre, üdülőövezetre emlékeztetnek, mint egyszerű parkokra. A szökőkutakkal, vízesésekkel tarkított kertekben mindenki vigyáz a tisztaságra. Andrea nem emlékszik rá, hogy bárhol is látott volna eldobott szemetet. Mint ahogyan kövér embert sem. A zöldség- és gyümölcskínálat hatalmas. Andrea életében először evett sárkánygyümölcsöt, maracuját és licsit. Örül annak, hogy a kínai konyha remekeiből is válogathatott, és állítja, sokkal fűszeresebbek, illatosabbak a távol-keleti ételek, mint a magyarországi éttermekben kapható változataik.

A jövőre gordonkatanári és kamaraművészi diplomát szerző lány komolyan elgondolkodott azon, hogy tanulmányai befejezésével visszautazik a távoli országba. Úgy látta, hogy a gazdaságilag fejlett területen van jövője a szakképzett, fiatal munkaerőnek. Szívesen tanítana például kínai gyerekeknek zenét a nemzetközileg is elismert Kodály-módszerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek a Maros-parti majálison

Ragyogó idő, szórakoztató programok sokasága és portékáival több mint kétszáz árus csalogatta ki a… Tovább olvasom