Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Disznóvágás gazdamódra

Makó - Hagyományteremtő céllal tartott disznóvágást a Csanád és Térsége Gazdakör vasárnap. Maguk szúrták a malacot hajnalban, azután el is készítették. Sült szalonna, készült töltött káposzta és pörkölt is.
Régi, hagyományos, fával működő pörzsölővel dolgoztak a kiterített malacon vasárnap reggel a Csanád és Térsége Gazdakör tagjai. Hét körül leszúrták, nyolc után már darabokban volt. "Ezt már nem tudjuk összerakni!"- mondta viccesen az egyik gazda. A disznóvágás a régi hagyományok szerint esett meg, a feldolgozásban is a felmenők ismert módszereire hagyatkoztak. Az asszonyok nagy tálakkal a kezükben sürögtek a férfiak körül. Készült házi pogácsa és persze a jó házi pálinka sem maradt el. Az udvari üstökben forrt a víz, a ház kis konyhájában begyújtották a kemencét.

Disznóvágás gazdamódra - GALÉRIA

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Nagyjából 40 gazda gyűlt össze a közös disznóvágásra. Ami gasztronómia élménynek sem utolsó: "terülj, terülj asztalkámat" kínált egész nap. Először sült hagymás vér készült, majd szalonnát sütöttek. Készül kolbász, hurka, töltött káposzta, pörkölt és mindenféle finomság, ami kitelik a jókora malacból. - ezt már a gazdakör új elnöke, Kádár József mondta. A disznóvágás ötlete az egyik tag, Fekete János fejéből pattant ki. Elmondta szeretné, ha később hagyomány lenne majd az összejövetelből, amit szeretnének ezentúl minden évben megtartani.

Olvasóink írták

 • 4. nagymacika 2013. január 22. 13:47
  „A résztvevők nemcsak a munkából vették ki a részüket,mindenki vitt valamit( pl.fát,poharakat,stb) Jól összeszokott csapatról van szó. A makói Gazdakörnek több programja van .pl kiállításokon való részétel,és ilyenkor zajlanak a " a téli esték " programsorozat amelyen növénytermesztéssel-állattartással kapcsolatos és persze gazdákat érdeklő hasznos előadások hangzanak el.”
 • 3. AirWin 2013. január 21. 20:36
  „Előzetes regisztráció + belépődíj lenne a tiszteletteljes javaslatom. Persze nem olyan áron, hogy senki ne legyen, de nem is olyanon, hogy veszteséges legyen a dolog. Ha pár autóbusznyi ember kitódulna Szegedről, az sem lehetetlen, hogy egyesek kipróbálnák a fürdőt is, vagy vennének valamilyen makói emléktárgyat, amin összességében mindenki nyer. Csak egy pici marketinges szemlélet kellene...”
 • 2. Jozsoci 2013. január 21. 14:20
  „1. papika56 2013.01.21. 09:59
  Kedves Paprika! Az algyői önkormányzat kb 4 éve csinált egy disznóvágást a falu apraja-nagyjának. Elkövették azt a hibát, hogy a délmagyarban is megjelent az előzetes. Ne tudd meg, mi volt itt. A Szegedről érkező buszok zsúfolásig voltak "érdeklődőkkel". Az az ételosztás botrányba fulladt. a makóiak okosabbak voltak, ők csak utólag adtak tájékoztatást.”
 • 1. papika56 2013. január 21. 09:59
  „A tagokon kívül --más nem mehet oda kóstólni??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatósági vizsgálat a makói gyepmesteri telepen

Csak kisebb, adminisztratív szabálytalanságokat találtak a makói gyepmesteri telepen - egy helyi állatbarát szerint a telep konténerébe lelőtt kóbor kutyákat dobtak. Tovább olvasom