Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Díszpolgári címet kapott az előző palotai polgármester

Csanádpalota - Díszpolgári címmel ismerték el a csanádpalotai városnapon a korábbi polgármester, Perneki László életművét. A program ma a régi esküvői hagyományokat fölelevenítő lakodalmassal folytatódik.
Megítélték a támogatást a Csanádpalota és a romániai Nagylak közötti összekötő út felújítására, közel egymilliárd forint értékben: ezzel a friss jó hírrel nyitotta meg a XIV. Csanádpalotai Napokat szombaton reggel a város főterén Kovács Sándor polgármester. A városnak ez azért fontos, mert egyre szorosabb kapcsolat fűzi a határon túli településekhez. Magyar-román barátság házat üzemeltet szálláshelyként, és erre a programra is vendégül látta Bánffyhunyad fiatal népi táncosait, Lippa, Nagylak, Kőhalom, Gyertyámos, valamint a vajdasági Padé küldöttségét, és a városban egyre több házat vesznek határon túliak, akik a schengeni övezet kiterjesztése után könnyebben átjöhetnek.

A Kelemen László Művelődési Házban a helyi Vadvirág néptánccsoport műsora után ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a kitüntető címeket. Ezt az egyébként protokolláris ceremóniát azzal tették bensőségessé, hogy a kitüntetetteket egy-egy, számukra, róluk írott verssel köszöntötték. A rigmusokat Bodzás István magyar-történelem szakos tanár, képviselő szerezte, és egy-egy barát, családtag olvasta föl, mondta el. Csanádpalota ez alkalomból díszpolgárrá fogadta Kodrán Sándort, aki a rendszerváltástól négy cikluson át volt önkormányzati képviselője a településnek, emellett nemzetközi és országos galambkiállításokat szervezett, és amatőr zenészként, tárogatósként sok helyi rendezvényen játszott. Ugyancsak díszpolgári címet kapott Perneki László, aki kőműves, és közel negyven éve vesz részt a település közéletében, 1998-tól 2006-ig polgármester volt: ő a jelenlegi városvezető elődje. Az ő ideje alatt alakult meg a legtöbb civil szervezet, és ekkor szervezték meg a település máig megtartott fontos rendezvényeit. Csanádpalotáért Kitüntető Címmel ismerte el a testület az idősek klubját szívvel-lélekkel vezető Mihaleczki Mihályné, az amatőr színjátszóként és a helyi sportélet segítőjeként ismert Takács János, és a helyi fiatalokat a természet szeretetére nevelő, Maros-parti telkén táborokat tartó Varga István munkáját.

Az ünnepség után Gyenes Kálmán fotóművész, lapunk korábbi munkatársa megnyitotta az idei városnapi kiállításokat. Bemutatkoznak a makói foltvarrók, kiállítják a nyári szünidei tábor alatt papírból alkotott dísztárgyakat, a helyi kosárfonó tanfolyam eddigi termékeit, amelyeket meg is lehet venni. Fotókiállítás mutatja be a helyi amatőr színjátszás történetét 1920-tól napjainkig, és az Egyesült Államokban, Chicagóban készült fotóit hozta el erre az alkalomra Szentgyörgyi Anna, aki a Szegedi Tudományegyetem amerikanisztika-angol szakán diplomázott, tagja a fotókörnek, és egykor csanádpalotai nagyapja, Markovics Géza révén ismerkedett meg a fényképezéssel.

A városnap délután folklórtalálkozóval, zenés programokkal folytatódott, ma pedig délután fél 5-kor a vőlegény kikérésével kezdetét veszi a település legfontosabb vendégváró rendezvénye, a XIV. Palotai Lakodalmas, amely a régi esküvők hangulatát idézi, szokásait őrzi.

Olvasóink írták

 • 6. floro 2012. október 14. 15:27
  „Gratulálunk, nagyon megérdemelték már az érintettek! :)”
 • 5. AN 2012. augusztus 22. 17:31
  „Hédi, IGEN!”
 • 4. AN 2012. augusztus 22. 17:30
  „Őszintén gratulálok Kodrán Sanyi bácsinak! Isten éltesse sokáig!”
 • 3. SpákHédi 2012. augusztus 21. 20:21
  „Én még egy másik díszpolgárnak is szívesen gratulálnék. Lacinak szívből gratulálok!”
 • 2. imre57 2012. augusztus 19. 15:27
  „Szép volt Laci,gratulálok.”
 • 1. 1makói 2012. augusztus 19. 08:09
  „Gratulálok a díszpolgároknak, és a kitüntetetteknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományboltot nyitna a Trianon Emlék Egyesület

A feleslegesé vált, használt, egyeseknek értéktelen, másoknak értékes holmikat árulna a kiszombori Trianon Emlék Egyesület, hogy így szerezzen támogatást a tevékenységeikhez. Tovább olvasom