Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Döbbenet Klárafalván

Letartóztatták a több mint egymilliárd forintos adócsalás gyanújával szerdán őrizetbe vett Csongrád megyei vállalkozás vezetőjét. Lapunk információi szerint a cég a klárafalvi Németh Toll Kft., amelynek sem alkalmazottai, sem tulajdonosai nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban. A nyomozóhatóság illetékesei szerint akár 10 év börtönt is kaphat a gyanúsított.
A Németh Toll Kft.-nél sem a tulajdonos, sem az alkalmazottak nem nyilatkoztak arról, hogy érintett-e a cég a milliárdos adócsalás ügyében. Fotók: Karnok Csaba
Letartóztatták tegnap a milliárdos adócsalással vádolt Csongrád megyei cég vezetőjét – tudtuk meg Szilágyi Rolandtól, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalának parancsnokhelyettesétől. A szakember elmondta: a vizsgált vállalkozás legkevesebb 1,2 milliárd forintos áfacsalást hajtott végre, amennyiben befizetendő adójából jóvá is írta jogosulatlan igényét. Tegnap megírtuk: a tollfeldolgozással foglalkozó cég Szerbiába átléptette, majd gyakorlatilag érintetlenül visszaküldette a tollszállítmányokat, ezek után pedig több százmillió – lehet, hogy több milliárd forintnyi – forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul. Az ügyletet hosszú időn át figyelte a nyomozóhatóság, így alapos gyanúval vették őrizetbe a cég vezetőjét.

– A letartóztatott személy biztos, hogy fogdában vagy a bíróság döntése alapján a szegedi Csillag börtönben kénytelen kivárni az ügy vizsgálati szakaszát, ami a bonyolult szakértői munkát figyelembe véve valószínű, hogy fél évig is eltart. A Büntető törvénykönyv vonatkozó jogszabályai alapján, ha bebizonyosodik, hogy a letartóztatott személy felelős a milliárdos nagyságrendű bűncselekményben, 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat – foglalta össze a parancsnokhelyettes. A letartóztatott személy nevét sem a vám, sem pedig az ügyészség illetékesei nem árulták el.

A klárafalvi kocsmában lapunkból értesültek arról, hogy a helyi vállalkozás is érintett lehet az ügyben
Lapunk információi szerint a vizsgálatban érintett vállalkozás a klárafalvi Németh Toll Kft., a cég vezetője pedig Németh Sándor. Az igazgatót többször is próbáltuk telefonon elérni, sikertelenül. A kft. titkárságán keresztül sem tudtunk kapcsolatban lépni Németh Sándorral. Személyesen is kerestük a klárafalvi telepen, ahol nem tudták megmondani, hol van és mikor érkezik az igazgató. Közölték, hogy kérdéseinkre egyedül csak az ügyvezető testvére, Németh László válaszolhat. Megkerestük Németh Lászlót, aki azonban szintén nem nyilatkozott.

Információt ellenszolgáltatásért

Németh Imreként – Németh Sándor másik öccseként – mutatkozott be tegnap egy személy, aki telefonon kereste meg szerkesztőségünket. Közölte: anyagi ellenszolgáltatás fejében mindent elmond bátyja üzleti ügyeiről. Utalt rá: a letartóztatott személy Sándor, akinek szerinte több más, hasonló ügye is volt már. A férfi még elmondta: egy szegedi televízió-társaság milliós nagyságrendű ajánlatot tett neki, ha a kamerák előtt is elmondja véleményét – lapunk nem kívánt ilyen módon információkhoz jutni az esettel kapcsolatban.

Fekete József, Klárafalva polgármestere tegnap hivatalosan még nem értesült arról, hogy milliárdos adócsalásügybe keveredett volna a faluban működő legnagyobb vállalkozás, így ezzel kapcsolatban semmit sem tudott mondani. A polgármester elmesélte, ő is érdeklődött a cégnél, ahol cáfolták, hogy a Németh Tollnak köze lenne a vámhatóság által közzé tett hírhez. Fekete elmondta: a kft. igen jelentős iparűzési adót fizet a településnek, ráadásul Klárafalva és Ferencszállás szennyvizét is ingyen tisztítja a cég, ami a térségben példanélküli, és a lakosságnak is nagy segítség, nem is beszélve arról, hogy több száz munkahelyet biztosít a cég a térség lakóinak.

A falu kocsmájában mindenki értesült arról, hogy az adócsalás gyanújához köze van a cégnek – méghozzá lapunkból. Egy, a kft.-nél dolgozó férfi név nélkül elmondta, hogy ő a cégnél nem hallott semmiféle gyanús áfaügyletről. Tegnapi ottjártunkkor zavartalanul folyt a munka a klárafalvi telephelyen, a kamionok hozták-vitték az alapanyagot és a készterméket.

Makói házánál is kerestük a cégvezetőt. Kopogtatásunkra egy nő jött ki, aki közölte: a háziak közül senki sem tartózkodik otthon, ő csak a család egyik ismerőse. Nem tudott rá választ adni, hogy a ház tulajdonosa, Németh Sándor mikor ér haza.


A makói kézilabdások szponzora

Hivatalosan nem értesült Németh Sándor letartóztatásáról és a cégével kapcsolatos vádakról György Ferenc, a Német Toll Makó klubjának elnöke. A kézilabdacsapat január óta viseli a kft. nevét, amely jelentős összeggel támogatja az egyesületet. A klubelnök elmondta: a Németh Toll mellett több más szponzor, többek között Makó önkormányzata is a csapat támogatói között van, ám nem bocsátkozott becslésekbe azzal kapcsolatban, hogy mekkora gondot okozna a klubnak az, ha a cég támogatásával többé nem számolhatnának. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágításra szavazott a makói testület is

Az ellenzék tartózkodása, illetve ellenszavazata mellett elfogadta Makó képviselő-testülete az… Tovább olvasom