Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Dögcédulák Bárdos Páltól

Új novelláskötettel jelentkezett a Makóról elszármazott író, Bárdos Pál. A Dögcédulák című könyv a család múltjáról, gyökereiről és a mindent felkavaró holokausztról szól.
Bárdos Pál a húszas, harmincas évek hangulatát eleveníti fel könyvében Fotó: Szabó Imre
Bárdos Pál utoljára másfél éve járt szülővárosában – akkor az Emlékkönyv című kötet író-olvasó találkozóját tartotta a városi könyvtárban. Az új könyv ezzel a korábbival együtt alkot kerek, egész egységet: mindkettő a családról, a makói gyökerekről szól és arról, miként nyomta rá bélyegét sorsukra a holokauszt. Mint a szerző lapunknak elmondta, az új könyvet egyfajta ajándéknak tekinti az élettől. Úgy érzi, művei által meghosszabbíthatja szülei, nagyszülei életét, és visszahozhatja őket a városba, egyúttal felelevenítheti a húszas-harmincas évek hangulatát, gyermekkora legszebb pillanatait. A család egyébként igen ismert volt Makón: Bárdos Pál anyai nagyapja például jeles polgár, városi képviselő volt.

Bárdos Pál azt mondja, bár túlélte a zsidóüldözést, nem tekinti magát holokausztveteránnak – egyszerűen egy írónak, aki szeretteiről írt egy szándékai szerint érdekes, olvasmányos kötetet. Családjuknak a tizenhatezer magyar zsidóhoz képest többé-kevésbé kíméletesebb sors jutott, hiszen – mint a könyvből is kiderül – őket nem megsemmisítő lágerbe vitték, hanem egy Bécshez közeli munkatáborba, ahol még együtt is maradhattak. A városba azonban nem tértek vissza azok, akik túlélték közülük a megpróbáltatásokat. Bárdos Pál például Budapesten él – fia az ismert televíziós műsorvezető-riporter, Bárdos András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyú emeli át a belvizet a Marosba

A Maros áradása miatt a belvíz is nehezen vonul le Makó térségéből: a sámson-apárfalvi főcsatornából… Tovább olvasom